Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

SAMBURU

De Samburu stam is een nomadische stam die in het noorden van Kenia leeft. Ze zouden 500 jaar geleden hun eerste stappen op Keniaanse bodem gezet hebben. De stam is nauw verwant aan de Masai, maar er zijn wel enige verschillen tussen beide. Wij kennen deze stam als Samburu, maar zelf geven ze zichzelf een andere naam, namelijk Lokop of Loikop.

 

De Samburu zijn veehouders. Ze hebben niet alleen runderen, maar ook schapen, kamelen en geiten. Elke 5-6 weken moeten de Samburu verhuizen om op zoek gaan naar voedsel voor hun dieren.

 

De Samburu leven in kleine dorpjes, Manyattas genaamd. Een Manyatta bestaat uit kleine, ronde hutten die van stokken, huiden en mest zijn gebouwd. In totaal zijn er 3-50 hutten en in het midden van het dorp is een omheining van takken waar het vee gedurende de nacht verblijft. Dit hek moet de runderen beschermen tegen leeuwen.

 

De Samburu blijven in een gebied totdat het water opraakt en er geen voeding meer is voor het vee. Zodra ze een andere plek vinden zullen de vrouwen de hutten weer gaan bouwen. Het duurt gemiddeld twee maanden voordat een hut af is.

 

Dorpjes worden gevormd aan de hand van de leeftijd. Dit wil zeggen dat alle mensen die dezelfde leeftijd hebben bij elkaar moeten wonen, jongeren bij jongeren en ouderen bij ouderen. Jongens mogen, zolang ze niet besneden zijn, net zoveel vriendinnetjes hebben als ze willen. Maken ze onverhoopt een meisje zwanger, dan bepalen de wijzen van het dorp of hij met haar moet trouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UITERLIJK

 

Mannen dragen een omslagdoek dat gedragen wordt als een Schotse kilt. Strijders hebben een lange vlecht die ze kleuren met rode oker. Deze wordt afgeschoren als ze oudste van het dorp worden. Verder dragen ze kettingen, armbanden en enkelbanden.

 

Vrouwen scheren hun hoofd kaal. Ze dragen omslagdoeken; een doek om hun middel, en een doek om hun borsten. Verder versieren ze zichzelf ook, net als de mannen, met veel kettingen en armbanden.

 

De kleding van het Samburu volk en dat van de Masai lijkt zoveel op elkaar dat het heel moeilijk kan zijn om ze uit elkaar te houden. De mannen kleuren hun haren met rode oker en de vrouwen dragen erg veel sieraden en andere traditionele juwelen. Net als bij de Masai dragen de krijgers hun haren lang met vlechtjes, daarnaast is hun kleding nog fleuriger dan bij de andere mannen binnen de stam.

 

 

BESNIJDENIS

 

Besnijdenis van vrouwen en jongens behoort tot de vaste traditie van de Samburu en is erg belangrijk. De besnijdenis van jongens is de eerste aanloop om een krijger te worden. Bij vrouwen is het de aanloop tot hun ‘vrouw- zijn’. Zodra een meisje is besneden is ze volgens de Samburu ook meteen klaar voor het huwelijk. Helaas worden meisjes al op vrij jonge leeftijd besneden, met 12 jaar, en daarna uitgehuwelijkt.

 

Samburu krijgers proberen zo hoog mogelijk te springen tijdens het dansen om indruk te maken op de meisjes. Dit gebeurt overigens ook bij de Masai.

 

 

VOEDING

 

Melk is een kostbaar product voor de Samburu en wanneer beschikbaar wordt het veel gedronken. Vlees van runderen wordt voornamelijk gegeten tijdens ceremonies, maar als een rund onverhoopt sterft wordt het vlees geconsumeerd, voor de rest eten Samburu vlees van kleinvee. Ze drinken graag thee met veel suiker en melk, als er melk beschikbaar is. Verder eten ze bloed van zowel levende als dode dieren.

 

Het bloed van een koe wordt uit een halsslagader gehaald en gedronken. De koe wordt niet gedood hiervoor. Vee wordt sowieso zelden geslacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GELOOF

 

Samburu geloven dat de god Nkai hen zal beschermen tegen de ontberingen van het dagelijks leven. Echter, Nkai zal ook een jongere straffen wanneer deze is vervloekt door een oudste. Gelukkig gebeurt dit eigenlijk zelden, alleen in extreme gevallen van respectloosheid van de jongere zelf.

 

 

SHAMAN

 

Net zoals met de meeste Afrikaanse stammen, heeft de Samburu ook een Shaman, loibonok, die zich bezighoudt met ziekte en tegenslag. Verder begeleidt de Shaman strijders.

 

 

 

 

 

             © MEADUVA

 

 

 

 

 

Tenzing Travel - Kenia

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED