Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

NEUSHOORNS

Nog geen 150 jaar geleden had Afrika een bloeiende populatie van ruim 1 miljoen neushoorns. Tegenwoordig ligt hun aantal daar ver onder. De onbarmhartige jacht op deze bijzondere dieren door blanke kolonisten en tegenwoordig ook door stropers heeft een flinke deuk in hun aantallen gemaakt.

 

Neushoorns hebben ooit, naast een aantal andere Afrikaanse dieren, een plekje in de ‘De Grote Vijf’ gekregen. Dit zijn dieren waar bijzonder moeilijk op te jagen is en daarom worden ze als een spannende uitdaging gezien voor en door jagers.

 

Er zijn twee soorten neushoorns in Afrika te vinden, de witte neushoorn, Ceratotherium simum, en de zwarte neushoorn, Diceros bicornis. Neushoorns zijn net tanks, ze zijn enorm groot, enorm krachtig gebouwd en ze kunnen soms erg prikkelbaar reageren.

 

 

BOUW

 

Ook al lijken de witte- en de zwarte neushoorn veel op elkaar op een foto, er zijn wel degelijk grote verschillen tussen de twee soorten. Om te beginnen hun grootte. De witten neushoorn is groter en zwaarder dan de zwarte neushoorn.

 

De hoorns van een neushoorn zijn niet hetzelfde als die van bijvoorbeeld een schaap. Ten eerste groeit deze niet vanuit de schedel en ten tweede zijn de hoorns van keratine gemaakt. Keratine vindt je terug in nagels en in haar.

 

Neushoorns zijn hoefdieren. Ze hebben aan elke poot drie hoeven. De neushoorn behoort hiermee tot de familie van de ‘eenhoevigen’. Andere diersoorten in deze familie zijn paarden, koeien, schapen, varkens en herten.

 

De witte neushoorn is immens groot en kan een schofthoogte halen van 2 meter. Ook qua gewicht is dit een stevig dier. De grootste geregistreerde witte neushoorn ooit woog een verbijsterende 4,600 kilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijk dit even met een witte haai van 7 meter lang en een gewicht van 2,300 kilo. De witte haai lijkt al zo enorm groot, maar een neushoorn is nog een paar duizend kilo zwaarder. De witte neushoorn is overigens ook ietsjes zwaarder dan een nijlpaard.

 

De eerste hoorn op de neus van de witte neushoorn is meteen ook de grootste van beide hoorns en kan maximaal 1,50 lang worden. Verder heeft de witte neushoorn een opvallende gespierde bult die zijn enorme hoofd ondersteunt.

 

Witte neushoorns hebben alleen haar op hun oren, staart en wimpers. Bij de nek zie je een duidelijke bult. Dit zijn spieren die het hoofd van de neushoorn, dat vrij laag hangt, ondersteunen.

 

De zwarte neushoorn is kleiner dan zijn neefje. Zijn schofthoogte wordt maximaal 1,75 meter hoog. Hij heeft een dikke huid dat het dikst is op zijn schoft, wangen en voorhoofd en dunner is op de oren, rondom de ogen, op de buik, neus en wangen.

 

De beide hoorns van de zwarte neushoorn zijn van keratine. De eerste en tevens ook de grootste hoorn kan 1,40 cm. lang worden. De zwarte neushoorn heeft een puntige mond en hij gebruikt zijn bovenste lip als een soort slurf om takjes en bladeren mee te pakken.

 

Mannetjes zwarte neushoorns zijn over het algemeen erg op zichzelf, de vrouwtjes aan de andere kant wandelen af en toe buiten hun eigen terrein en zijn niet zo op zichzelf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EEN NEUSHOORN MET EEN 'BAD ATTIDTUDE' ?

 

Ze lijken altijd prikkelbaar te zijn als je ze stoort, maar eigenlijk zijn neushoorns gewoon verlegen en nieuwsgierig. Nu zit niemand te wachten op een boze neushoorn die met 40 km. per uur op ze afrent, maar troost je, zwarte neushoorns zitten ook echt niet op ons te wachten. Ze rennen zelfs weg als ze mensen ruiken. Dat wil niet zeggen dat je de polonaise moet dansen als er eentje op je af komt stormen, dan is het nog altijd verstandig om of héél stilletjes te blijven staan of in de eerste de beste boom te klimmen, waarbij in een boom klimmen wel de eerste voorkeur heeft.

 

 

WIST U DAT...

 

 •     De naam van de witte neushoorn heel misschien af te leiden is van het Nederlands? We hoeven je niet uit te leggen wat het woordje wijd betekent, maar de Engelsen hadden er schijnbaar wel ietwat moeite mee. Ze dachten namelijk dat de Zuid-Afrikanen, of de Nederlandse kolonisten, de witte neushoorn ‘wyd’ noemden, vandaar zijn Engelse naam. De Engelsen zouden het Nederlandse woordje ‘wijd’ aan hebben gezien voor het woordje ‘white’ en drukte zodoende voor eeuwig het stempel ‘witte neushoorn’ op de neushoorn. Leuk verhaal, maar of het waar is?
 •     Neushoorns het heerlijk vinden om in de modder te rollen? Dit heeft drie functies, zo kunnen ze zichzelf koel houden, hun lichaam beschermen tegen vliegjes en hun huid beschermen tegen de sterke zonnestralen.
 •     Witte Neushoorns 50 jaar oud kunnen worden?
 •     Zwarte neushoorns 30-35 jaar oud kunnen worden?
 •     Ze slechte ogen hebben, maar dat ze heel goed kunnen horen en ruiken?
 •     De zwarte neushoorn meestal een vrij solitair leven leidt?
 •     Zwarte neushoorns meer verlegen zijn dan witte neushoorns?
 •     Zwarte neushoorns agressiever zijn dan witte neushoorns?
 •     Witte neushoorns wel 40 kilometer per uur kunnen rennen?
 •     De ossenpikker graag de neushoorn van ongewenste gasten afhelpt zoals teken en parasieten?
 •     De ossenpikker de neushoorn waarschuwt voor naderend gevaar?
 •     Schildpadden af en toe ook een heerlijk hapje teekjes komen eten als de neushoorn in de modder rolt?
 •     Neushorens hun urine en ontlasting gebruiken om hun territorium mee te markeren?

 

 

LEEFGEBIED

 

De witte neushoorn leeft in Zuid-Afrika. De zwarte neushoorn leeft voornamelijk in de savanne en tropische gebieden met veel struiken in Oost- en Midden-Afrika en dan met name in Zuid-Afrika. Van zwarte neushorens weten we dat ze altijd binnen hun eigen territorium blijven.

Voedsel

 

De zwarte neushoorn is een snuffelaar en eet enorm veel bladeren, vruchtjes van struiken en takken, wel tientallen kilo’s per dag. Verder drinken ze 100 liter water op een dag. Een zwarte neushoorn moet elke 2-3 dagen water drinken. De witte neushoorn eet voornamelijk gras.

 

 

VOORTPLANTING

 

De voortplanting tussen neushoorns is niet aan een bepaald seizoen gebonden, maar er zijn wel pieken waargenomen in de maanden oktober-december en februari-juni in Oost-Afrika.

 

De vrouwtjes witte neushoorn wordt op 6-7 jarige leeftijd seksueel actief, de mannetjes wat later, op 10-12 jarige leeftijd. Het vrouwtje kan soms behoorlijk agressief worden als het mannetje meer wil dan pootjes geven, maar voor de neushoorn geldt, de aanhouder wint.

 

Het mannetje zal met veel machtsvertoon het vrouwtje de weg telkens blokkeren en door haar achterna te rennen zal hij proberen haar zover te krijgen dat ze hem in haar buurt laat om te paren. Na het paren blijven ze 5-20 dagen bij elkaar, maar na die periode gaan ze uit elkaar.

 

Het vrouwtje is 16-18 maanden lang zwanger waarna er een kalfje wordt geboren. Deze weegt gemiddeld 40-65 kilo. De eerste paar dagen staat het kalfje nog niet stevig op zijn beentjes. Het kalf blijft de eerste drie jaar bij zijn moeder.

 

Een kalfje van de witte neushoorn dat bedreigt wordt zal zijn moeder opzoeken en pal voor haar gaan staan. Bij de zwarte neushoorn zal het kalfje juist weer achter zijn moeder gaan staan. De moeder is enorm beschermend tegenover haar kalfje en zal zeer agressief reageren op gevaar.

 

Wanneer er gevaar dreigt gaan de neushorens in een kring om hun jong heen staan en met hun gezichten naar de vijand toegekeerd.

 

Een kalfje drinkt de eerste twee maanden melk bij zijn moeder, maar  het wil ook gebeuren dat ze een jaar lang melk bij haar blijven drinken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IUCN

 

Witte neushoorn

 

 

 

 

 

 

Zwarte neushoorn

 

 

 

 

Tenzing Travel - Zambia

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED