Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

XHOSA

Nog voor de Nederlandse kolonisatie van Zuid-Afrika viel een groot deel van dit continent onder de Xhosa.

 

Aan het begin van de kolonisatie werden de Xhosa op sociaaleconomisch gebied zwaar verwaarloosd. Achter die verwaarlozing zat echter een plannetje. De toenmalige regering wilde namelijk door de verwaarlozing van de Xhosa hen in feite dwingen om werk te zoeken.

 

Gedurende de laatste jaren van de apartheid werd er vanuit de regering wel wat gedaan aan de slechte leefomstandigheden, maar veel van het geld dat hiervoor apart was gezet ging naar de blanken.

 

In de twintigste eeuw verhuisden de Xhosa naar shantytowns. Armoede en ziekte domineren sindsdien het huidige leefklimaat, maar in ieder geval besteedt de regering van Zuid-Afrika tegenwoordig gelukkig meer aandacht aan hun gezondheidszorg en voeding.

 

FAMILIE

 

De Xhosa hanteren een traditionele familieorde waarbij de vader het hoofd van het gezin is. Vrouwen en kinderen moeten zich voegen aan de wensen van de vader.

 

Mannen mochten altijd meerdere vrouwen hebben, mits de man genoeg geld had om de bruidsschat, de lobolo, te betalen. Daarnaast moest hij wel goed voor zijn vrouwen kunnen zorgen. Vrouwen gingen dan na de huwelijksceremonie bij de familie van de echtgenoot wonen.

 

De Xhosa kleden zich net als Westerlingen. De vrouwen dragen of een hoed of een sjaal op het hoofd. De sjaals worden prachtig opgevouwen waardoor het er erg exotische uitziet.

BESNIJDENIS

 

Binnen de meeste Xhosa groepen wordt de besnijdenis toegepast. De jonge mannen worden weken van tevoren in hutten geplaatst die buiten het dorp staan. Een jongen die zich aan het klaarstomen is voor de besnijdenis wordt een abakweta genoemd.

 

Tijdens deze periode wordt de hoofd geschoren, dragen ze een lendendoek en wikkelen ze zichzelf in een deken voor extra warmte. Ze worden ook van hoofd tot teen in witte klei gesmeerd. Bij elke nieuwe fase van de training wordt er een geit geofferd.

 

Ook jonge meisjes worden besneden. De intonjane hoeft maar een week in afzondering te leven. Gedurende die week wordt er veel gedanst en worden er dieren ritueel geslacht. Het meisje mag zich aan niemand laten zien. Gelukkig gaat het hier om een symbolische besnijdenis en niet om een daadwerkelijke besnijdenis

 

AMBACHTEN

 

De Xhosa zijn een creatief volk. Ze zijn bijvoorbeeld pottenbakkers, wevers en ze naaien en borduren. Geweven producten zijn meestal nuttige voorwerpen, zoals manden en slaapmatten. Vooral de officiële feestkledij wordt uitgebreid versierd met borduurwerk en prachtige motieven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            © South African Tourism

 

 

 

 

 

 

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED