Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

NIJLPAARDEN

Mark Twain zei ooit: ‘De vriendelijkheid is de taal die doven kunnen horen en blinden kunnen zien.’ Hij had het hier duidelijk niet over het Nijlpaard. Ze zien er uit namelijk misschien o, zo onschuldig uit, maar dat zijn ze beslist niet. Ze zijn bovendien nog levensgevaarlijk ook.

 

De veelal in het water ronddobberende Nijlpaard, Hippopotamus amphibius, is helemaal geen lieverdje, hij is een gevaarlijke brompot met een ‘bad attitude’. Zelfs de omineuze Nijlkrokodil, die niet de minste is qua omvang, kan niets beginnen tegen een agressieve Nijlpaard en dat zegt echt veel over het gevaarlijke karakter van dit dier.

 

 

BOUW

 

Het Nijlpaard werd door de Grieken een ‘rivierpaard’ genoemd want hij brengt het grootste deel van zijn leven graag door in het water. De Zuid-Afrikanen noemen hem een ‘seekoei’  en zijn bijnaam is ‘zoetwaterboei’.

 

Bijzonderheid: uit DNA onderzoek is gebleken dat het Nijlpaard nauw verwant is aan de walvis.

 

Ondanks het Nijlpaard enorme afmetingen heeft dit is ten eerste een sierlijke zwemmer, maar, en dit is best opmerkelijk, hij kan zich ook met zijn 30 km/u ook heel snel verplaatsen op het land. Het spreekt dus voor zich dat wij niet heel blij zullen zijn als wij een Nijlpaard achter ons aan zouden krijgen.

 

Qua omvang en gewicht is het Nijlpaard minder groot dan een Afrikaanse olifant en ook kleiner dan de neushoorn. Nijlpaarden hebben een groot, rond glimmend lichaam met een verrassend zacht huidje dat bedekt is met een rode olieachtige substantie dat het lichaam beschermt tegen de zonnestralen. Alleen op de staart en op het gezicht tref je haren aan. Ze hebben kleine oortjes, korte benen en kleine oogjes.

 

De huid van het Nijlpaard is redelijk dik op de rug en romp. Nijlpaarden kunnen niet zweten, vandaar ook het afscheiden van de olie om hun huid te beschermen. Verder houden ze zichzelf koel door in het water te liggen en/of door zich ook in te smeren met modder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nijlpaarden kunnen gemiddeld vijf minuten lang onder water doorbrengen, maar er zouden ook meldingen zijn geweest van Nijlpaarden die zelfs 15 minuten lang op de rivierbodem bleven staan. Of dat waar is?

 

Ze liggen graag op hun buik in het water te rusten en daar is hun fysiek heel goed op aangepast. Hun neus, ogen en oren steken allemaal boven het water uit waardoor hun belangrijkste zintuigen niet geblokkeerd worden.

 

Wanneer ze onder het wateroppervlakte zijn zwemmen ze niet, maar huppelen ze over de zandbodem. Hun poten hebben zwemvliezen waardoor ze krachtig vooruit kunnen komen in het water.

 

Ze grazen aan land en zoeken weer verkoeling in het water als het te warm wordt. Gapen en chillen zijn hun belangrijkste dagtaak, maar dan vooral chillen, want ze houden ervan om lekker lui te zijn en niets te hoeven doen. Het water zou ook hun gewicht ondersteunen.

 

Volwassen Nijlpaarden hebben zesendertig tanden. Ze hebben acht snijtanden, vier hoektanden en vierentwintig kiezen. Hun hoektanden blijven doorgroeien en kunnen heel lang worden, 60cm. Deze tanden worden o.a. gebruikt tijdens gevechten met andere Nijlpaarden en kunnen forse wonden veroorzaken.

 

In een artikel van Quora vertelt Rory Young, een Park Ranger, Instructeur en professionele gids die zich inzet tegen stropers, dat Nijlpaarden met hun hoektanden zelfs de ruggen van hun opponenten kunnen breken.

 

Wanneer Nijlpaarden voor langere periodes uit het water verblijven scheidt hun huid de roze olieachtige substantie af om ze te beschermen tegen het verbranden. Dit olie zweten heet ook ‘bloed-zweten’.

 

Nijlpaarden kunnen 40 jaar oud worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEEFGEBIED

 

Vroeger kwam het Nijlpaard veelvuldig voor in het sub-Sahara woestijn, maar veel Nijlpaarden zijn daar of verdwenen of uitgestorven. Wilt u er dus van verzekerd zijn dat u er eentje in het wild ziet, dan zult u echt naar Mozambique, Zambia of Tanzania af moeten reizen. Daar vindt u gelukkig dan nog wel grote families Nijlpaarden.

 

Nijlpaarden leven nabij rivieren en meren waar genoeg aangrenzende gewassen te vinden zijn. Het water moet minstens 1,5 meter diep zijn, diep genoeg zijn om hun forse omvang te bedekken. Bij voorkeur moet de zandbodem ook zachtjes aflopen en geen rotsen bevatten zodat ze lekker kunnen luieren. Nijlpaarden houden van comfort, rust en ruimte.

 

Ook jonge Nijlpaarden moeten veilig kunnen liggen en nog belangrijker, moeten in het water kunnen voeden bij hun moeder zonder daarbij te hoeven zwemmen. Het spreekt voor zich dat het water hier daarom ook weer niet te diep mag zijn.

 

De meeste Nijlpaarden leven tegenwoordig in beschermde gebieden en dat moet helaas ook. Volgens de African Wildlife Foundation is 95% van de Nijlpaarden al uit het wild verdwenen. Dit is een zeer verontrustende ontwikkeling! Gelukkig zijn er verschillende instanties die zich erop toeleggen om de nog overgebleven wilde dieren van Afrika, waaronder het Nijlpaard, te beschermen,. Een daarvan is de Safari Club International Foundation.

 

 

VOEDING

 

Tegen zonsondergang komen de Nijlpaarden uit het water om zich te voeden. Ze wandelen langs paden en kunnen ’s nachts daarbij afstanden afleggen van ruim 9,5 km. Veel hoeven ze niet te eten, want ze bewegen ook weinig. Het is eigenlijk opvallend hoe weinig ze eten in verhouding met hun omvang, gemiddeld 40 kilo gras.

 

Nijlpaarden zijn niet alleen snel op hun voeten, weliswaar ook alleen voor kortere afstanden, maar ze kunnen ook redelijk goed omhoog klimmen wanneer ze uit het water komen en langs de kant omhoog wandelen.

 

 

VOORTPLANTING

 

Nijlpaarden leven in groepen van tot wel 100 dieren. Vrouwtjes Nijlpaarden zijn op 3-4 jarige leeftijd seksueel actief en bij de mannetjes ligt de leeftijd hoger met 7,5 jaar. Mannetjes Nijlpaarden kunnen zeer agressief reageren op andere mannetjes die ‘hun’ vrouwtjes proberen te bevruchten.

 

Het mannetje zal paren met verschillende vrouwtjes. Voor het zover is gaat hij eerst op zoek naar geschikte vrouwtjes die krols zijn. Er is geen vast seizoen waarin dit gebeurt, Nijlpaarden kunnen het hele jaar door paren, maar door onderzoek is inmiddels wel gebleken dat de voortplanting meestal gebeurt tijdens het droogseizoen. Dit is meestal van februari – augustus. Baby Nijlpaarden worden dan acht maanden later geboren tijdens het natte seizoen, oktober – april.

 

Om het jaar wordt er een jonge Nijlpaard geboren. De moeder zal zichzelf een paar weken lang afzonderen van de rest van de groep waarna ze van haar kalfje bevalt in ondiep water. Het afzonderen van zichzelf en haar kalfje zorgt er tevens voor dat het de band met haar jong verstevigt. Heel soms wordt een kalfje op het droge geboren. Een moeder Nijlpaard krijgt maar een jong per keer.

 

Een moeder Nijlpaard zal haar jong met veel agressie beschermen. Het is daarom niet verstandig om een Nijlpaard met jong te benaderen. Leeuwen en krokodillen vormen een reëel gevaar voor pasgeboren Nijlpaarden, maar ook volwassen mannetjes kunnen ze doden. Dit gedrag komt alleen voor wanneer het jong zich in het water bevindt.

 

Een paar weken na de geboorte zal het jong het water verlaten en het land opgaan om zelf ook op zoek te gaan naar gras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NATUURLIJKE VIJANDEN

 

Nijlpaarden hebben niet echt vijanden. Ze zijn groot en kunnen zeer gevaarlijk zijn waardoor veel dieren enorm op hun hoede zijn in hun nabijheid. Vooral pasgeborenen zijn kwetsbaar, maar dan nog zullen leeuwen en krokodillen uiterst voorzichtig te werk gaan. Een boze Nijlpaard is een formidabele tegenstander waaraan menig dier zich niet gauw zal blootstellen.

 

Een olifant daarentegen vormt wel een geduchte tegenstander voor een Nijlpaard dankzij hun omvang en gewicht. Een aanvaring met een olifant zal niet altijd goed aflopen voor het Nijlpaard.

 

Fotograaf Rian van Schalkwyk nam in 2013 foto’s van een aanvaring tussen een moeder Nijlpaard die haar jong aan het beschermen was tegen een olifant. De foto’s werden genomen in het Erindi Private Game Reserve in Windhoek, Namibië. Op de foto’s is te zien hoe de enorme stier de moeder met zijn slurf pakt en haar letterlijk omgooit.

 

Gezien het gewicht van een Nijlpaard is dit behoorlijk indrukwekkend. Op de foto hierboven is heel goed te zien hoe immens groot de stier was in verhouding tot het Nijlpaard, die, laten we wel wezen, ook niet de lichtste zijn.

 

De aanleiding hiervoor was het door het park verstrekte gras voor de Nijlpaarden. Door de enorme droogte van toen werden de Nijlpaarden door het park bijgevoerd. De olifant wilde vermoedelijk ook graag mee-eten en in de eerste instantie was er ook helemaal niets aan de hand, maar toen viel de olifant schijnbaar zomaar ineens aan.

 

Vermoedelijk kwamen de Nijlpaarden te dicht in zijn buurt en vond de olifant dat niet prettig. Hij zou daarna nog een aantal andere Nijlpaarden bestormen alvorens het water in te gaan. Hier zouden een stel krokodillen ook slachtoffer worden van zijn slechte humeur. Misschien had de olifant gewoon een ‘bad hair day’.

Relatie tot de mens

 

Het is nooit verstandig om tussen een vrouwtjes Nijplaard en haar jong te komen. Eigenlijk is het sowieso nooit verstandig om bij een Nijlpaard in de buurt te komen. Ze zijn nu eenmaal niet te vertrouwen, zijn zeer agressief en kunnen zeer agressief reageren om niets. Een aanvaring met een Nijlpaard zal daarom zelden goed aflopen.

 

Nijlpaarden worden door de Afrikanen beschouwd als het meest gevaarlijke dier in Afrika. Ze zijn nog gevaarlijker dan leeuwen, krokodillen en hyena’s. Ze hebben ook de meeste doden op hun naam staan. Rapporten variëren hierbij tussen de 500 – 3000 mensen per jaar.

 

Nu gaan we allemaal wel een keer dood, maar liever niet dankzij een Nijlpaard. Dit geldt net zo goed voor het Nijlpaard, alleen trekken veel mensen zich daar niets van aan. Trofee jagers en stropers hebben helaas ook het Nijlpaard ontdekt.

 

Verder worden Nijlpaarden door de Afrikanen gedood voor hun vlees.

 

 

IUCN

 

 

IUCN

 

 

 

 

 

       © BERNARD DUPONT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koningaap - Safarireizen

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED