Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

NYUNGWE FOREST NATIONAL PARK

RWANDA

Wie op zoek wil naar chimpansees tijdens zijn verblijf in Afrika zal prima aan zijn trekken komen in Rwanda. Er zijn een aantal bijzondere plekken in Afrika waar u deze markante dieren kunt zien en een daarvan is het Nyungwe Forest National Park in Rwanda.

 

Dit fraaie natuurgebied wordt door veel mensen omschreven als een waar paradijs op aarde. Met een oppervlakte dat 1000 km2 meet is het park werkelijk een lust voor het oog, maar hoe kan dat dan ook anders gezien het feit dat het een grote regenwoud is? Nyungwe Forest National Park ligt ten zuidwesten van Rwanda en grenst aan de zuid grens van Burundi en in het westen aan de Democratische Republiek van Congo.

 

Het is misschien niet het grootste natuurpark in Afrika, maar het heeft vermoedelijk wel het oudste regenwoud ter wereld en de eindeloze begroeiing van het regenwoud en zijn bewoners vergoeden de kleinere oppervlakte meer dan ruimschoots.

GESCHIEDENIS

 

Nyungwe Forest was gedurende de kolonisatie van de Duitsers, een kroondomein. De Duitsers zouden het in 1903 tot natuur reservaat benoemen. Dit weerhield veel mensen er helaas niet van om op zoek te gaan naar natuurlijke mineralen, en dan met name in 1935 goud. In 1950 waren er inmiddels al circa 3.000 Rwandese mijnwerkers aan het werk in de waterscheiding tussen de bekkens van de Congo rivier en de Nijl.

 

De exploitatie van het natuurgebied stopte hier echter niet mee, want er werd ook op diverse andere manieren misbruik gemaakt van Nyungwe Forest. Hout werd gekapt, er werd op de dieren gejaagd en het land werd door boeren omgeploegd voor agrarische doeleinden. Dit leidde er vervolgens toe dat het natuurgebied met 150 km2 in omvang afnam.

 

In 1967 werd in het noorden van het reservaat door het Swiss Technical Assistance Program een project opgestart om het overgebleven bos te beschermen. Verder begon men met het herplanten van dennenbomen.

 

In 1970 werd door het United Nations Man and Biosphere Program een voorstel ingediend om Nyungwe Forest tot beschermd gebied uit te roepen, maar dit werd door de Rwandese regering afgeketst omdat het volgens hen niet in het voordeel van Rwanda was.

In 1984 besloot de Rwandese ministerie van Landbouw om in samenwerking met subsidies die afkomstig waren van de Zweedse regering, alsnog geld te steken in het behoud van de vele parken dat het land rijk was. Voor Nyungwe betekende dit dat het natuurgebied onderverdeeld zou worden in gebieden waar er hout gekapt mocht worden, gebieden waar er met mate gekapt mocht worden en beschermde bosgebieden. Verder zouden er dennenbomen worden geplant om de grenzen van het natuurgebied te markeren en om zodoende extra bescherming te bieden tegen eventuele bebouwing van het gebied door boeren.

 

In Uwinka werden er paden aangelegd en toeristische faciliteiten gebouwd, maar helaas legden de gewelddadigheden waarmee Rwanda te maken kreeg in 1994 verdere ontwikkelingen van het natuurgebied zo goed als plat. Desondanks bleef er een groep toegewijde medewerkers achter om, zonder salaris en met gevaar voor eigen leven, met veel dedicatie het werk zo goed mogelijk voort te zetten.

 

In 1995 na de gewelddadigheden werd het werk weer volledig opgepakt waarna het Nyungwe Forest in 2005 officieel tot National Park werd uitgeroepen, het hoogste niveau van natuurbehoud dat door de Rwandese regering wordt uitgevaardigd. Tegenwoordig is het park een zeer geliefd natuurgebied bij toeristen.

 

 

FLORA EN FAUNA

 

Laten we even de feiten opnoemen. Het park huist maar liefst 13 soorten primaten, 300 soorten vogels, 75 zoogdiersoorten, exotische vlinders en 38 soorten reptielen. In dit gebied zijn veel unieke diersoorten te vinden.

 

De verschillende apensoorten die in het park leven zijn de chimpansee, de zuidelijke franjeaap, de L’Hoëst meerkat, de silver monkey, de gouden meerkat, de uilenkopmeerkat, de roodstaartmeerkat, de Dents meerkat, de blauwaap, de groene baviaan en de mantelmangabey. Al deze apen bij elkaar vormen maar liefst 20-25% van de algehele populatie Afrikaanse apen, wat zeer noemenswaardig is.

 

Er zijn maar liefst 1068 plantensoorten, waaronder 200 boomsoorten en 140 verschillende soorten orchideeën. Verder zijn er ook planten in het park die door de eeuwen heen door de Rwandezen zijn gebruikt als medicijn.

 

 

GEOGRAFIE

 

Het Nyungwe Forest National Park ligt genesteld te midden van theeplantages. Bovenaan dit artikel kon u al lezen dat het regenwoud waarschijnlijk ook het oudste natuurgebied ter wereld is. Men denkt zelfs dat het al bestond ten tijde van de ijstijd en dat het door die periode heen gewoon groen bleef. Doordat het zo oud is heeft het genoeg kans gehad om zichzelf door de eeuwen heen verder te ontwikkelen tot hetgeen vandaag de dag is.

Nyungwe kenmerkt zich doordat het een bergachtige gebied is. De Congo-Nijl bergkloof is een bergketen dat van het noorden tot en met zuiden van Rwanda loopt. Het park ligt vrij hoog, circa 1,600 tot en met 2,950 meter. De temperatuur in dit gebied wordt bepaald door de ligging en hoogte van het park. Zo is het bijvoorbeeld voornamelijk vochtig in het westen en noordwesten, waar de luchtvochtigheid varieert van semi-vochtig tot vochtig en zelfs doodgewoon nat.

 

Verder valt er elke maand regen waarbij de temperatuur in het natuurgebied gemiddeld 15,5°C is met forse uitschieters van 30°C! Vanwege de grote hoeveelheid regen die gemiddeld per jaar valt, meer dan 2000 mm, vormt het Nyungwe Rainforest ook een belangrijke waterbron voor de Nijl en Congo rivieren. Daarnaast is het ook de belangrijke leverancier van water voor het gehele land.

 

 

TIPS

 

Trektochten

Er is genoeg te doen in het park. Vooral wandelaars kunnen hun hart ophalen aan de wandelpaden die er zijn, 13 in totaal met een gezamenlijke lengte van 130 km! Juist door te wandelen krijgt u de mogelijkheid om de schoonheid van het park en sommige van zijn inwoners van heel dichtbij te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De trektochten variëren van één tot en met acht uur. Een goede gezondheid en een redelijke fitheid is wel gewenst, al wordt desnoods een wandeling aangepast aan uw lichamelijke gesteldheid.

Isumo trail

 

Zeker een aanrader is de Isumo trail, oftewel de waterval trail. De meeste gidsen zullen deze wandeling van harte bij u aanbevelen omdat het volgens hen de mooiste trektocht is van het park. Onderweg zult u getrakteerd worden op eindeloze vergezichten, prachtige vlinders, bijzondere vogels, reptielen, apen en diverse watervallen.

 

Forest Canopy Walkthrough

Waarschuwing: U moet beslist geen hoogtevrees hebben, want anders kunt u deze buitengewone ervaring wel vergeten.

 

We besteden speciaal aandacht aan de Canopy Walkway, omdat het gewoon zo’n unieke en bijzonder mooie ervaring is. De Canopy Walkway is de enige in zijn soort in Afrika. Het hangt zo’n 60 meter boven een ravijn, dus soms kan zelfs de meest ervaren waaghalzen last hebben van zijn zenuwen. Het is in 2010 gebouwd door een Canadees bedrijf en bestaat uit drie stukken.

 

De Canopy Walkway is gemiddeld 170 meter lang en biedt de wandelaar een fantastische uitzicht over het omliggende landschap, echter, voordat u zover bent maakt u eerst een wandeling door een gedeelte van het park. De wegen zijn prima begaanbaar, wat op zich opvallend is gezien de minimale toerisme in dit gebied. Gedurende uw wandeling wordt u bijgestaan door een gids die u van alles en nog wat zal vertellen over de flora van het park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling duurt in totaal twee uur heen. Halverwege uw wandeling komt u bij de Canopy Walkway. U zult even diep in de buidel moeten tasten, want om gebruik van de brug te maken moet u een heftig bedrag van ongeveer € 55,- betalen. Wie daarna zijn angst en onzekerheid over de heen en weer schommelende brug even aan de kant kan zetten, staat een waanzinnige belevenis te wachten. Een stukje advies is hier wel op zijn plaats, kijk vooral niet naar beneden!

 

Gedurende de wandeling over de brug wordt u niet alleen getrakteerd op het prachtige uitzicht, maar ook op vogels, primaten en andere diersoorten die hoog bovenin de bomen leven. Onthoud echter dat u naderhand weer terug zult moeten lopen.

 

Chimpansees

Om chimpansees te zien zult u vroeg uit de veren moeten. Wel moet u van tevoren nog even een speciaal vergunning aanschaffen, meer informatie hierover vindt u op de website van Gorilla Permits Rwanda.

 

Het is verstandig om te zorgen dat u genoeg water meeneemt en een lunchpakketje. Verder is een lange broek, een shirt met lange mouwen, een regenjas, een hoed en degelijke wandelschoenen een must. De groepen bestaan uit maximaal 8 man en worden begeleid door een ervaren gids.

 

Chimpansees zitten niet stil, ze springen en rennen van hot naar her, iets waar u wel rekening mee moet houden. Het voordeel van de chimpansees van Nyungwe Forest is dat ze gelukkig gewend zijn aan mensen.

 

Vogels spotten

Voor  €46,- kunt u een speciale excursie boeken om vogels te spotten. Hiervoor is er de bird-trail die u door het regenwoud heen leidt, ook weer onder begeleiding van een professionele gids. De gids kan u van alles vertellen over de vogels in het park gedurende uw wandeling.

 

 

 

RONDREIS

 

Er zijn een aantal camping faciliteiten beschikbaar voor mensen die graag willen overnachten in het park zelf. U moet dan naar Gisakara en uw laten inchecken alvorens een campingplaats te reserveren. Ook is het mogelijk om een hut te reserveren in Uwinka. Verder is er een gasthuis in Gisakura dat voorziet in de noodzakelijke basis benodigdheden.

 

Jambo Safari Club 10-daagse privé reis Hoogtepunten Rwanda

 

Hoogtepunten:

 

  •     Kigali
  •     Nyungwe National Park
  •     Volcanoes National Park
  •     Chimpansees
  •     Gorilla’s
  •     Golden monkey’s

 

Deze reis begint in de heuvelachtige hoofdstad Kigali met haar kleurrijke markten, vriendelijke  bevolking en schone straten. Vervolgens maakt u kennis met twee van Rwanda’s meest bekende natuurparken. In het dichtbegroeide Nyungwe Forest wandelt u over een de Canopy Walkway en maakt u een chimpansee tracking. In Volcanoes National Park wacht u een bijzonder ontmoeting met de minder bekende golden monkey die alleen in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Congo voorkomt. Het laatste hoogtepunt van deze reis vormt de gorilla tracking; een ontmoeting met deze vriendelijk reuzen laat met zekerheid een diepe indruk achter.

 

Hotels worden niet zoals u normaal gesproken gewend bent, beloond met een sterrenclassificatie, u kunt echter wel kiezen uit een A, B of C hotel waarbij A vergelijkbaar is met 3 á 4 sterren, B met 4 á 5 sterren en C met 5 sterren.

 

HOTELS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie kunt u op bovenvermelde hotels klikken.

© JUSTIN RAYCROFT

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED