Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

NDEBELE

De geschiedenis van de Ndebele begint bij Mafana. Mafana’s kleinzoon Musi besloot aan het begin van de zeventiende eeuw om zijn familie, de latere beroemde en beruchte Zoeloe stam, te verlaten.

 

Musi trok naar de Gauteng bergen waar de huidige stad Pretoria is gevestigd en kreeg zelf twee zoons. Zijn zoons, Ndzundza en Manala, kregen ruzie met elkaar en Ndzundza pakte zijn denkbeeldige koffers en vertrok naar het zuiden terwijl Manala bleef zitten.

 

 

KLEDING

 

De traditionele kledij van de Ndebele is heel erg mooi. Ze zijn gek op felle kleuren en prachtige patronen. Als een vrouw eenmaal getrouwd is wordt haar kleding nog meer gedetailleerd van patroon en kleur.

 

De ringen, idzilla, om haar nek, armen, en benen waren vroeger van brons en koper gemaakt. Zo toonde een Ndebele vrouw haar trouw en loyaliteit aan haar echtgenoot. Daarnaast symboliseerden de ringen ook haar echtgenotes sociale status. De vrouw kreeg namelijk de ringen als een geschenk van haar man, en hoe rijker de man, hoe meer ringen de vrouw kreeg. Men dacht vroeger overigens ook dat de ringen speciale krachten bezaten. Een vrouw zou de ringen pas afdoen na het overlijden van haar man.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZIEKTE

 

Wanneer iemand ziek werd dacht men dat zij vervloekt was of dat iemand een betovering over ze had uitgesproken. De enige manier om de zieke beter te maken was door medicijnen te geven of door het gooien van botten. Vroegere medicijnmensen, izangoma, konden praten met de dodenwereld. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig medicijnmensen die dit doen.

 

 

BESNIJDENIS

 

Als de jongemannen ongeveer 18 jaar oud zijn wordt hun overgang naar de volwassenheid volgens een vaste traditie ingewijd. De inwijdingsceremonie is erg belangrijk voor de Ndebele cultuur. Er gaat dan ook een strikte ceremonie aan vooraf. De jongens worden als groep in een indanga ingewijd, een soort regiment.

 

Tijdens hun eigen inwijdingsceremonie versieren de meisjes hun armen, benen, nek en middel met hoepels die vrolijk versierd zijn met allerlei kleurige kraaltjes, izigolowan. De jonge meisjes worden voor de inwijdingsceremonie geïsoleerd en opgeleid tot huisvrouw en matriarch.

 

Jonge a.s. bruidjes werden twee weken lang afgezonderd en kregen op hun trouwdag een speciale ‘huwelijksdeken’. Een bruid zou haar vaders familienaam behouden, maar haar kinderen kregen gewoon de naam van de vader mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HUIZEN

 

De huizen van de Ndebele zijn vrolijk geschilderd met prachtige patronen. Deze werden er vroeger opgeschilderd door de vrouwen die dit zonder hulpmiddelen deden, maar juist met hun handen. Middels de schilderingen en versieringen toonde de Ndebele vrouw haar individualisme en haar eigenwaarde. Soms maakten vrouwen ook beelden.

 

 

 

 

          ©TOURISM SOUTH AFRICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenzing Travel - Zuid-Afrika

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED