Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

OEGANDA

Oeganda heeft zijn portie bezetting, oorlogen en politieke onrust gekend. Eerst hadden ze conflicten met de omliggende landen, toen werden ze in 1830 door de Arabieren bezet en kort daarna  in 1860 ook nog door de Engelsen.  Oeganda werd eindelijk in 1962 onafhankelijk verklaard door de Engelsen en in 1967 werd Oeganda uitgeroepen tot republiek.

 

In 1967-1971 deed Milton Oboto, de politieke leider, een greep naar de macht. Gedurende diens leiderschap maakte hij een einde aan de macht van de lokale stammen door ze allemaal af te slachten.

Idi Amin Ada – dictator

 

Een bekende Oegandese dictator was President Idi Amin Ada. Onder zijn bewind werden de rechten van de Oegandezen van hen afgepakt, de economie ging sterk achteruit en werden er naar schatting 100.000- 300.000 mensen vermoord.

 

Op 4 juli 1976 voerden Israëlische commando’s de operatie Entebbe uit. Aanleiding hiervoor was de kaping van een Air France toestel met 224 passagiers aan boord. Palestijnse en Duitse terroristen kaapten de vliegtuig, geholpen door Idi Amin, en lieten deze landen in Oeganda. Alle passagiers werden vrijgelaten, behalve de Israëliërs. Israëlische commando’s vlogen toen 2000 km naar het centrum van Oeganda toe en wisten de passagiers te bevrijden. Tijdens de operatie werd Yonatan Netanyahu, een van de commando’s en broer van de huidige president van Israel, gedood.

 

In 1976 kwam er eindelijk een einde aan de dictatoriale regime van Idi Amin toen de Tanzaniaanse regering in samenwerking met Oegandese ballingen het land binnenvielen.  Eind 2006 werd de film ‘The Last King in Schotland’ uitgebracht dat de laatste jaren van de dictator in beeld brengt.

 

WIST U DAT...

 

 •     De Nsenene sprinkhaan is een populaire delicatesse in Oeganda. Ze zijn helaas echter wel seizoensgebonden…
 •     Het Victoriameer, Naluballemeer, is het op twee na grootste meer ter wereld
 •     Oeganda heeft zijn naam te danken aan de Engelsen. Het betekent ‘land van de Ganda’
 •     De Kasubi tomben worden gezien als 13e eeuwse Afrikaans architectuur
 •     De grijze kroonhaan is uitgeroepen tot hun nationale vogel
 •     Het heeft de jongste populatie ter wereld want de helft van hun populatie is nog een kind
 •     Oeganda huist de hoogste bergmassa in Afrika, de Rwenzori bergen
 •     26% van het land bestaat uit meren en rivieren
 •     Oeganda is net zo groot als Oregon in de Verenigde Staten
 •     Ze zijn gek op de Britse Premier League
 •     In Oeganda hebben ze de grootste bananenteelt ter wereld, op China en India na
 •     Ze hebben in Oeganda 50 verschillende soorten bananen
 •     Ze zijn gek op hun bomen. Kap je een boom om, dan moet je er drie voor terug planten
 •     Ze hebben de beste Ananas en Avocado’s
 •     Oegandezen zijn uitermate gastvrij
 •     Ze zijn gek of fietsen in Oeganda
 •     Ze behoren tot de top van meest alcohol consumerende landen ter wereld
 •     Matooke is een lievelingsgerecht. Het is een bananengerecht dat gekookt wordt in bananenbladeren
 •     Het transport per brommer wordt boda-bodas genoemd. Brommers werden in het verleden gebruikt om mensen te vervoeren door ‘no mans land’, een lap grond dat tussen de Keniaanse en Oegandese grens ligt
 •     Het laagste punt van Oeganda is het Albertmeer, 621 meter
 •     Het hoogste punt van Oeganda is het Margherita-piek, 5,110 meter
 •     Een scene uit de film ‘The African Queen’ met Humphrey Bogart en Katherine Hepburn werd opgenomen bij de Murchison Falls

U kunt dit met een boot tour bezichtigen, maar om optimaal te genieten van dit 45 meter hoge fenomeen wordt aangeraden om onder begeleiding van een gids verder te wandelen. De wandeling duurt bij elkaar 45 minuten. Het is tevens ook mogelijk om bovenaan de waterval te kamperen.

 

Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park is, de naam zegt het eigenlijk al, een dicht met regenwouden bebost park. Het ligt ten zuidwesten van Oeganda en huist de helft van de nog overgebleven berg-gorilla’s in de wereld. De bergen zijn hoog en omringd met nevel wat een exotische uitstraling geeft. Er leven 120 wilde diersoorten en 350 vogelsoorten. Om het park te bezichtigen wordt u aangeraden om lichamelijk fit te zijn en om de juiste kleding mee te nemen daar de dagen warm zijn en de nachten erg koud.

 

The Bad Place

Deze is alleen bestemd voor mensen die erg fit zijn en stalen zenuwen hebben, anders zouden we dit avontuurlijke uitstapje beslist overslaan. Onder begeleiding van ervaren gidsen maakt u kennis met een stukje van de Nijl waar u langs prachtige landschappen vaart waar u waarschijnlijk toch geen tijd voor hebt om naar te kijken gezien de heftigheid van de boottocht.

 

U mag genieten van 8 grote stroomversnellingen en een aantal kleinere. U kunt  gelukkig van tevoren kiezen met welke twee soorten boottochten u mee wilt; grade 3 en grade 5 waarbij grade 5 de zwaarste is. U wordt van tevoren volledig uitgerust met helm en reddingsvest. Ook krijgt u van tevoren uitgebreide instructie. Deze boottochten zijn alleen bestemd voor mensen boven de 16 jaar.

 

Touroperators voor The Bad Place:

 

 

Vaccinaties

Mocht u na het lezen van deze artikel dolgraag op vakantie naar Oeganda willen gaan, dan raden wij u aan om u zich allereerst te laten informeren naar welke inentingen u nodig heeft. Dit kunt u doen bij Meditel Vaccinaties.

 

HET LAND OEGANDA

 

Er wonen ongeveer  38 miljoen mensen in Oeganda. Het land beslaat een gebied van 241,038 km2 en is omringd door Congo, Rwanda, Ethiopië, Tanzania en Zuid Soedan. De officiële voertaal is Swahili, maar Luganda, Bantoe en Nilotic worden er ook gesproken. Winston Churchill, voormalige premier van Groot Brittannië, was zo onder de indruk van Oeganda dat hij het ‘de parel van Afrika’ noemde.

 

Oeganda ligt bovenop de evenaar en kent een tropisch klimaat. Toch regent het erg veel in dit land omdat het hooggelegen is. Het ligt bovenop het Oost-Afrikaanse plateau, in het oostelijke deel van Afrika. Twee andere landen, Kenia en Tanzania, liggen ook bovenop dit plateau.

 

De Oost-Afrikaanse plateau is een hoogvlakte van 300 tot 1500 meter boven de zeespiegel. Je treft hier ook de op een na hoogste berg van Afrika aan, dat gelegen is in Kenia, Mount Kenya. Deze berg is 5,199 meter hoog.

 

In het zuiden van Oeganda valt er jaarlijks gemiddeld het meeste regen, voornamelijk bij het Victoriameer waar de meeste regen valt tussen maart en juni en in november tot december. Meer naar het noorden heb je drogere seizoenen. Bijvoorbeeld tot 120 km vanaf de Zuid-Soedanese grens. In november tot en met februari is het erg droog.

 

In het noordoosten heerst de droogste klimaat in het land en komen zelfs af en toe grote droogtes voor.

Bezienswaardigheden

 

Berggorillas

U kunt niet naar Oeganda toe gaan zonder de berg-gorilla’s te zien. Er zouden er wereldwijd nog maar 750 in leven zijn waarvan de grootste aantallen te vinden zijn in dit land. U kunt deze bijzondere dieren gelukkig nog in het wild zien in een tweetal parken in Oeganda; in Bwindi Impenetrable National Park en Mhahinga National Park. Tenzing Travel organiseert 5 daagse excursies naar het Bwindi Impenetrable National Park. Echt een aanrader!

 

Chimpansees

In Oeganda leven naast berg-gorilla’s ook chimpansees. Ze leven in diverse gebieden verspreid over Oeganda, maar u hebt het grootste kans om ze te zien in het in Kibale Forest National Park. Wilt u ze toch liever in een ander park zien, dan kunt u ook terecht in het Muchison Falls National Park, Ngamba Island, Semliki National Park en Queen Elisabeth National Park.

 

Murchison Falls National Park

De Nijl is een van de langste rivieren in Afrika, 6,700 km, en stroomt ook door Oeganda. Hier moet de rivier op een gegeven moment door een nauwe kloof in de rotsen geperst worden in het Murchison Falls National Park. Deze kloof is hooguit 6 meter breed en de kracht waarmee dit gebeurt is immens en is beslist de moeite waard om te bezichtigen.

Tenzing Travel - Uganda

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED