Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

ZEBRA'S

Zebra’s zijn onlosmakelijk verbonden met het Afrikaanse landschap. Er bestaan drie verschillende zebrasoorten, maar de meest bekende van die drie is de Steppezebra. De twee andere soorten zijn de Bergzebra en de Grévyzebra en ze hebben alle drie gemeen dat ze strepen hebben. Ze leven in kleine harems of in grote groepen.

 

 

BOUW

 

Zebra’s behoren tot de familie van de Equidae, oftewel de paarden. Kenmerkend aan zebra’s zijn de zwarte strepen op hun lichaam. Vermoed wordt dat deze strepen een soort camouflage vormen voor de zebra, maar sommige geleerden vinden dit erg bedenkelijk, want volgens hen vertoont de kleur van het gras op de grasvlaktes geen enkele overeenkomst met de zwarte strepen van een zebra.

 

Wat wel aannemelijk is is dat de strepen voor bijvoorbeeld een leeuw voor verwarring kunnen zorgen, voornamelijk omdat leeuwen kleurenblind zijn. Daarnaast gelooft men dat strepen als een zonnefilter functioneren, of als afweer voor de tseetseevlieg dient die infectieziektes verspreidt.

 

Elke zebra heeft zijn eigen unieke strepenpatroon. De strepen lopen bij de drie zebrasoorten allemaal verticaal naar beneden, maar bijvoorbeeld bij de Steppezebra lopen ze door over de buik heen. Bij de Bergzebra en de Grévyzebra is de buik juist gewoon wit. De strepen op de benen lopen daarentegen horizontaal.

 

De Grévyzebra

De Grévyzebra is vernoemd naar Jules Grevy die in de 80′ er jaren van de 19e eeuw president was van Frankrijk. Hij kreeg een zebra als geschenk uit Abessinnië, het huidige Ethiopië. De Grévyzebra is de grootste zebra onder de drie soorten. Zijn benen zijn langer en hij is tevens ook langer en zwaarder dan de Steppezebra. Verder heeft hij een groter hoofd en grote oren. Zijn strepen zijn ook veelvuldiger en smaller van vorm dan bij de andere zebrasoorten.

 

Volgens de San Diego Zoo is de Grévyzebra de grootste zebrasoort. Deze kan vanaf zijn schouders tot aan zijn zijn hoef 1,5 meter hoog worden en tussen de 350-450 kilo wegen.

 

De Bergzebra

De Bergzebra is vrij zeldzaam en redelijk klein. Hij heeft verticale strepen op zijn nek en torso, maar ook de typische horizontale strepen aan zijn benen. Bergzebra’s zijn iets kleiner dan de Grévyzebra. Volgens de University of Michigan Museum of Zoology meten Bergzebra’s vanaf de hoef tot aan de schouder 1,16-1,50 meter en wegen ze 240-372 kilo’s.

 

De Steppezebra

De Steppezebra, de meest voorkomende zebrasoort, heeft bruinachtige schaduwstrepen tussen de zwarte strepen zitten. Volgens de African Wildlife Foundation zijn ze gemiddeld vanaf de hoef gemeten zo’n 1,10 -1,50 meter hoog met een gewicht van 350 kilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZINTUIGEN

 

Zebra’s kunnen heel goed zien en vermoedelijk kunnen ze ook kleuren waarnemen. Dankzij het feite dat hun ogen aan de zijkant van hun hoofd zitten zijn ze goed in staat om alles in de gaten te houden zowel van voren als van de zijkanten. Dit is, met het oog op natuurlijk vijanden, in het belang van de zebra’s veiligheid.

 

Ook kunnen ze hun oren alle kanten opdraaien zoals de meeste evenhoevigen dat kunnen. Omdat hun oren relatief groot zijn is hun gehoor heel scherp. Dit zijn, net als paarden, ook vluchtdieren en dit is ook de reden waarom het erg moeilijk is om zebra’s te domesticeren. Hun hele DNA is gericht op vluchten uit zelfbehoud.

 

We hebben inmiddels vastgesteld de het gehoor en de zicht van zebra’s erg goed ontwikkeld zijn. Het zou daarom aannemelijk moeten zijn dat hun reuk- en smaak zintuigen dat ook zijn, maar nee. Juist het reuk- en smaak zintuig zijn relatief minder goed ontwikkeld, vermoedelijk omdat deze niet zo’n rol spelen bij de veiligheid.

 

LEEFGEBIED

 

Elke zebrasoort woont in een eigen specifiek woongebied. Ze leven weliswaar allemaal in Afrika, maar ze wonen daarentegen allen verspreid.

 

Steppezebra’s leven op graslanden, savannes, savannebossen en steppen en in heuvelachtige gebieden in Oost- en Zuid-Afrika ten zuiden van de Sahara. Zodra het droge seizoen zich aandient vormen de kleinere kuddes met Steppezebra’s zich bij elkaar om een grotere kudde van duizenden zebra’s te vormen waarna ze aan een trektocht beginnen op zoek naar vochtigere streken. Dit gebeurt ook met andere diersoorten zoals gnoes.

 

Bergzebra’s kunnen heel goed klimmen. Ze leven op open grasvelden, bergwanden, boomrijke omgevingen en rotsachtige heuvelgebieden waar genoeg groene vegetatie te vinden is. Ze kunnen op 1,000 meter boven de zeespiegel wonen in hete, droge temperaturen. Gedurende de winter dalen ze af naar beneden.

 

Grévyzebra’s kwamen vroeger voor in Somalië, Djibouti, Eritrea en Oost-Afrika, maar doordat hun aantallen dramatisch zijn teruglopen kom je ze alleen nog maar tegen in het noorden van Kenia en het zuiden van Ethiopië waar een paar geïsoleerde kuddes leven. Hij leeft daar waar droge grasgebieden zijn en gebieden waar lage struikbegroeiing aanwezig is.

 

 

VOEDSEL

 

Zebra’s eten gras en zijn in staat om gedurende het droge seizoen zelfs het dorre gras te eten, mits ze in de buurt van water zijn. Volgens de African Wildfile Foundation leggen ze grote afstanden af op zoek naar vers gras, gemiddeld wel 1,800 kilometer. Sommige zebra’s eten ook bladeren en takken.

Voortplanting

 

Zebra families vormen hechte en constante eenheden die jaren kunnen duren. Ze zorgen voor elkaar, letten op elkaar en gaan zelfs naar elkaar op zoek als een familielid onverhoopt zoek raakt. Zelfs tijdens de lange trektochten wordt er altijd rekening gehouden met de oudere familieleden.

 

Binnen een zebrafamilie heerst er een duidelijk hiërarchie. Een oudere matriarch leidt de groep en de jongere familieleden lopen achter haar aan. Een dominant mannetje vormt geen onderdeel van de familie en staat er volledig buiten.

 

Vrouwelijke zebra’s zijn eerder seksueel actief dan de mannen. Ze zal al op drie jarige leeftijd haar eerste veulen krijgen, terwijl de mannen pas op 5-6 jarige leeftijd seksueel rijp zijn.

 

Veulens worden geboren na 12-14 maanden en wegen dan 25-40 kilo. Ze kunnen vrijwel direct na de geboorte staan en lopen. Gedurende de eerste levensjaar drinken ze melk bij de moeder. De veulens van Bergzebra’s en Steppezebra’s worden niet alleen door de moeder beschermd, maar ook door de rest van de familie. Grévyzebra veulens worden alleen door hun moeder beschermd. Zebra’s kunnen 25 jaar oud worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NATUURLIJKE VIJANDEN

 

Net als veel andere diersoorten is de zebra een voedselbron voor een aantal dieren. Hij staat op het menu van de leeuw, de jachtluipaard, de hyena en ook de Nijlkrokodil.

 

 

IUCN

 

Grévyzebra’s

 

 

 

 

 

Bergzebra’s

 

 

 

 

 

Steppezebra’s                                          

 

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED