Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

ZUID-AFRIKA

Zuid Afrika kent een zeer rumoerige geschiedenis. Deze gaat ruim 100.000 jaar terug toen er voor het eerst mensen in het land gingen wonen. Al een paar honderd jaar voordat de Nederlanders op 25 maart 1647 kennis maakten met het land ging de Portugees Bartolomeu Dias in 1488 op verkenningstocht langs de kust van de Kaap de Goede Hoop. Portugal heeft het land echter nooit opgeeïst, die ‘eer’ viel Nederland toe.

 

Nadat de Batavia er tijdens een terugtocht strandde. maakten Reynier van Tzum en zijn bemanning kennis met het land en de Khoikhoi, een plaatselijke volksstam. Hij keerde terug naar Nederland en sprak lof uit over het land. Dit leidde op den duur tot de uiteindelijke kolonisatie van Zuid-Afrika door Nederland nadat de VOC er een verversingsstation vestigde.

 

In 1795 werd de streek rondom Kaap de Goede Hoop bezet door Groot Brittanië na de slag om Muizenberg. Het werd teruggegeven in 1803, maar in 1806 kwam het geheel alsnog onder beheer van de Britten. Onenigheid tussen de Britten en de Nederlandse boeren leidde tussen 1830-1840 tot een exodus, de Grote Trek.

 

In 1910 vormde men de Unie van Zuid-Afrika. Het zou een onafhankelijke staat worden binnen de gemenebest om vervolgens in 1931 via een Statuut van Westminster geheel zelfstandig en dus zelfregulerend te worden.

 

In de jaren 50 was de Apartheid in Zuid-Afrika niet meer te stoppen. Een vreselijke tijd brak aan voor de zwarte bevolking toen premier Hendrik Verword allerlei racistische maatregelen nam waardoor de zwarte bevolking nog erger dan beesten werden behandeld. Ze verloren hun stemrecht, mochten niet trouwen met blanken en mochten geen gebruik maken van ‘ witte voorzieningen’. Een pasjesregeling speciaal voor de zwarte bevolking beperkte hun bewegingsvrijheid nog meer.

 

Pas in de jaren 90 toen de toenmalige president De Klerk op 11 februari 1990 Nelson Mandela vrij liet kwam er eindelijk een kentering aan de jarenlange onderdrukking van de arme zwarte bevolking. Nelson Mandela zou uiteindelijk president van Zuid Afrika worden.

 

In Zuid Afrika worden maar liefst elf verschillende talen gesproken:

 

 •     Afrikaans
 •     Engels
 •     Tsonga
 •     Xhosa
 •     Twana
 •     Swazi
 •     Noord-Sotho
 •     Zuid-Sotho
 •     Zuid-Ndebele
 •     Zoeloe
 •     Venda

 

Tegenwoordig is Zuid-Afrika een geliefd vakantieland voor veel mensen. De natuur is ongelofelijk mooi en er is voor de avonturier meer dan genoeg te doen. Je kunt er prachtige bergtochten maken, met haaien duiken of een safari maken.

REISTIPS

 

Duiken met witte haaien

Vooral de witte haai staat synoniem voor Zuid-Afrika. Veel mensen reizen juist naar Zuid-Afrika om deze indrukwekkende dieren in het wild te zien. Elk jaar kunt u documentaires van Discovery Channel’s Shark Week zien waarbij er minstens één documentaire de witte haai in Zuid-Afrika bevat.

 

Er zijn veel projecten in het leven geroepen om deze met uitsterven bedreigde diersoort te beschermen, waaronder Ocearch. De website Wereld van de Haai (tip!) besteedt veel aandacht aan de witte haai. Wilt u meer over de witte haai lezen, dan kunt u hier terecht om naar de website te gaan.

 

Tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven in Gansbaai die excursies organiseren waarbij het mogelijk is om witte haaien in hun natuurlijke habitat te zien. We besteden hier meer aandacht aan in onze artikel Duikexcursies met Witte Haaien. Wilt u meer weten over deze duikexcursies en zoekt u tevens ook hotels in Gansbaai, dan verwijzen we u graag naar het betreffende artikel. U kunt hier klikken.

 

Kaapse pelsrob

In Zuid-Afrika vindt u een grote kolonie pelsrobben, de Kaapse pelsrob geheten. Kaapse pelsrobben zijn het lievelingsmaal van de witte haai en waar er pelsrobben zijn, zijn er meestal ook witte haaien aanwezig.

 

Om de Kaapse pelsrob te zien moet u naar Gansbaai of Houtbaai gaan. Op de foto kunt u zien hoeveel pelsrobben zich daar aan de kust bevinden. Een kolonie van deze pelsrobben kan enorm groot zijn en de herrie die ze maken is minstens zo indrukwekkend.

 

Het is beslist de moeite waard om dit met eigen ogen te zien en misschien ziet u dan ook nog eens een witte haai in het water rondzwemmen die op zoek is naar een heerlijke maal!

 

Wilt u meer lezen over de Kaapse pelsrob? Klik dan hier en u wordt direct doorgestuurd naar de website van Wereld van de Haai.

 

Robbeneiland

De naam ‘Robbeneiland’, gezien zijn verleden, roept niet vaak positieve gevoelens op. Zeer zeker niet bij de meerderheid van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Wie de geschiedenis van Zuid-Afrika kent, weet dat dit de plek is waar drie presidenten van Zuid-Afrika gevangen hebben gezeten, te weten Nelson Mandela, Kgalema Motlanthe en de huidige president Jacob Zuma. U kunt meer informatie vinden over Robbeneiland op onze website.

 

Wijnproeverijen

Zuid-Afrikaanse wijn, wie kent het niet? In 1685 besloot de Vereenigde Oost-Indische Compagnie om te voorzien in een wijn voorraad vanuit medicinaal belang. De Nederlandse arts, Jan van Riebeek, was toen al opzichter van Kaapstad, maar kreeg daarnaast ook de taak om zorg te dragen voor het planten van wijnranken en het produceren van wijn. Wijn werd in die tijd gezien als een natuurlijk afweermiddel tegen scheurbuik. Zodoende werd het daarom ook aan de matrozen gegeven op de vaarroutes tussen Azië, Afrika en Europa.

 

Er zijn verschillende wijnproeverijen en Wijntour organisaties in Zuid-Afrika. Klik op een link voor meer informatie:

 

Stellenbosh/Franschhoek Winelands Tours

Thandi Wines

Franschhoek Wine Tram

Camino tours

Wine Desk Perfecting Wine Tourism

Winelands Explore

Luhambo Tours

Fairview

Wine Flies Wine Tours

Kruger National Park

Kruger National Park is het oudste wildpark in Afrika. Inmiddels uitgegroeid tot een park van 2 miljoen hectare kunnen we tevens vaststellen dat het ook een van de grootste en meest bekende wildparken is. Het ligt in de provincies van Limpopo en Mpumalanga in het noorden van Zuid-Afrika, ten westen van Mozambique en ten zuiden van Zimbabwe.

 

Hier leeft de grootste populatie leeuwen, zo’n 30%. Grote groepen antilopes, zebra’s, gnoes en kafferbuffels leven hier vanwege het welig groeiende gras en de vele bomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u hier grote groepen luipaarden, hyena’s en jachtluipaarden tegenkomt. Hierdoor is deze regio uitermate in trek bij toeristen. U kunt op deze website meer lezen over Kruger National Park.

 

WIST U DAT...

 

 •     Zuid-Afrika als enige Afrikaans land het Wereldbeker Voetbal heeft georganiseerd?
 •     Zuid-Afrika het grootste thema hotel ter wereld heeft? Het heet The Palace of the Lost City. Het hotel is omringd door 25 hectare kunstmatig jungle en deze herbergt een grote diversiteit aan planten.
 •     Ze de hoogste bungee jump ter wereld hebben? De Bloukrans brug is 216 meter hoog
 •     Zuid-Afrika de meest luxueuze trein heeft ter wereld, de Rovos Rail?
 •     De oudste berg ter wereld, de Tafelberg, zich in Zuid-Afrika bevindt?
 •     Zuid-Afrika drie hoofdsteden heeft? Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein
 •     De grootste vismigratie ter wereld zich in Zuid-Afrika bevindt?
 •     Het zo groot is dat het vanuit de ruimte gezien kan worden?
 •     De Zuid-Afrikaanse vlag zijn intrede deed op Freedom Day in 1994
 •     De eerste succesvolle harttransplantatie in Zuid-Afrika werd uitgevoerd?
 •     Zuid-Afrika wereld record houders zijn van dieren? Het grootste dier, het snelste dier, de grootste vissoort, de grootste antilope en de grootste vogel
 •     Zuid-Afrika de langste wijnroute ter wereld heeft?
 •     De grootste dinosaurus fossielen gevonden kunnen worden in het Karoo gebied?
 •     20% van alle goud uit Zuid-Afrika komt?
 •     De Sudwala grotten in Zuid-Afrika de oudste grotten ter wereld zijn?

 

Zuid-Afrika heeft een boeiende geschiedenis die u overal terugziet, vooral in zijn diversiteit aan talen, culturen en religies. U kunt kennis maken met het unieke culturele erfgoed en de sfeer niet alleen proeven, maar het ook helemaal tot u nemen zodat het een onvergetelijke ervaring wordt.

 

 

© GREAT WHITE SHARK CAGE DIVING, GANSBAAI

Tenzing Travel - Zuid-Afrika

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED