Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

ZANZIBAR

Je raakt nooit uitgekeken op Afrika, echt nooit. Er is veel te doen en te zien en het landschap is zo divers dat het soms lijkt alsof je meerdere continenten tegelijk aandoet. Afrika trekt jaarlijks niet voor niets duizenden toeristen aan. Naast de bijzondere natuur huist Afrika ook een divers cultureel erfgoed aan, dat te danken is aan de vele landen die ooit in het verleden hun stempel op het continent hebben gedrukt.

 

Zo heeft niet alleen Nederland zijn stempel op Zuid Afrika gedrukt, maar ook veel andere landen wisten niet hoe snel ze handen moesten leggen op de rijkdommen van Afrika. Dat heeft zijn voordelen gehad voor de toenmalige heersende landen, maar het heeft verregaande consequenties gehad voor het Afrikaanse volk en hun wilde dieren.

 

Afrika is een populaire vakantieplek voor veel mensen. Door de grote onrust en stammen oorlogen in sommige landen zijn die niet toegankelijk voor toeristen, maar de landen die dat wel zijn hebben ook veel te bieden. Een van die landen is Zanzibar, een lidstaat van de Verenigde Republiek van Tanzania.

 

Veel toeristen sluiten hun vakantie in Tanzania af met een korte vakantie in Zanzibar en dat is niet voor niets. Naast het culturele erfgoed kun je er ook prachtig duiken en snorkelen of gewoon lekker op het strand liggen en uitrusten. Voor de temperatuur hoef je het niet te laten, want die ligt gemiddeld rond de 31 graden. Heerlijk dus.

 

Voor een vakantie naar Zanzibar is het altijd verstandig om u van tevoren te laten informeren welke vaccinaties u nodig heeft. Dit kunt u doen bij Meditel vaccinaties.

Ligging

 

Zanzibar, of Unguja, is een eiland aan de oostkust van Tanzania. Samen met twee andere landen, Pemba en Mafia, en een aantal andere kleine eilandjes, vormen ze een eilandengroep, oftewel een archipel. Ze worden in de volksmond ook wel de Specerijeilanden genoemd.

 

De hoofdstad van Zanzibar is Stone Town, een stad die een indrukwekkende geschiedenis herbergt. Stone Town is in de afgelopen 200 jaar erg weinig veranderd, wat het vooral cultureel ook heel interessant maakt.

 

Zanzibar ligt ruim 40 kilometer bij de kust van Tanzania vandaan. Het is 96 kilometer lang en 32 kilometer breed, niet zo groot dus. Het eiland staat bij toeristen bekend als Zanzibar, maar voor de eilandbewoners heet het Unguja. Zanzibar is omringd door parelwitte stranden, een azuurblauwe zee en koraalriffen, wat het duiken en snorkelen erg interessant maakt.

 

 

GESCHIEDENIS

 

Zanzibar heeft een rijk verleden dat veel te danken heeft aan de vele buitenlanders die door de geschiedenis heen hun stempel op het eiland hebben gedrukt. De Britten, Chinezen, Portugezen, Nederlanders, Perzen, Indiërs en Omaanse Arabieren hebben allemaal het eiland wel een keer aangedaan en of geregeerd.

 

Restanten hiervan vind je overal terug. Zo was Stone Town, bijvoorbeeld ooit een centrum van de slavenhandel. De naam Stone Town verwijst naar de witte en rode gebouwen die gebouwd zijn uit het kalk dat afkomstig is van de koraalriffen die je rondom het eiland kunt vinden. Later kwamen daarvoor stenen gebouwen in de plaats.

 

De Arabieren waren slavenhandelaren die de ligging van het eiland ideaal vonden om er hun handel te bedrijven. Zo verhandelden ze ivoor, specerijen en helaas ook slaven. Vanwege de kleine oppervlakte kon het eiland tevens ook gemakkelijk verdedigd worden, wat de Arabische overheersers goed van pas kwam. Door de Arabieren werd ook de islam geïntroduceerd.

In 1503 was het de beurt van de Portugezen. Een paar jaar daarvoor, in 1499, kwam Vasco da Gama, een Portugese ontdekkingsreiziger, op bezoek. Het was letterlijk; Vasco da Gama kwam, Vasco de Parma zag en Portugal overwon. Portugal’s overwinning van het eiland veranderde een aantal zaken, waaronder het afschaffen van de handel, wat een paar honderd jaar later weer door Arabieren werd opgepakt.

 

In 1698 werd Zanzibar ingelijfd door de Sultan van Oman. Nu was het de beurt aan de Portugezen om hun spulletjes te pakken en te vertrekken. De handel in ivoor en slaven werd weer opgepakt en Zanzibar werd hierdoor voor veel mensen een belangrijke handelspost. Het bewijs hiervan vind je terug in de Arabische invloeden op het eiland. Deze periode in de geschiedenis van Zanzibar zou tweehonderd jaar lang duren en kwam pas in 1862 aan zijn einde.

 

Helaas, toen verschenen de Britten en werd Zanzibar wederom een vazal van een ander land. Het werd ditmaal een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk. De Britten hadden al vanaf het begin grote belangstelling voor de economische waarde van Zanzibar en ze wilden bovenal ook de slavenhandel afschaffen.

 

De afschaffing van de slavenhandel was een belangrijke stap in Zanzibar’s geschiedenis. Dit heugelijke feit gebeurde in 1822. De Moresby Treaty werd vernoemd naar Fairfax Moersby, Kapitein-luitenant ter zee. Hij werd door het Britse Koninkrijk aangewezen om als onderhandelaar tussen Seyyid Said, de imam van Muscat en de Britten te negotiëren voor de afschaffing van de slavenhandel. Als hooggeplaatste officier behield Fairfax zich, na het ondertekenen van het verdrag, het recht voor om alle schepen te doorzoeken die mogelijk ‘verstopte’ slaven aan boord hadden.

 

Na een lange weg van overheersingen door andere landen kreeg Zanzibar eindelijk op 10 december 1963 zijn onafhankelijkheid. Er volgde een eendaags revolutie in 1964 toen John Okello, een jonge revolutionair, een staatsgreep pleegde. Vooral veel Arabieren en Aziaten vonden hierbij de dood.

 

Tegenwoordig is de huidige president van Zanzibar Amani Abeid Karume.

 

 

CULTUUR

 

Ondanks het kosmopolitische gehalte van het eiland heerst er helaas erg veel armoede. Er wordt zelfs geschat dat meer dan de helft van de eilandbewoners onder de armoedegrens leeft. De levensverwachting is ook niet hoog, maar 48 jaar. De werkeloosheid onder de bevolking is fors en iedereen zoekt op zijn eigen manier hier oplossingen voor. Zo zie je veel zeewierpluksters, dus vrouwen, die tijdens de eb de zeebodem afstruinen opzoek naar zeewier.

 

RELIGIE

 

Zanzibar bestaat voor 99% uit voornamelijk Sunni moslims en alle steden en dorpen hebben een moskee. De islam werd in de achtste eeuw na Christus door de Arabieren geïntroduceerd. Verder zijn er kleine groepen Christenen en Hindu’s.

 

WIST U DAT...

 

 •     De naam Zanzibar ‘kust van de zwarte mensen’  betekent in het Arabisch?
 •     Er al meer dan 20.000 jaar mensen op het eiland leven?
 •     Zanzibar 12 daguren en 12 nachturen heeft?
 •     Het heel dicht bij de evenaar ligt?
 •     De temperatuur daarom zeer aangenaam is?
 •     Zanzibar gezien werd als de poort naar Oost-Afrika?
 •     De kortste oorlog dat ooit ter wereld werd gevoerd in Zanzibar plaats vond?
 •     Dat deze oorlog slechts 40 minuten heeft geduurd?
 •     Zanzibar de meest bewerkte houten deuren heeft in Afrika?
 •     Freddy Mercury van de rock groep Queen geboren werd in Stone Town?
 •     Zanzibar het eerste Afrikaanse land is waar de kleuren televisie zijn intrede maakte?
 •     Zanzibar het enige Afrikaanse land is waar je de colobusaap aantreft?
 •     De jaarlijkse Zanzibar International Film Festival een grote happening is in Oost-Afrika?
 •     De voertaal op Zanzibar Kiswahili en Engels is?

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 

Specerijentoer

Veel landen werden in het verleden naar Zanzibar toegetrokken vanwege zijn heerlijke specerijen en gunstige ligging. Zanzibar kent dan ook verscheidene kruidenplantages die her en der verspreid liggen over het eiland. Nootmuskaat, henna, kaneel en kruidnagel zijn maar een paar van die heerlijke kruiden waar Zanzibar rijk aan is.

 

Tegenwoordig kun je als toerist een Specerijentocht volgen. U wandelt langs dorpen en plantages en ziet van dichtbij hoe de arbeiders op de plantages werken en krijgt zodoende inzicht in wat hun werk precies inhoudt. Ook krijgt u uitleg over de verschillende soorten specerijen en kunt u Zanzibars exotische fruitsoorten proeven.

 

Prison Island

Je komt ze wel vaker tegen, al werden ze veelal niet voor hetzelfde doel gebruikt. Eiland gevangenissen. Australië heeft er een in Sydney Harbour, Fort Denison geheten. Amerika heeft natuurlijk de meest beroemde ijsland gevangenis, Alcatraz en ook Zanzibar, zo klein als het eiland ook mag zijn, heeft er een.

 

Het eiland is weliswaar beter bekend als Prison Island, maar het staat ook bekend onder een aantal andere namen; Changuu Island, Kibandiko en het meest tot de verbeelding sprekende Quarantine Island. Het eiland ligt op 5,6 kilometer bij Stone Town vandaan.

 

Prison Island is een kleine eiland, maar gezien zijn voorname taak hoefde het ook niet groot te zijn. Met zijn 800 meter lengte en 230 meter breedte deed de eiland precies wat het doen moest, gevangenen herbergen die niet mochten ontsnappen. En die gevangenen waren rebellerende slaven. De slaven werden op den duur vanaf Prison Island doorverkocht op de markt in Stone Town of naar andere landen verscheept.

 

Verder leven er sinds 1919 Seychellenreuzenschildpadden op het eiland. Deze enorme schildpadden waren een geschenk van de toenmalige Britse gouverneur van Seychellen, Eustace Edward Twistleton-Wykeham-Fiennes. Ze gedijden heel goed op Prison Island en er leefden op een gegeven moment wel 500 reuzenschildpadden.

 

Helaas werden de reuzenschildpadden al snel door eilandbewoners gestolen en doorverkocht of gebruikt als voedsel. Hierdoor nam hun aantal drastisch af. Inmiddels, door het herintroduceren van nieuwe reuzenschildpadden en mede dankzij het bouwen van een beschermd gebied, groeit hun aantal weer terug. Toeristen kunnen de reuzenschildpadden op het eiland bezichtigen. Door hun kwetsbare status staan ze inmiddels ook op de rode lijst van het IUCN van bedreigde diersoorten.

 

Oude Fort van Zanzibar

Het oude fort van Zanzibar is het oudste gebouw in Stone Town. Het fort werd aan het einde van de zeventiende eeuw door de Omani’s gebouwd om het eiland te verdedigen tegen een aanval van de Portugezen. Later zou het in gebruik worden genomen als gevangenis en barakken. Het oude fort is een populaire toeristische attractie op het eiland.

 

Kiwengwa Grotten

De Kiwengwa grotten liggen in het Kiwengwa-Pongwe Forest Reserve. Ze staan bekend om hun mooie fauna. Niet alle grotten zijn open voor het publiek, maar degene die dat wel zijn bieden de bezoeker een mooie kans om de vijf verschillende soorten vleermuizen die daar leven te zien. Ook vind u er een grote variëteit aan insecten.

 

De grotten werden ‘officieel’ in 2002 ontdekt, maar feitelijk werden ze al honderden jaren lang door de eilandbewoners gebruikt om er hun voorouders te aanbidden. Verder gebruikten rijke eilandbewoners de grotten voor hun luipaarden en werden hier ook slaven ondergebracht.

Zwemmen met dolfijnen

Het is mogelijk om een excursie te boeken waarbij u met wilde dolfijnen in hun eigen natuurlijke omgeving kunt zwemmen. Excursies worden georganiseerd vanaf het vissersdorp Kizimkazi.

 

Slavenmarkt

Een donkere periode in de geschiedenis van Zanzibar is toch zeker wel de slavenhandel. Zanzibar gold als de grootste markt waar de slavenhandel gedreven werd en het was tevens ook de laatste land om die af te schaffen. De grootste boosdoeners waren de Arabieren.

 

Lang voordat de islam bestond handelden de Arabieren in slaven. Mensen die de bijbel kennen kennen ook de daarin beschreven verhalen van de slavenhandel in het Midden Oosten. Jozef, een van de twaalf zonen van Jacob, werd nog door zijn eigen broers aan Egyptische slavenhandelaren verkocht. Zijn verhaal kun je teruglezen in het bijbelboek Genesis.

 

De slaven werden uit de kuststreek van Tanzania tot aan Congo vandaan gehaald en dat gebeurde niet altijd zachtzinnig. Chantage, geweld en ordinaire kidnapping waren aan de orde van de dag. Eenmaal in handen van de slavenhandelaren moesten de slaven teruglopen naar Bagamoyo, destijds een van de belangrijkste havensteden aan de kust van Oost-Afrika.

 

Vooral de betekenis van de naam Bagamoyo is erg schrijnend. Het betekent letterlijk 'verlangen naar de verlossing van een zware last'. Door de slaven kreeg de naam toch een heel andere betekenis; ‘geef nu de hoop maar op’, en dat deden ze dan ook, want voor hen was er geen redding meer. Vanaf Bagamoyo werden de slaven op boten, dhows, gezet en onder de meest erbarmelijke omstandigheden verscheept naar Stone Town in Zanzibar.

 

Op de slavenmarkt van Zanzibar staat een gedenkteken die weinig tot de verbeelding laat en niemand onberoerd kan laten wanneer je het ziet. De ondergrondse cellen waar slaven in werden vastgehouden voordat ze verhandeld werden zijn nog steeds te bezichtigen. Pijnlijk om te zien zijn de zware kettingen die vastgeschroefd zitten in het beton waar de slaven aan vastgebonden werden.

Tenzing Travel - Tanzania

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED