Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

MAROKKO

Marokko hoort weliswaar niet echt in ons rijtje van Afrikaanse landen thuis omdat we ons in principe louter richten op zuidelijk Afrika. Toch kiezen wij ervoor om het wel te benoemen en dan met name vanwege de unieke cultuur, de sprookjesachtige architectuur en de prachtige natuur. Marokko hangt van contrasten aan elkaar en tegenstellingen zijn eerder de norm dan de uitzondering. Arm of rijk, traditioneel of juist de grenzen opzoekend van het modernisme, u vindt het hier allemaal terug. Waar anders kunt u bijvoorbeeld sigaretten per stuk kopen ? Waar anders vindt u verschillende en diverse culturen en talen die allen decennia lang in harmonie dicht naast elkaar hebben geleefd? Deze diversiteit heeft het land immers gevormd en zijn unieke identiteit gegeven.

 

Marokko ligt in het noorden van Afrika tussen Algerije en Mauritanië in. De oppervlakte van het land meet 710.850 km2. Het wordt officieel het ‘Koninkrijk van Marokko’ genoemd. In het Arabisch wordt Marokko al-Mamlakah al-Maghribiyyah genoemd,(لمملكة المغربية), wat letterlijk vertaald ‘Koninkrijk van het Westen‘ betekent. Marokko grenst aan de Atlantische oceaan, de straat van Gibraltar, de Middellandse zee, Algerije en de westelijke Sahara. De koning van Marokko is sinds 23 juli 1999 Mohammed VI. Zijn familie, van de Alaoui-dynastie, regeert Marokko al sinds 1666.

 

Marokko is een land met uitgestrekte woestijnen, bergrijke gebieden, schitterende flora en fauna en een eeuwenoude cultuur. Wie het land bezoekt wordt betoverd door de prachtige architectuur, de verrukkelijke geuren, de waanzinnige kleuren en de rijke historie. Het land doet denken aan het verhaal van ‘Duizend en Eén Nacht’ en wij willen u graag meenemen op een avontuurlijke zoektocht naar de wereld achter het o zo bekende sprookje. Wij weten namelijke zeker dat als u eenmaal Marokko heeft gezien en geproefd u vanzelf weer in sprookjes gaat geloven.

 

GESCHIEDENIS

 

Marokko heeft veel veranderingen meegemaakt in zijn bestaan tot nu toe. Het viel ooit onder de heerschappij van het Carthaagse Rijk dat 650 voor Christus ontstond. Het Carthaagse Rijk lag uitgestrekt over heel Noord- Afrika, Spanje, Sardinië, Sicilië en Corsica. De Carthaagse Rijk zou in totaal 146 jaar duren waarna het plaats moest maken voor het Romeinse Rijk.

 

Marokko zou 44 jaar na Christus door Keizer Claudius worden geannexeerd. In de derde eeuw brak een tijd van grote onrust aan in het Romeinse Rijk. Burgeroorlog, ziekte, economische depressie en invasies hadden het rijk danig verzwakt en Berber stammen konden Marokko weer terug winnen.

 

In de 7e eeuw begon er een toename van de Arabische militaire expansie. Hierdoor werd niet alleen de Arabische taal weer geïntroduceerd in Marokko, maar ook de islam deed zijn intrede.

 

Vanaf de 11e eeuw werd Marokko geregeerd door een aantal machtige Berber stammen. Het Marokkaanse rijk was enorm groot en besloeg ook Spanje, Portugal en het westelijke Middellandse zee gebied. In de 15e eeuw werd dit gebied weer heroverd door de Spanjaarden en de Portugezen en werd de Spaanse inquisitie geïntroduceerd.

 

In 1492 werd een akte van verdrijving bekrachtigd, een edict dat door de toenmalige koningspaar Ferdinand II van Aragón en Isabella van Castillië werd opgesteld. Hierin stond dat alle joden Spanje moesten verlaten als ze zich niet bekeerden tot het christelijke geloof. Veel moslims en joden voelden zich hierdoor genoodzaakt om naar Marokko te vluchtten.

Er volgde een periode van grote afwisseling tussen twee Arabische dynastieën. Tussen 1549-1659 zou het land geregeerd worden door de Saadi dynastie. In 1666 zou deze dynastie plaatsmaken voor de Alaouite dynastie. Deze dynastie is tot de dag van vandaag nog steeds aan de macht.

 

Onder de Alaouite dynastie kende Marokko een rijke welvaart. Het land stabiliseerde en er werd een uniforme staat gesticht onder Ismail Ibn Sharif (1672-1727). Marokko was tevens de eerste natie die in 1777 de Verenigde Staten als onafhankelijke staat erkende.

 

Aan het begin van de 19e eeuw begon Frankrijk veel interesse te tonen in Marokko. Dit kwam door zijn strategische ligging ten opzichte van de Atlantische oceaan, de Straat van Gibraltar en de Middellandse zee. Verder grensde Marokko ook nog eens aan Algerije, wat toen een Franse deelstaat was.

 

In 1884 werd er door Spanje een protectoraat gesticht aan de kustgebieden van Marokko en in 1904 werd het land verder verdeeld in een internationale zone Tanger, een Franse en een Spaanse invloedssfeer.  Na een korte strubbeling met Duitsland zou Duitsland uiteindelijk de soevereiniteit van Frankrijk erkennen en hierop volgend kreeg het protectoraat Marokko zijn eerste Franse president-generaal, generaal Lyautey.

 

Er volgden nog meer jaren van strubbelingen, ditmaal tussen Marokko en Frankrijk waarna er in 1943 de Istiqlal, de Verenigde Onafhankelijkheidspartij door Marokkaanse nationalisten werd opgericht. Volledige onafhankelijkheid werd opgeëist en de toenmalige koning Mohammed V ging met zijn gezin in ballingschap in 1953. Mohammed ibn Arafa werd door Frankrijk als de nieuwe koning van Marokko benoemd. Er volgde weer een periode van fel gewapende onrust en uiteindelijk zou koning Mohammed V weer zijn plaats als rechtmatige koning innemen.

 

Op 2 maart 1956 maakte Marokko zich helemaal los van Frankrijk en werd het land onafhankelijk. Op 12 november werd het lid van de Verenigde Naties en op 1 oktober 1958 volgde het lidmaatschap van de Arabische Liga.

 

 

VOLK

 

Marokko is een groot land. Het beslaat een oppervlakte van 446,373 km2 en er leven 35,126.766 mensen. Ruim 60% van de inwoners leeft in de verschillende steden. Marokko is een islamitische staat en de meeste islamieten zijn Sunni moslims. Het spreekt voor zich dat het leven in Marokko zich dan ook afspeelt rondom hun geloof en in hun moskeeën. Voor een islamiet is een moskee ‘heilig’ en in principe mogen alleen islamieten deze betreden, al is het betreden in sommige landen wel mogelijk, zoals bijvoorbeeld de Hagia Sophia moskee in Istanboel.

 

De officiële taal van Marokko is Berbers, maar daarnaast wordt er ook Arabisch, Frans en Spaans gesproken. De Marokkaanse valuta is de Dirham.

 

Naast islamieten wonen er ook christenen in Marokko die in relatieve vrijheid hun geloof mogen praktiseren. Dit komt omdat de Marokkaanse grondwet godsdienstvrijheid garandeert. Er leven tegenwoordig circa 100.000 christenen van voornamelijk Franse afkomst.

 

Ook Joden zijn welkom in Marokko. Er leeft een kleine populatie van ongeveer 8,000 Joden voornamelijk in de steden Casablanca en Marrakesh. In alle hoofdsteden van Marokko treft u verder naast Katholieke en Protestantse kerken ook Joodse synagogen aan. In 2003 werden er bomaanslagen gepleegd op een aantal van die synagoges, maar er raakte weinig gewonden omdat dit tijdens de Joodse sjabbat gebeurde. Helaas stierven er echter wel 33 onschuldige Marokkanen.

 

Het land sprak schande van de aanslagen en nog diezelfde dag bezocht de Marokkaanse Koning een van de gebombardeerde synagoges. Hij moedigde zijn Joodse burgers aan om hun gebombardeerde synagoge weer te herbouwen. Ook werd er een demonstratie door de regering georganiseerd om steun te betuigen.

 

 

GEOLOGIE

 

Het Marokkaanse landschap is bijzonder divers en heel erg indrukwekkend om te zien. Het land onderscheidt zich in vier verschillende soorten gebieden; het Hoogplateau van Oost-Marokko, het Atlasgebergte, het Rifgebied en het Noordwestelijke Atlasgebied.

 

 

Atlasgebergte

Het Atlasgebergte ligt in het noordwesten van Marokko en is zo mooi dat het een belangrijke trekpleister van het land mag worden genoemd. Het gebied ligt verspreid over drie landen, te weten Marokko, Algerije en Tunesië, een oppervlakte dat grofweg 2,500 km meet. Het hoogste punt is Jebel Toubkal dat in het zuidwesten van Marokko ligt. De Jebel toubkal is 4,167 meter hoog en vormt een natuurlijke grens tussen de Atlantische en Middellandse kustlijnen van het Sahara woestijn.

Het Atlasgebergte, of beter gezegd het hele Atlasgebied, wordt onderverdeeld in meerdere gebergten, te weten;

 

 •     Midden-Atlas (Marokko)
 •     Hoge Atlas (Marokko)
 •     Anti-Atlas (Marokko)
 •     Sahara Atlas (Marokko en Algerije)
 •     Kleine Atlas (Marokko en Algerije)
 •     Nemenchagebergte (Tunesië)

 

Hoogplateau

Het Hoogplateau van Marokko ligt ten zuidoosten van het Atlasgebergte ligt op 1300 m hoogte en strekt zich uit over een lengte van 530 km. Het gebied loopt van het Midden Atlasgebergte tot aan de Middellandse Zee. Het plateau loopt in oostelijke richting van de Marokkaans-Algerijnse grens en buigt af naar het zuidwesten waar het afdaalt naar de kust. Het hoogplateau wordt door een breuklijn gescheiden van de Sahara. De breuklijn veroorzaakt af en toe pittige aardbevingen in het gebied.

 

30 minuten rijden bij Marrakech vandaan ligt Lalla Takerkoust, een kunstmatige meer dat ontstond toen er een hydro-elektrische dam werd gebouwd die de omliggende gebieden moest voorzien van elektriciteit. Het Lalla Takerkoust meer werd ten tijde van de Franse overheersing gebouwd. U kunt hier zwemmen en een quad huren om de omgeving mee te verkennen.

 

 

Rifgebied

Het rifgebied omvat een reeks rotsachtige bergketens en vruchtbare vlaktes die vanaf Tangier in het westen tot aan de Moulouya Rivier dat vlak bij de Marokkaanse-Algerijnse grens ligt. Wie naar een kaart van het gebied kijkt ziet dat er een duidelijke boog van bergen zichtbaar is. Het beslaat ongeveer een afstand van circa 290 km. in lengte. Dit heet de Betische Cordillera, wat een verzamelnaam is voor een tweetal bergketens die men vindt in het noorden en zuiden van Marokko.

 

In het noorden van Marokko, in het rifgebied dus, loopt deze bergketen met een boog langs de kust van Marokko om dan via de Straat van Gibraltar over te steken naar  het zuiden van de Ibirische Schiereiland. Daar gaat de keten verder via Andalusië, Valencia en verder over de zeebodem door tot aan de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse zee dat ten oosten van Spanje ligt.

 

Het rifgebied heeft elk jaar veel regenval , meer dan welk ander gebied in Marokko dan ook. Er valt gemiddeld 2,000 mm per jaar. Het westen en centrale gedeelte van het Rifgebied heeft doorgaans meer regenval dan de andere delen wat goed te zien is aan de rijke bebossing in die gebieden. De hoogste pieken meten zo’n 2,456 meter en de hoge bergen zijn gedurende de winter besneeuwd.

 

Het rifgebied is het minst bezochte gedeelte van Marokko, wat best jammer is, want hier vind u nog veel restanten van de Franse en Spaanse overheersing. Bent u in voor een mooie trektocht met prachtige vergezichten, dan is het rifgebied zeker het overwegen waard. Houdt u er echter wel rekening mee dat het niet verstandig is om dit in de zomermaanden te doen vanwege de extreme hitte. Ook de wintermaanden zijn af te raden vanwege het koude weer. Doorgaans wordt geadviseerd om in de maanden augustus tot en met oktober te gaan.

 

 

Noordwestelijke Atlasgebied

Dit is een bijzonder mooi gebied en zeker aan te bevelen voor een bezoek. Het landschap is zeer divers en omvat zowel vruchtbare kustgebieden tot minder vruchtbare plateaus. Onderaan de bergen bevinden zich zeer vruchtbare gebieden die rijk aan water is en waarop volop boomgarden te vinden zijn.

WIST U DAT…

 

 •     Marokko de oudste universiteit ter wereld heeft?
 •     Deze de Universiteit van Al Quaraouiyine , Al-Karaouine of Al-Karaouine genoemd wordt?
 •     De universiteit door een islamitische vrouw,Fatima al-Fihri, in 859 gesticht werd?
 •     De universiteit in Fez staat?
 •     De universiteit zelfs in de Guinness Book of Records staat vermeld?
 •     Het heel onbeleefd is om vlees af te slaan als het u wordt aangeboden tijdens het diner?
 •     Wit een rouwkleur is in Marokko?
 •     Deze alleen gedragen wordt na een overlijden?
 •     Een weduwe 40 jaar lang alleen wit zal dragen als haar man is overleden?
 •     Vrouwenrechten in 2004 een grote stap voorwaarts hebben gezet?
 •     Vrouwen nu ook voogdij over hun kinderen hebben?
 •     Mannen zonder toestemming van hun vrouw geen tweede vrouw meer mogen nemen?
 •     Marokkaanen de lever en niet de hart zien als symbool van de liefde?
 •     Tangier de oudste stad van Marooko is?
 •     De film Casablanca met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman als een van de beste films aller tijden wordt   beschouwd?
 •     Voetbal, of Koura, een zeer populaire sport is in Marokko?
 •     Hun nationale team Atlas Leeuwen wordt genoemd?
 •     Marokko en Egypte de enige Arabische landen zijn die vriendschappelijke betrekkingen met Israël aanmoedigen en onderhouden?
 •     Een djebella een lang kledingstuk is dat op een jurk lijkt?
 •     Deze zowel door mannen als vrouwen gedragen wordt?
 •     Een souk een overdekte markt is?
 •     Insh’Allah betekent ‘met God’s wil’?
 •     Het traditie is om elke vrijdag couscous en tajine te eten na het moskee bezoek?
 •     De hele familie dan bij elkaar komt om dit samen met elkaar te eten?
 •     Lawrence of Arabia, Gladiator, Kundun en nog veel meer films in Marokko zijn gefilmd?
 •     Het gefilmd is 6 km. buiten Ouarzazate?
 •     Ouarzazte gezien wordt als het Hollywood van Marokko?
 •     Couscous, Seksou, een nationaal Marokkaanse gerecht is?
 •     Heksen, sehirras, en waarzegsters, shuwaffa’s, op plattelands markten te vinden zijn?
 •     Marokko maar 8 km bij Europa vandaan ligt?
 •     De nationale dier van Marokko een berberleeuw is?
 •     Marokko een van de grootste leveranciers is van illegale hasj

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 

 

Marrakesh مراكش

Marrakesh behoort tot een van de vier koningsteden van Marokko. De stad werd in 1062 door de Amazighische Almoraviden Yysyf ibn Tashfin gesticht en was de hoofdstad van Almoraviden. De stad zat op de karavaanroute en was erg belangrijk voor de handel vanuit de Sahara. Het historische centrum van de stad is door de UNESCO in 1985 uitgeroepen tot Werelderfgoed.

 

Bahia Paleis قصر الباهية

Bent u op zoek naar een stukje romantische geschiedenis, dan zit u bij het Bahia Paleis op het goede adres. Er ging dan ook heel veel liefde in het project dat bij elkaar zes jaar heeft geduurd om het te bouwen.

 

Het verhaal gaat dat het paleis werd gebouwd door de toenmalige sultan voor een slavin waar hij zielsveel van hield. Bahia betekent ‘glans’. Het Bahia Paleis werd gebouwd door Si Moussa, zelf ook een slaaf, en diens zoon Ba Amed. Beide mannen zouden het schoppen tot groot vizier van Alawid Sharifs, een Marokkaanse sultan.

 

Het is een prachtig paleis met schitterende tuinen. De sultan zou uiteindelijk zijn hele harem hiernaartoe verhuizen en deze bekoorlijke dames zouden in omliggende kamers rondom een open ruimte (court) vertoeven waar middenin een basin stond. Tegenwoordig wordt het Paleis door het Marokkaanse Ministerie van Cultuur gebruikt.

 

Verder kunt u een bezoek brengen aan een groot aantal museums of naar Jemaa el Fnaa gaan, een historische markt. Wilt u genieten van een beetje groen, dan zijn de Menara tuinen ook aan te raden. Uiteraard kunt u uw hart ophalen in de veelkleurige bazaars van de stad.

 

Ali Ben Youssef Medersa (Madrasa)

In Marrakesh staat deze prachtige, architectonische parel. De koranschool werd gesticht in de 14e eeuw door de sultan Abu al-Hassant  ten tijde van de Marinid dynastie. Het gebouw is in circa 1570 gebouwd  en is vernoemd naar de Almoravid sultan Ali ibn Uusuf, geboren in 1084 en gestorven in 1143. Centraal in het gebouw bevindt zich een binnenplaats waar rondom zich 130 cellen voor de studenten bevinden.

 

Het gebouw is rijkelijk versierd confom de eisen van de islamitische leer, wat wil zeggen dat er geen afbeeldingen van mensen en dieren zijn gebruikt. Bouwmaterialen bestaan uit marmer, cederhout, gips en zellige tegelwerk. Zellige is een Marokkaanse kunstvorm waarbij een variatie aan prachtig gekleurde tegels gebruikt wordt om vloeren en muren met mozaïeken te bedekken.

 

Saaditombes

De Saaditombes, eveneens in Marrakesh, dateren uit 16e en 17e eeuw. Saadi Sultan Ahmed al-Monsour ed-Dahbi ligt hier begraven met zijn halve hofhouding. De tombes verdwenen echter uit het zicht toen de Alawite sultan Moulay Ismail er een muur omheen bouwde. Moulay werd gedreven door zijn zucht naar grootsheid en wilde niet overschaduwd worden door zijn voorgangers. Uit het zicht, uit het hart, moet hij gedacht hebben. In ieder geval, de tombes werden uiteindelijk gelukkig weer herontdekt in 1917 en weer in hun oude glorie hersteld.

 

Sultan Ahmed al-Monsour ed-Dahbi wilde in stijl worden begraven en was bereid om er een flink bedrag voor uit te geven. Dit kunt u terugzien in het Italiaanse Carrara marmer en de prachtige honingraat muqarnas, een variant van kraagsteen waar prachtige decoraties mee worden gemaakt, voornamelijk in de islamitische en Perzische cultuur.

Fez فاس

Fez is net als Marrakesh een koninklijke stad en landelijk gezien de op twee na grootste stad van Marokko. De stad werd in 789 gesticht door Idris I die stamvader was van de Idrisiden. U kunt hier uw hart ophalen wat betreft authenticiteit. Naast dat het een zeer oud stads centrum heeft kunt u ook heerlijke snuffelen in de vele winkeltjes die u kunt vinden in de bazaar.

 

Kruiden, specerijen, muntthee, olijven, vruchten, kebab, couscous en tajine, Fez heeft het allemaal. Overal vindt u eettentjes waarvan de heerlijke geuren u zullen doen watertanden.

 

Fez blinkt uit door de vele oude ambachten die de stad herbergt. Pottenbakkers, wevers, leerlooiers en ijzersmeden produceren prachtige tapijten, mooie gewaden en fraaie voorwerpen. Heeft u geen zin om te verdrinken tussen de toeristen, dan is Fez bij uitstek de stad om te bezoeken.

 

Gelukkig wordt de medina, de ommuurde oude stadskern, autovrij gehouden. Dit betekent echter wel dat u veel zult moeten lopen wilt u wat zien. U kunt ook overwegen om een gids in de hand te nemen. Hij zal u zeker plekken in de stad laten zien die anders voor u verborgen blijven.

 

 

Meknes مكناس

U heeft misschien nog nooit van Meknes gehoord, toch is het een van de vier koningssteden van Marokko. Van de vier steden is Meknes de kleinste, echter, dankzij koning Moulay Ismaël, die leefde in de 17e eeuw, is het wel de mooiste van allemaal. Het is zelfs zo bijzonder dat het door de UNESCO op de lijst van Werelderfgoed is gezet.

 

Koninklijke stallen

Koning Moulay Ismaël was een meedogenloze man en veel van wat u ziet in Meknes werd gebouwd door slaven die hij inhumaan behandelde. Toch zijn het juist die gebouwen die onder het noemer architectonische schatten vallen. Gelukkig was hij gek op zijn paarden, want dankzij dat kunnen wij nu genieten van wat ooit een 6 sterrenhotel moet zijn geweest voor zijn twaalfduizend paarden!

 

U kunt de stallen tegenwoordig nog steeds zien, al zijn ze niet in perfecte staat nadat ze bijna geheel verwoest werden door een aardbeving in de 18e eeuw. U zult versteld staan hoe groot het hele complex is en aan hoeveel zorg er in de ontwerp en constructie van de stallen is besteedt. Zeker een aanrader!

 

Volubilis

Nog een plek die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat is Volubilis. Ooit een Romeinse nederzetting, nu is het nog steeds mogelijk om u te vergapen aan de indrukwekkende overblijfselen. Ook de prachtige mozaïeken, 30 in totaal, zijn absoluut het zien waard.

 

Mausoleum van Moulay Ismaël

Van zo’n eerzuchtige koning kunt u wel verwachten dat hij een graf zou laten construeren dat net zo groot was als zijn ego. De Mausoleum van Moulay Ismaël is inderdaad indrukwekkend om te zien. Het bestaat uit drie grote en fel gekleurde ruimtes, een moskee en tombes van de sultan en zijn familie. Een bezoek aan het mausoleum zou de bezoeker zelfs zegenen.

 

Ondergrondse Quara-gevangenis

Nog zo’n imposante plek is de ondergrondse gevangenis welke ook door Moulay Ismaël is gebouwd. Als u het gebouw dat boven de grond staat ziet zult u vermoedelijk denken; ‘Is dit het nu?’ Nou, nee, de gevangenis werd namelijk helemaal ondergronds gebouwd met als doel ervoor te zorgen dat de mensen in de stad niets zouden weten van de gevangenen. 60.000 gevangenen hebben hier gezeten. Onder anderen 4000 christenen werden in de donkere kelders gevangen gehouden. Ware het niet dat er lichtgaten gemaakt waren, dan zouden de gevangenen waarschijnlijk helemaal geen licht meer hebben gehad. Afschuwelijk.

Casablanca الدار البيضاء‎‎

Casablanca klinkt verrukkelijk exotisch, en dat is het eigenlijk ook. Humphrey Bogart en Ingrid Bergmann brachten de stad onder de aandacht in hun gelijknamige film ‘Casablanca’ die in 1942 werd uitgebracht. Tijdens de tweede wereld oorlog vormde de stad een belangrijk strategisch punt en werd in er 1943 de Casablanca Conference gehouden waarin de voortgang van de oorlog een belangrijk discussiepunt was tussen Winston Churchill en Franklin D. Roosevelt.

 

Casablanca omvat echter zoveel meer dan dit. Het is de grootste stad in Marokko en grenst aan de Atlantische oceaan. Net als Rotterdam Haven vormt de haven van Casablanca een belangrijke handelspunt voor het land. Verder is de stad financieel en demografisch de belangrijkste stad in Afrika.

 

De in 1989 gebouwde Hassan II – Moskee is een belangrijke trekpleister van Casablanca. Dat is niet zo verwonderlijk want het is ook een lust voor het oog. Naast het feit dat het de op een na grootste moskee ter wereld is, staat het ook op een schitterende plek, te weten bovenop een smalle rotspunt die uitsteekt boven de zee. De minaret is bijna 200 meter hoog waardoor het niet alleen de op een na grootste moskee ter wereld is, maar ook de hoogste moskee ter wereld. De gebedsruimte alleen al biedt plaats aan 25,000 gelovigen. Verder huist de moskee een bibliotheek, een koranschool, een badruimte en een museum.  Tegen betaling kunt u een rondleiding krijgen met gids.

 

Chefchaouen شفشاون/الشاون

Vanaf de verte gezien is het net alsof Chefchaouen gebouwd is uit parelmoer. Dit komt door het veelzijdig getinte blauw en wit dat u ziet, een kleur dat de stad te danken heeft aan de Joodse vluchtelingen die er in de jaren 30 van de vorige eeuw kwamen wonen. Voor de Joden is blauw een heilige kleur, het verwijst namelijk naar de hemel, naar daar waar God woont.

 

De stad bevindt zich in noord Marokko en ligt knusjes genesteld in een dal. Het is de hoofdstad van de provincie Chefchaouen dat zich in het Rifgebied bevindt. De stad staat niet alleen bekend om zijn prachtige blauw-witte kleuren, maar ook om zijn wietteelt, waarvan de plantages gewoon open en bloot rondom de stad liggen. Bent u dus gek op wiet, dan zit u hier goed.

 

De stad heeft een wirwar van straatjes, moskeeën en leuke winkeltjes waar u met de hand gemaakte spulletjes kunt kopen. Vergeet vooral niet van de heerlijke cuisine te genieten terwijl u er bent! U kunt tevens in de omgeving mooie wandelingen maken en genieten van de schitterende panoramische vergezichten.

 

kopafbeelding © mhobl  -  ©  Fr Maxim Massalitin

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED