Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

VENDA

De Venda stam woont in Limpopo, een provincie die in de omgeving van het Krugerpark ligt. Hun leefgebied wordt ‘De Goede Plek’ genoemd vanwege het prachtige mooie landschap. De Venda heeft geen enkele verwantschap met de andere Afrikaanse stammen, en dat is op zich heel bijzonder, want alle stammen in Zuid-Afrika zijn dat op de een of andere manier juist weer wel.

 

De Venda zijn buren van de Tswana’s, Tsonga’s en de Noord-Sotho’s. Allen hebben ze, net als andere Afrikaanse stammen, hun eigen taal, hun eigen cultuur, hun eigen mythen en tradities.

 

 

SOCIALE OMGANGSVORMEN

 

Handel, oorlogsvoering en huwelijken tussen de stammen heeft natuurlijk ook zijn stempel gedrukt op de Venda. Stamleden konden gemengd met elkaar leven omdat een stam niets meer was dan een politieke en territoriale eenheid. De lokale stammen kozen ervoor om naast elkaar te leven en elke stam had zijn eigen stamhoofd. Het stamhoofd op zijn buurt had weer oudsten onder zich wiens taak het was om te regeren.

 

Bij de Venda heeft ieder stamlid zijn eigen positie en weten ze heel goed wat hun rechten en plichten zijn. Dit geldt voor mannen, vrouwen en kinderen.

 

 

VAN KIND ZIJN NAAR VOLWASSENE

 

Net als bij de meeste stammen het geval is, hebben de Venda ook initiatierituelen. Vrouwen ondergaan bijvoorbeeld drie initiatie stadia, om te beginnen met lessen in respect, verantwoordelijkheidsbesef, gehoorzaamheid en toewijding. Daarna leren meisjes hoe ze om moeten gaan met jongens, en als laatste initiatieritueel wordt ze voorbereid op het huwelijk, bijvoorbeeld zwangerschap, bevalling en het zorgen voor kinderen. Hierbij wordt de beroemde dombadans uitgevoerd.

 

Een traditie die stamt uit de negentiende eeuw is musangwe. Dit is een vorm van boksen met de blote handen waar jongens vanaf 8 jaar aan deelnemen. Het moet ze hard maken en ervoor zorgen dat ze elk probleem aankunnen. Verder leren ze met pijn om te gaan. Het is een harde sport en wordt gezien als een voorbereiding op een jongens man-zijn. Verder versterkt de sport een gevoel van saamhorigheid en persoonlijke identiteit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DORPEN

 

Dorpen worden rondom een musanda gebouwd. Aangrenzend vind je de khoro, ontmoetingsplaats. Hier worden bezoekers ontvangen, dorpsvergaderingen belegd, gedanst en andere sociale evenementen georganiseerd.

 

Huizen zijn meestal van vlechtwerk en modder gemaakt en hebben rieten daken. Sommige hutten zijn aan elkaar verbonden met uit modder opgetrokken stenen muren. Deze huizen staan in een cirkel rondom een centrale ruimte waar een grote haard staat. Als het weer het toelaat verzamelen de families zich altijd hier. Tegenwoordig hebben de meeste huizen elektriciteit, water en telefoonaansluitingen.

 

 

EDUCATIE

 

In de jaren ’70 waren de Venda zeer arm en educatief erg onderontwikkeld. Om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken werden scholen en lesboeken door de toenmalige Mphephu regering zwaar gesubsidieerd en dit wierp zijn vruchten echt af. Vandaag de dag blinkt de Venda uit op educatief gebied.

 

SPIRITUALITEIT

 

Er zijn verschillende plekken waar de Venda kunnen communiceren met de geesten. De spirituele wereld is erg belangrijk voor de Venda. Zo geloven ze dat zwidutwane, watergeesten, onderaan watervallen leven. De Venda heeft ook een bijzondere relatie met krokodillen. Zij denken dat de hersenen van een krokodil giftig zijn. Venda’s jagen daarom niet op krokodillen en worden altijd voorrang verleend als ze elkaar tegenkomen.

 

 

KUNSTENAARS

 

De Venda staan bekend als de beste kunstenaars in Afrika. Hun werk wordt dan ook wereldwijd verzameld. De spirituele wereld van de Venda wordt afgebeeld in hun houtkunstwerk, in de versieringen van gebouwen en aardewerk en zelfs in hun dansen.

 

Voorwerpen die door de Venda worden gemaakt zijn kralen, aardewerk en drums. Verder zijn ze ook goede wevers. Overigens worden drums en al het houtsnijwerk door de mannen vervaardigd.

 

 

 

 

 

 

 

            ©Wayne Feiden

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED