Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

TANZANIA

De Verenigde Republiek Tanzania ligt in Oost-Afrika, naast Rwanda, Burundi, Oeganda, Kenia, Congo-Kinshasa, Mozambique, Malawi en Zambia. De grootste stad is Dar es Salaam, maar dit is niet de hoofdstad van het land, dat voorrecht valt de stad Dodoma toe.

 

Voordat Tanzania ontstond maakte het deel uit van twee landen; Tanganyika en Zanzibar. De naam Tanzania is ook een samenvoeging van deze twee landen. Het land is tegenwoordig onderverdeeld in  26 regio’s en 129 districten.

 

Tanzania is een van de weinige gebieden waarvan men meent dat het altijd bevolkt is geweest. Men trekt deze conclusies aan de hand van de vele fossiele vondsten die tot ruim 2 miljoen jaar terug dateren.

 

Ruim 2000 jaar geleden kwamen er langzaam aan Bantu sprekende mensen het gebied binnendruppelen, allen afkomstig uit West-Afrika.

 

Aan het einde van de 19e eeuw werd het gebied door de Duitsers veroverd en werd deze, samen met Rwanda en Urundi ingelijfd in de toenmalige Duitse Oost-Afrika Vereniging. Na WWI werd het onder het Britse Mandaat gebracht op een klein gedeelte na dat aan België werd toegekend. Dit Belgische gebied zou later de huidige Rwanda en Burundi worden. Eind 1961 kwam er een einde aan de Britse overheersing.

 

Tanzania is een land van natuurlijke extremen. Het huist de hoogste piek, de berg de Kilimajaro, en het laagste punt, het Tanganyikameer. Ook behoort een stukje van het Victoriameer bij Tanzania.

 

De temperatuur varieert weliswaar per gebied, maar het land heeft geen seizoenen, hooguit een droog- en nat seizoen. Het is in sommige gebieden heet en vochtig overdag en koud ’s nachts in andere gebieden.

 

Verder heeft Tanzania twee natte seizoenen; een kort seizoen van laat oktober – laat december, Mango Rains geheten, en een lang regenseizoen dat van maart – mei duurt. Temperaturen kunnen variëren van 27°C – 35ºC  overdag tot 18ºC – 25ºC ’s nachts.

 

 

INTERESSANTE FEITEN

 

 •     Tanzania deelt zijn volkslied met Zuid Afrika en Zimbabwe
 •     De grootste populatie wilde olifanten ter wereld woont in het Ruaha National Park
 •     Tanzania was een van de eerste Afrikaans landen dat onafhankelijk werd
 •     Ernest Hemingway’s in 1935 uitgebrachte boek ‘The Green Hills of Afrika’ gaat over Manyarameer in Tanzania
 •     Er leven ongeveer 29 miljoen mensen in Tanzania
 •     Er wonen 120 etnische groeperingen in Tanzania
 •     De Mpingo boom, een boom die voornamelijk in Tanzania groeit, is de duurste hardhouten boom ter wereld
 •     De klarinet wordt gemaakt van het hout van de Mpingo boom
 •     De kokosnoot krab, de grootste krab ter wereld, leeft in Tanzania
 •     Tanzania heeft de grootste concentratie dieren per km2
 •     De oudste menselijke schedel werd in de Olduvaikloof in Tanzania gevonden
 •     Freddy Mercury van de rock band Queen werd in Tanzania geboren
 •     Tanzania is iets meer dan tweemaal zo groot als Californië
 •     David Livingstone, een Schotse arts en ontdekkingsreiziger, zag als eerste blanke persoon de Victoria watervallen die hij vernoemde naar de Britse koningin, Queen Victoria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KILIMANJARO

 

De Kilimanjaro ligt in het noordoosten van Tanzania. De berg is opgebouwd uit drie aaneengesloten stratovulkanen: de Shira, de Kibo en de Mawenzi.

 

De berg lig vrij geïsoleerd ten opzichte van de andere bergen in de omgeving. Hierdoor is de natuur op en rondom de berg gevarieerd. De omringende savannes zijn heet en droog terwijl de berg tropische regenwouden en toendra’s huisvest.

 

Juist door de hoogte van de berg en de diversiteit aan ecologie is de berg erg in trek bij toeristen. Een trektocht naar boven vergt een uitstekende conditie. Dit heb je niet alleen vanwege de hoogte, maar ook vanwege het verschil in temperatuur. Onderaan de berg is het namelijk zeer warm terwijl het bovenop de berg die 5895 meter hoog is, besneeuwd is.

 

Er zijn in totaal zes routes waaruit je kunt kiezen om de berg te beklimmen. Wil je het beste uit je klim halen en niets missen van het omliggende landschap dan is de lange reis van acht dagen aan te bevelen.

 

 

ZANZIBAR

 

Zanzibar is een eiland dat in de Indische Oceaan ligt en hoort bij Tanzania. Het is letterlijk een paradijs op aarde en bij uitstek een uitgelezen plek om je droomvakantie in Tanzania af te sluiten. Zanzibars stranden zijn oogstrelend mooi en de azuurblauwe zee nodigt uit om te duiken.

 

Ook qua cultuur kom je niets tekort. Zanzibar heeft aan historische kunstschatten geen gebrek en je zult je geen moment vervelen terwijl je door de dorpen en steden rond struint.

 

De eilanden Mafia, Pemba en Zanzibar worden ook de Specerijeneilanden genoemd. Het eiland heeft een oppervlakte van 1554 km2. Het economische centrum van Zanzibar heet ook Zanzibar en heeft een historische binnenstad dat Stone Town heet.

 

De belangrijkste bron van inkomsten van het eiland is de handel in specerijen zoals nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. Verder vormen vis en toerisme ook een belangrijke bron van inkomsten.

 

Invloeden van andere landen hebben ook hun stempel op het eiland gedrukt. Zo zie je restanten van de Perzische, Arabische, Indische en Europese cultuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NGORONGORO

 

De Ngorongoro ligt ten noordwesten van Arusha in Tanzania op een hoogte van 2200 meter NAP. Het is tevens ook een inactieve vulkaan. De vulkaan staat op de lijst van Unesco’s werelderfgoed als onderdeel van de Ngorongoro Conservation Area.

 

De doorsnee van de krater is flink met zijn 17-21 kilometer. De oppervlakte van de kraterbodem is fors, ca. 260 vierkante kilometer en de rand van de krater ligt op 600 meter hoogte vanaf de kraterbodem opgemeten. Hierdoor kent de Ngorongoro, net als de Kilimanjaro, diverse klimaatzones.

 

Middenin het krater ligt een zoutmeer en dit trekt enorm veel dieren aan, zoals leeuwen, jachtluipaarden, nijlpaarden en olifanten.

 

De hoge wand van de kater verhindert grootschalige migraties van de meeste wilde dieren. Trekkende kuddedieren zoals de gnoe kunnen echter wel de krater bezoeken. Het is tevens een van de grootste en meest dichtbevolkte wildgebieden ter wereld, met maar liefst 25.000 dieren die er permanent leven.

 

‘S nachts klimmen kuddes olifanten en zebra’s langs de krater wand omhoog, maar overdag komen de Masai met hun kuddes geiten en koeien de krater in om hen daar te laten grazen.

 

 

 

 

 

 

 

 

                © ROD WADDINGTON

Tenzing Travel - Tanzania

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED