Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

SEYCHELLEN

'De natuur kent het grote geheim en glimlacht' – Victor Hugo

 

De Republiek der Seychellen is een eilandengroep, een archipel dat uit 115 eilanden bestaat waarvan er maar een paar bewoond zijn. Van die 115 eilanden zijn de 73 uiterste eilanden van koraal gemaakt terwijl de andere eilanden uit graniet zijn opgebouwd. Hier treft u dan ook de mooiste natuurgebieden aan zoals regenwouden. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar en circa 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent. Het hoofdeiland is Mahé dat een oppervlakte heeft van 155 km2. Er wonen in totaal gemiddeld 97,935 mensen op de Seychellen.

 

De Seychellen is onderdeel van het Afrikaanse continent en is hiermee niet alleen het kleinste land in Afrika, maar ook het kleinste land ter wereld. U waant zich letterlijk in het paradijs wanneer u er op vakantie bent, want het eilandencomplex heeft schitterende stranden en bijzondere fraaie flora en fauna.

 

Wie op zoek is naar een stukje paradijs en geen behoefte heeft aan drukte zal zich hier prima thuis voelen. Naast de pracht van de natuur en de helderblauwe zee biedt de Seychellen namelijk ook een stukje rust. U hoeft zich echter hier niet te vervelen, want er is meer dan genoeg te doen mocht u een dagtrip willen maken.

 

 

GESCHIEDENIS

 

Net zoals met Madagaskar het geval was, waren Austronesiërs afkomstig uit Borneo ook hier vermoedelijk de eerste bewoners van dit eilandencomplex toen ze het ontdekten 200-300 voor Christus. Arabische kooplieden hebben De Seychellen vermoedelijk ook wel gezien, maar hebben verder geen actie ondernomen.

 

De geschiedenis van de Seychellen werd pas vanaf de 16e eeuw vastgelegd. In 1503 was de Portugese ontdekkingsreiziger, Vasco da Gama, onderweg van India naar Oost-Afrika toen hij de eilandengroep in het vizier kreeg. De Seychellen zouden vanaf die tijd de Les Amirantes (Admiraal Eilanden) worden genoemd.

 

Men denkt dat er later toch nog Arabische handelaren alsook handelaren uit de Malediven het eilandcomplex hebben aangedaan. Bewijs hiervan vond men in 1910 toen er graftombes werden ontdekt. Echter, de eilanden werden vooralsnog niet bewoond door Europeanen vanwege de ongunstige windligging voor schepen.

 

In 1609 belande een vloot van de English East India Company in een zware storm en zocht zijn toevlucht op het eiland. Ook al waren ze zeer onder de indruk van de eilanden en de rijke flora en fauna, ze bouwden er vooralsnog geen nederzettingen. Er volgde echter een periode waarin de Europese landen aanspraak maakten op landen en eilanden in de regio, waaronder Mauritius dat onder Franse heerschappij kwam te staan.

 

 

FRANSE KOLONISATIE

 

In 1744 stuurde de Franse koloniale administrateur Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais (1699–1753) wiens taak het was om de Franse zeeroute naar India te verdedigen, Lazare Picault naar het eilandencomplex om deze gedetailleerd in kaart te brengen. Hij zou het grootste eiland naar Mahé vernoemen.

 

De Fransen zouden twaalf jaar later, ten tijde van de Zeven Jaars Oorlog, terugkeren om het eilandcomplex officieel op te eisen. Het grootste eiland, Mahé, werd wederom vernoemd naar Lodewijk XIV’s Franse minister van Financiën, Viscomte Jean Moreau de Séchelles. Dit zou uiteindelijk veranderen in de Engelse benaming Seychelles wat ditmaal ook het hele eilandencomplex betrof.

De eerste Franse nederzetting op Mahé werd in 1770 een feit. Deze nederzetting bestond uit 15 kolonisten, vijf indianen en zeven slaven. In het begin verbouwden deze eerste bewoners van het eiland allerlei soorten kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagelen, maar later stapte ze over naar katoen en suikerriet.

 

De eerste kolonisten van de Seychellen vielen nog onder de autoriteit van de Franse regering van buureiland Mauritius, maar na de Franse revolutie kwam daar snel verandering in. De eilandbewoners riepen hun onafhankelijkheid uit en het eiland was gedurende de aankomende 20 jaar lang zelfstandig tot de Britten kwamen

 

 

BRITSE KOLONISATIE

 

Tussen 1794-1810 vielen de Seychellen onder het Britse Mandaat. De Franse naam Séchelles werd veranderd in Seychellen en de Britten begonnen aan een queste om de slavenhandel, die inmiddels in Groot Brittannië was afgeschaft, ook hier aan banden te leggen. Dit had gevolgen voor de populatie van het eiland Mahé, want de bemoeienissen van de Britten werd niet door de slavenhouders op prijs gesteld. Er volgde een massa exodus van het eiland waardoor het eiland de helft van zijn inwoners verloor.

 

De Britten behielden zich het recht voor om Arabische schepen die slaven transporteerden binnen te vallen. Deze arme mensen werden van boord gehaald en meegenomen naar de Seychellen alwaar ze daar in vrijheid werden gesteld. Er zouden zodoende door de Britten circa 2,500 slaven tussen 1861-1874 worden bevrijd.

 

Pas in 1903 zou de Seychellen officieel tot een Britse kroondomein worden benoemd, al zouden de Britten zich er verder weinig mee bemoeien. Dit is mede de reden waarom de originele voertaal op de eilanden Frans bleef.

 

 

ONAFHANKELIJKHEID

 

Na de oorlog stemden de Britten erin toe dat de Seychellen een eigen ‘regering’ vormden met zelfgekozen leden. Twee vakbonden maakten hun intrede, te weten de vakbonden voor producenten en belastingbetalers. Uit deze vakbonden zouden op den duur twee politieke partijen worden gevormd.

 

Op 29 juni 1967 werden de Seychellen eindelijk onafhankelijk verklaard door Groot Brittannië. Er volgde een periode van politieke onrust waarbij een aantal mislukte coupes plaatsvonden. In 2004 werd James Michel benoemd tot President van de Seychellen en dat is hij tot de dag van vandaag nog steeds.

 

DE VERBORGEN PIRATENSCHAT

 

Ook piraten zouden het eiland op den duur ontdekken en er tussen 1680-1730 gretig gebruik van maken om als uitvalbasis te dienen om schepen volgeladen met rijke schatten aan te vallen. Twee beruchte piraten zijn Jean-François Hodoul, zeekapitein, corsair en later zelfs koopman en plantage eigenaar in Mauritius. Hodoul werd door de Seychellois enorm gerespecteerd. Een andere piraat is Pierre-Louis Poiret waarvan de Seychellois ervan overtuigd zijn dat dit de verloren zoon is van Louis XVI en Marie-Antoinette. Beide piraten liggen begraven op de Bel Air begraafplaats op Mahé. Op de grafsteen van Hodoul is er een boot gegraveerd en de woorden ‘Il fut juste’, (Het was eerlijk).

 

Tot vandaag de dag wordt er nog steeds naar de La Buse piratenschat gezocht die in Bel Ombre begraven zou zijn door de piraat Olivier Le Vasseur, bijgenaamd La Buse. Deze piraat zou zijn waardevolle lading van een Portugees schip, de Virgem, op april 1721 buit hebben gemaakt en begraven hebben op het eiland Mahe.

Historische archieven beweren dat de schat die o.a. uit een ruim twee meter hoge gouden Goa Kruis dat met kostbare stenen is versierd en zo zwaar is dat er drie mannen nodig waren om het te tillen, ergens op het eiland begraven ligt. Het gebied is doorkruist met onderaardse gangenstelsels en er zouden zelfs door de piraten gegraveerde tekens en markeringen in de rotsen zijn geëtst.

 

Tot nu toe zijn er door John Cruise-Wilkins, de man die de schat zoekt, een gouden oorbel, musketballen, mensenbotten, porseleinen beelden, pistolen en een koperen munt ontdekt zijn. Mocht John alsnog de verborgen schat weten te vinden, dan kan hij erop rekenen dat de schat een waarde heeft van $ 250 miljoen!

 

 

FLORA & FAUNA

 

Vogels

Van de 250 vogelsoorten op de Seychellen zijn er 12 soorten endemisch. Het spreekt voor zich dat de Seychellen bij uitstek een schot in de roos is voor vogelspotters. Al bestaat de Seychellen uit 115 eilanden, toch is er een eiland waar u gegarandeerd de meeste vogelsoorten kunt spotten; Aride. Hier treft u niet alleen de meeste vogelsoorten, maar ook de grootste populaties vogels. Daarnaast is Bird Island ook een goede plek om vogels in hun natuurlijke habitat te zien.

 

Een vogelsoort die u gegarandeerd op de Seychellen tegen zult komen is o.a. de Seychellen dwergooruil. Lang werd er gedacht dat deze uil inmiddels was uitgestorven, maar hij werd gelukkig in 1959 weer gezien. De Seychellen dwergooruil kunt u vinden in de Morne Sechellois National Park op Mahé.

 

De Seychellen is ook thuis van een aantal fleurige vogelsoorten zoals de Madagaskarwever, de gele kwikstaart, de grote fregatvogel met zijn zwarte lijf en felrode borst en de Madagaskargraszanger. Zeker ook het benoemen waard is de opaalstern met zijn witte lijf en zwarte ogen.

 

 

Duiken

Houdt u van duiken? Dan gaat er een wereld voor u open, want de Seychellen herbergt het grootste koraalrif ter wereld. U zult er een scala aan prachtige tropische dieren en vissoorten zien zoals, groene zeeschildpadden, doopvontschelpen, koraalduivels en octopussen.

 

Houdt u er wel rekening mee dat de Seychellen omringd worden door tropische wateren waar ook haaien graag vertoeven. De meeste haaiensoorten zijn vrij onschuldig, zoals de witpuntrifhaai en de zwartpuntrifhaai, maar er zwemmen ook stierhaaien en tijgerhaaien rond.

 

Tijdens het duiken zult u ongetwijfeld wel een scheepswrak tegenkomen. Er zijn tussen 1550-1970 welgeteld 100 schepen gezonken waarvan de oudste de L’heureux is dat in 1763 zonk aan de kust van het eiland Providence Atoll. Veel oude wrakken zijn ondertussen of vergaan of liggen nog verstopt in het zand, maar er blijven er gelukkig nog genoeg over. Veel van deze wrakken zijn over de jaren heen een natuurlijke habitat gaan vormen voor veel vissoorten.

 

Schildpadden

Verder vindt u de grootste schildpad ter wereld op de Seychellen, de Seychellenreuzenschildpad. Deze schildpadden kunnen zeer oud worden, ruim 200 jaar. Leuke wetenswaardigheid; de oudste Seychellenreuzenschildpad ooit werd een verbijsterende 255 jaar! Met zijn lengte die meer dan 120 cm bedraagt, gewicht dat circa 300 kilo is en een voorkeur voor lekker ‘chillen’ kunt u ervan uit gaan dat dit echt een goeie ouwe reus is!

 

 

Schaaldieren

Als u gaat zwemmen of duiken komt u ongetwijfeld wel een krab tegen. In de Seychellen hebben ze welgeteld 31 verschillende soorten. Bent u gek op krabben, dan bent u hier op het goede adres. Een soort krab zult u in ieder geval niet missen, want hij is groot! Ook de hermietkrab komt voor, een krab die herkenbaar is aan de schelp waar hij in leeft. De schelp dient overigens als bescherming voor zijn kwetsbare achterlijf. U komt ook vast wel een keer een spookkrab tegen, een van drie soorten op het eiland waarvan er een is die zijn hol op 200 meter vanaf de kust in het binnenland graaft.

 

 

Hagedissen en amfibieën

Op de Seychellen leven bijzondere, doorgaans fraai gekleurde hagedissen en amfibieën, waarvan er in totaal 12 verschillende soorten endemisch zijn. Wist u dat de kleinste kikker ter wereld hoogst waarschijnlijk ook op de Seychellen voorkomt? De Gardiners Seychellenkikker is zo klein, 9-12 mm., dat deze met gemak bovenop de punt van uw vinger past. Wat deze kikker ook zo bijzonder maakt is dat hij geen gehooruitgang heeft, maar dat hij geluiden waarneemt via zijn mond.

 

 

Planten

Wie in stilte de natuur van de Seychellen aanschouwt kan niets anders dan vol verwondering om zich heen kijken. Het is er gewoon zó mooi. Als u vanaf het strand omhoog kijkt ziet u palmbomen, prachtige  struikgewassen en bijzondere rotsformaties. Kijkt u richting de zee, dan zou het u vergeven worden wanneer u een piratenschip denkt te zien.

Er zijn 2000 verschillende plantensoorten op de Seychellen. Dat zijn planten, bomen en struiken. Een van die planten is de orchidee. Er zijn wereldwijd 30.000 soorten orchideeën en dertig daarvan treft u ook aan op de Seychellen. Een aantal zijn geïmporteerd, zoals de uit Azië afkomstige Arachnis flos-aeris, de Vanda Papilionanthe teres, de Spathoglottis plicata en de rode Renanthera. Anderen, vermoed wordt dat dat er circa zes zijn, zijn endemisch.

 

Een boomsoort die zeker endemisch aan de Seychellen is, is de Jellyfish Tree, oftewel de Medusagyne oppositifolia. Deze boom staat bij het IUCN op de rode lijst als zeer kwetsbaar genoteerd. Een andere boomsoort waar u zeker niet omheen kunt op de Seychellen is de Coco de Mer, een kokosboom met flinke noten. Deze noten hebben veel weg van een vrouwelijk bekken en hebben daarom de bijnaam ‘lovenut’ gekregen.

 

Vanwege de tropische temperatuur van de Seychellen zijn de eilanden ook uitermate geschikt voor vleesetende planten. De bekerplant, Nepenthes pervillei, is endemisch op de eilanden Mahé en Silhouette. Deze vleesetende plant leeft om 350-750 meter hoogte en leeft van insecten en kleine dieren. Overigens staat de bekerplant ook, net als de jellyfish tree, op de rode lijst van het IUCN vermeld als ‘kwetsbaar’.

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 

Takamaka Rum Distillery, Mahé

Piraten en rum, ze konden niet zonder elkaar, maar geef eerlijk toe, wij soms ook niet en voor hen die graag een glaasje lusten is een tour door de Takamaka Rum Distillery onmisbaar. U leert niet alleen hoe rum gemaakt wordt, u mag er ook rum proeven. De distillery is niet groot, maar daarentegen is het wel erg interessant. Reken op ongeveer een half uur voor de tour waarna u wat kunt nuttigen in het gezellige restaurant dat bij de distilleur hoort.

 

Diving Cruises Seychelles

De naam zegt het eigenlijk al en wat een geweldige manier om de Seychellen ook te verkennen. Het personeel van de Galatea heet u van harte welkom! U kunt kiezen uit een cruise van 3 of 7 nachten, een dag cruise of zelfs een privé cruise. Accommodaties bestaan uit een master suite, vier tweepersoons hutten en twee eenpersoons hutten. Alle hutten zijn voorzien van airconditioning. Wilt u duiken, snorkelen, vissen, kajakken of gewoon relaxen, dat kan. Bij Diving Cruises Seychelles staat een ding voorop, het ervoor zorgen dat u een onvergetelijke cruise hebt aan boord van de Galatea.

 

Plantation House, La Dique

Dit is echt een juweeltje. Het huis is een van de weinige nog overgebleven plantagehuizen in de Seychellen. Het behoorde ooit toe aan de rijke Hossen familie die vanuit Mauritius naar het eiland La Dique verhuisde aan het einde van de 19e eeuw. Het huis is in de typische Franse koloniale stijl gebouwd met treden aan alle vier kanten van het huis, wat typerend was voor deze periode.

 

Vallée de Mai – UNESCO World Heritage Site, Praslin

Bijzonder de moeite waard is het Vallée de Mai dat u kunt vinden op het eiland Praslin. Dit natuurreservaat heeft niet voor niets het predicaat UNESC Wereld Erfgoed gekregen, het is namelijk een botanische schoonheid waarvan men vroeger dacht dat het zelfs misschien de Bijbelse tuin van Eden zou kunnen zijn. Tevens is hier ook het laatste leefgebied van de zwaar bedreigde Praslinpapegaai, die overigens bruin is en niet zoals zijn naam doet denken, zwart.

 

Trezor Labuze, Mahé

‘Yes, I do heartily repent. I repent I had not done more mischief; and that we did not cut the throats of them that took us, and I am extremely sorry that you aren’t hanged as well as we. ‘ – anonymous pirate, asked on the gallows if he repented.

 

Tropische eilanden, goud, galjoenen en verborgen schatten. U weet het vast al, we hebben het natuurlijk over piraten, echter gaat het nu met name over de Franse piraat Olivier Le Vasseur, beter bekend als la Buse. Deze vervaarlijke individu leefde in de 18e eeuw en zou volgens overleveringen een enorme schat begraven hebben bij Bel Ombre, op het eiland Mahé. Er wordt al jaren op deze plek gezocht naar deze kostbare schat, en u kunt er onder begeleiding van een gids een kijkje nemen.  Wie weet, misschien ziet u iets liggen wat een ander is ontgaan!

WIST U DAT...

 

 •     Mahé de grootse eiland is van de Seychellen?
 •     Het 27 km lang is en 7 kilometer breed?
 •     Victoria de hoofdstad is van het eiland Mahé?
 •     De hoofdstad zijn naam te danken heeft aan Koningin Victoria van Groot Brittannie (1819-19010)?
 •     Dit de kleinste hoofdstad ter wereld is?
 •     De voertalen van de Seychellen Frans, Engels en Creools is?
 •     U alleen op de Seychellen de Coco de Mer kokosnoot vindt?
 •     Dit het grootse zaad ter wereld is?
 •     Veel, bijna 50%, van de Seychellen uit natuurreservaten bestaat?
 •     Het hele gebied 455 m2 beslaat?
 •     U er geweldig kunt duiken?
 •     Dat u er ook haaien kunt vinden?
 •     Dat de grijzerifhaai, de zilvertiphaai, de hamerhaai, de verpleegstershaai, tijgerhaai, stierhaai en incidenteel ook de witte haai er zwemmen?
 •     De Seychellen een archipel is dat uit 115 eilanden bestaat?
 •     De beruchte piraat Olivier Le Vasseur een geheime schat heeft verstopt ergens in de Seychellen?
 •     Deze nu circa € 100.000,- waar is?
 •     Er geen naaktstranden zijn?
 •     Er veel kerrie en rijst wordt gegeten
 •     Er een bioscoop in Victoria is?
 •     De munteenheid de Seychelles Rupee is?
 •     De grootste schildpadden ter wereld op de Seychellen voorkomen?
 •     De James Bond schurk Milton Krest vernoemd is naar een gin and tonic bier dat Ian Flemming ooit dronk in de Seychellen?
 •     De bewoners van de Seychellen Seychellois worden genoemd?
 •     De Seychellen sinds 1980 meedoen aan de Olympische Spelen, maar dat ze nog nooit een medaille hebben gewonnen?

 

 

 

Tenzing Travel - Seychellen

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED