Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

MADAGASKAR

Madagaskar en Nederland liggen hemelsbreed 8,849 km bij elkaar vandaan. Om er te komen moet u 11 uur en 6 minuten vliegen, maar dan staat u wel gelijk met uw voeten in het paradijs. Het is een eiland dat aan de oostkant van het Afrikaanse continent ligt en waartussen de Straat van Mozambique ligt.

 

 

Geschiedenis

 

Madagaskar zou voor het eerst door Austronesiëers uit Borneo worden ontdekt die hun weg naar het eiland vonden in kano’s. Tussen de zevende en negende eeuw zouden Arabische koopmannen hun weg naar Madagaskar vinden. Met de Arabieren werd ook de islam in Madagaskar geïntroduceerd. Honderd jaar later vonden Bantu sprekende kolonisten ook hun weg naar het eiland.

 

Madagaskar kwam voor het eerst onder de aandacht van Europeanen toen een Portugees schip dat onderweg was naar India, het zag liggen. Het eiland lag namelijk op een belangrijke handelsroute. Het zou echter nog honderd jaar duren voordat een Europeaan daadwerkelijk voet aan wal zou zetten.

 

Madagaskar werd in de eerste instantie door Portugese missionarissen bezocht, nadat de Portugese kapitein Diogo Dias in 1500 het eiland aandeed, met als doel om daar te gaan evangeliseren. Op den duur zouden Groot Brittannië, Nederland en Frankrijk trachten om handelsnederzettingen te bouwen. De opzet mislukte uiteindelijk door de vijandige staat van het eiland en door gevechten met lokale Malagsay krijgers. De Fransen zouden nog als enige dertig jaar lang een fort weten te behouden, Fort-Dauphin, maar ook zij zouden na een enorme afslachting in 1674 het eiland uiteindelijk verlaten.

 

Echt spannend werd het pas toen er piraten en Europese koopmannen het belang van het eiland begonnen in te zien. Op zoek naar goud, ivoor en specerijen zouden ze alsnog uiteindelijk het eiland verlaten toen bleek dat deze niet op Madagaskar aanwezig waren. Slavenhandelaren aan de andere kant zagen wel het voordeel van het eiland in, net als ze dat deden op het eiland Zanzibar.

 

Er zou een periode volgen waarin allerlei koninkrijkjes werden gecreëerd door concurrerende eiland heersers, maar tegen 1820 zou de Merina koning Radama I de heerschappij krijgen over het grootste gedeelte van het eiland. Wederom zouden er missionarissen naar het eiland komen, ditmaal waren dat de Engelsen. Dit leidde ertoe dat in de 19e eeuw het christendom de hoofdreligie werd van het Merina koninkrijk.

 

In 1883 deden de Fransen opnieuw een poging om het eiland te veroveren en ditmaal waren ze succesvol. Het eiland werd een Franse kolonie en de gevolgen waren desastreus voor de flora van Madagaskar. Met het doel om suiker, koffie en katoenplantages te planten, lieten ze hele stukken bos wegkappen door de lokale bevolking die als slaven werden behandeld. De Fransen schuwden het niet om de meest vruchtbare gronden hiervoor uit te kiezen en te gebruiken.

 

Pas in 1960 zou Madagaskar eindelijk haar onafhankelijk terugkrijgen van Frankrijk. Tegenwoordig is de politieke situatie allerminst stabiel te noemen. Er zou in 2009 een coup worden gedaan die gelukkig zonder bloedvergieten geschiedde.

 

 

LIBERTALIA

 

Het kleine eiland Île Sainte Marie zou volgens geschiedkundigen het piraten-paradijs Libertalia zijn geweest. Libertalia was een anarchistische kolonie dat in de 17e eeuw voor piraten werd gesticht door de toenmalige beruchte piratenkapitein James Misson. Piraten gingen naar Libertalia toe om hun laatste dagen te slijten wanneer ze hun pernicieuze beroep als piraat voorgoed vaarwel zeiden. Heel bijzonder aan dit stukje paradijs was het feit dat slaven en piraten er in vrede naast elkaar leefden. Allebei hadden ze veel te vrezen van de autoriteiten en dat creëerde een zekere band.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1726 publiceerde ene Kapitein Charles Johnson de boek  A General History of the Robberies and Murders of the Most Notorious Pirates, maar er ontstond op den duur enige controversie over de naam van de auteur. Zou hij namelijk wel de echte auteur van het boek zijn? Of was het boek geschreven door Daniel Defoe, een bekende auteur uit die tijd en auteur van de populaire boek; Robinson Crusoe? Misschien dat Daniel expres een pseudoniem gebruikte? Hoe dan ook, de dappere hoofdpersoon in Kapitein Charles Johnson’s boek was ene kapitein James Misson. Uiteraard was James Misson een zeer betrouwbaar man, van goede komaf en zelf inmiddels hoofd van een respectabele familie.

Bent u zelf een piraten fan of wilt u graag meer weten over piraten? Dan verwijzen we u graag door naar de Engelstalige website Pirate Havens. De website is beslist een aanrader!

 

 

GEOLOGIE

 

Madagaskar ligt in de Indische Oceaan. Het eiland is het vierde grootste eiland ter wereld, alleen Groenland, Borneo en Nieuw-Guinea zijn groter. Het zou miljoenen jaren geleden onderdeel zijn geweest van het vaste continent van Afrika voordat het ‘losbrak’ en een eigen leven ging leiden. Het voordeel hiervan is dat de flora en fauna van het eiland zo goed als uniek zijn en nergens anders ter wereld wordt gevonden, behalve dan in dierentuinen en tropische kassen.

 

Madagasker heeft een aantal kleinere buureilandjes; Nosy Be, Nosy Tanikely, Nosy Komba, Mitsio Archipel, Tsarabanjina Island, Anjajavy, Ifaty, Salary, Anakao Beach en aan de noordkust treft u Île Sainte-Marie aan. Île Sainte-Marie is een must voor mensen die graag walvissen in het wild willen zien.

 

Wie Madagasker ziet vanuit de lucht kan zich alleen maar verwonderen over de schoonheid van het eiland en de wondermooie witte stranden die het omringen. Al met al wordt Madagaskar omringd door meer dan vijfduizend km. kustlijn. Madagaskar heeft eindeloze witte stranden, tropische baaien en betoverende lagunes.

 

Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar en ligt 1,280 meter boven zeeniveau. Het werd omstreeks 1625 gesticht door de toenmalige koning, Andrianjaka. De stad werd vernoemd naar de duizenden soldaten die het in die tijd moesten beschermen tegen de Vazimba, de volgens populaire overtuiging de oorspronkelijke bewoners van Madagaskar.

 

Er wonen gemiddeld 25,515,196 inwoners in Madagaskar op een oppervlakte van 587,041 km2.. In Antananarivo wonen daarvan circa 2 miljoen, de overige inwoners van Madagaskar leven allemaal op het platteland. In verhouding, er wonen in Nederland 17,025,473 inwoners op een oppervlakte van 41,543 km2.

 

Het weer kan heel grillig zijn. U wordt daarom aangeraden om voordat u een vakantie naar het eiland boekt, u zich eerst verdiept in het weerbeeld. Madagaskar heeft een regenseizoen dat van december-maart duurt. Gedurende dit seizoen staat het land bloot, en dan met name het noordoosten, aan cyclonen. De temperatuur blijft dan meestal hangen rond de 30ºC. Het zuiden en westen zijn doorgaans droger terwijl het midden van het land gedurende het regenseizoen blijft steken op 25 ºC.

 

Madagaskar wordt gekenmerkt door het Hoge Plateau (Hauts Plateaux), een bergketen dat het centrale gedeelte van het eiland beslaat en een natuurlijke, maar weliswaar brede grens vormt tussen het oosten en, westen. Ook het klimaat en het landschap aan weerszijden van het eiland worden gekenmerkt door de Hauts Plateax. Verder vormt de bergketen nog een grens tussen de bevolkingsgroepen aan weerszijden van het eiland.

 

Aan de oostkant van het eiland is een laaggelegen strip land dat overheerst wordt door regenwouden en de westkust is voornamelijk grasland. De oostkust heeft verder veel te maken met natte seizoenen.

 

FLORA & FAUNA

 

Madagaskar heeft door zijn geïsoleerde ligging een unieke flora en fauna. Vooral de lemuren (maki’s) zijn een bekende diersoort die alleen voorkomt op het eiland. Van dit diersoort zijn er maar liefst 100 verschillende soorten bekend.

 

Verder vindt u er fossa, ook een dier dat uniek is aan Madagaskar. Voor de vogelliefhebber is Madagaskar een waar paradijs, er leven maar liefst 270 soorten op het eiland, en van die 270 soorten zijn er welgeteld 110 uniek aan Madagaskar!

 

Verder leeft nog een uniek diertje alleen op Madagaskar, namelijk de tenreks. Dit is een zoogdier die veel gedaanten heeft. Zo lijkt hij op een spitmuis, mol, egel en een otter. Vroeger dacht men dat dit insecteneters waren, maar men is daar toch niet meer helemaal zeker van. De tijd zal het ons vast leren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat kunt u nog meer voor unieke diersoorten op Madagaskar vinden?

Wel, wat denkt u van de kleinste kikker ter wereld. Deze amfibie wordt alleen gevonden in het Lokobe reservaat op het eiland Nosy Be. Overigens komt ook de kleinste kameleon voor in dit reservaat. Mocht u ooit het Lokobe reservaat aan doen, probeert u ze maar te vinden!

 

Madagaskar heeft weliswaar geen grote vleesetende dieren, maar er lopen wel een paar kleinere rond; de Madagaskar civetkatten. De grootste soort hiervan is de fretkat die op maki’s jaagt. Verder komen vleermuizen, knaagdieren, vlinders en genoeg enge spinnen voor.

 

Dan hebben we ook nog de aye-aye, oftewel een ‘vingerdier’. Dit diertje past knusjes in je hand, zo klein is hij. Zijn officiële naam, Daubentonia madagascariensis, heeft hij te danken een de zoöloog Louis Daubenton. De naam aye-aye is afgeleid van hay-hay, de naam die de bevolking van Madagaskar hem heeft toebedeeld. Het Nederlandse naam ‘vingerdier’ werd dit klein diertje geschonken vanwege zijn nogal opvallende middelvingers.

 

Vooral de amateurbioloog komt in Madagaskar flink aan zijn trekken. Naast kameleons leven er gekko’s, wormslangen, vier soorten boa’s, zeven verschillende soorten schildpadden, skinken en 80 slangensoorten. Bent u gefascineerd in krokodillen, dan kunt u ook hier u hart ophalen, want er komen ook nijlkrokodillen voor het op het eiland, al zijn die niet meer zoveel in aantal dankzij de jacht. U kunt overigens meer over de nijlkrokodil lezen op deze website.

 

Aan prachtige planten komt Madagaskar niets tekort. Er zijn maar liefst 15.000 soorten te vinden op het eiland. Daarnaast zijn er 170 palmboomsoorten, de boaboab, 860 orchideesoorten en zelfs tweesoorten vleesetende planten, de Nepenthes Madagascariensis en de Nepenthes masoalensis.

 

DE FABEL VAN DE YATEVEO

 

Op 28 april 1874 publiceerde de New York World een artikel waarin stond dat er een nieuwe plantensoort was ontdekt in Madagaskar, de yateveo, een verschrikkelijke mensen verslindende boom. Het zou nog 14 jaar duren voordat er aangetoond werd dat het hele verhaal berustte op fabeltjes. Desondanks bleef men hardnekkig geloven dat het verhaal juist wel op ware feiten berustte. Er werden zelfs zoektochten georganiseerd om de gevaarlijke boom te vinden, maar geen verrassing, altijd zonder succes.

 

Chase Osborn, gouveneur van Michigan, deed ook nog een duit in het zakje toen hij een spannend boek schreef over de yateveo. Toen zijn boek ‘Madagascar, Land of the Man-eating Tree’ werd uitgebracht zorgde deze voor nog meer verrukkelijke spanning en sensatie. Hieronder kunt een stukje uit zijn boek lezen waarin hij de boom beschrijft:

 

'De slanke delicate palpi, met de woede van uitgehongerde slangen, trilde even boven haar hoofd en toen, alsof het een instinct had met demonische intelligentie, spoelden de tentakels rond en rond haar hals en armen; toen, terwijl haar verschrikkelijke geschreeuw en steeds meer verschrikkelijk gelach harder en wilder werden en veranderen in een gorgelend gekreun, rezen de ranken, als grote groene slangen, met brute energie en helse snelheid. Ze klapten zich in en vouwde haar, vouw naar vouw. Steeds strenger met wrede snelheid en woeste vasthoudendheid zoals dat van anaconda’s die zich werpen op hun prooi.'

(bron:wikipedia)

 

Chase, vermoedelijk op zoek naar het succes en groene bankbiljetten, ging nog een stapje verder en uitte zelfs valse beweringen. Hij vertelde o.a. dat de inheemse bevolking van Madagaskar wist van het bestaan van de boom af en dat zelfs missionarissen de beruchte boom met eigen ogen hadden gezien! (Misschien dat de boom geen missionarissen lustte?)

 

Helaas liep het minder goed af voor de ‘eerlijke’ politicus, want de wetenschapsauteur Willy Ley schreef in 1955 een boek, ‘Salamanders and Other Wonders’ waarin hij korte metten maakte met Chase Osborn en zijn boek. Wat Chase hier achteraf van vond wordt verder niet vermeld…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIST U DAT...

 

 •     Madagaskar zijn naam te danken heeft aan het rode zand dat er te vinden is op het eiland?
 •     Madagaskar behoort tot de tien armste landen ter wereld?
 •     Madagaskar net zo groot is als Belgie en Frankrijk samen?
 •     Lemurs heilig zijn in Madagaskar?
 •     Madagaskar ooit door een koningin werd geregeerd? Koningin Ranavalona III regeerde van 1883-1897
 •     Het officiële taal van Madagaskar Malagasy en Frans is?
 •     De hoogste berg op het eiland de Maromokortro is? Deze berg is 2876 meter hoog
 •     Madagaskar de grootst koraalrif ter wereld heeft?
 •     De nationale sport van Madagaskar rugby is?
 •     Madagaskar een van de grootste leveranciers is van vanille (80%) en kruidnagel?
 •     Madagaskar door geleerden het achtste continent wordt genoemd vanwege zijn biologische diversiteit?
 •     De munteenheid van Madagaskar de ariary is?
 •     De president van Madagaskar de langste achternaam heeft van alle wereldleiders?
 •     Zijn naam Rajaonarimampianina is?
 •     90% van de bevolking leeft van minder dan $ 2,- per dag?
 •     69% van de inwoners van Madagaskar onder de armoedegrens leeft?
 •     De Franse naam voor Madagaskar ‘Tana’ is?
 •     Er maar liefst 15.000 plantsoorten en 170 palmboom soorten, en 860 orchidee soorten op het eiland zijn?
 •     De meeste inwoners van Madagaskar nog animisten zijn?
 •     Ze ook nog heilig geloven in heken en meerminnen?

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 

Nosy Be

Op Nosy Be vindt u de natuurreservaat Lokobe Nature Special Reserve. Het park wordt door veel toeristen met een dikke pluim beoordeeld. Het ligt in het zuidoosten van het eiland en staat bekend om zijn moormaki’s.  Uiteraard komt u nog veel meer maki’s alsook andere diersoorten tegen tijdens uw wandeling. U kunt er met een kano heen varen, maar houdt u er wel rekening mee dat u gemiddeld 45 minuten lang moet peddelen om er te komen. U wordt tijdens uw wandeling begeleidt door een ervaren gids.

 

Majakamiadana

Koning Andrianjaka liet een rova (versterkt paleis) bouwen, genoemd Majakamiadana. Dit paleis werd ontworpen door James Cameron, een toenmalige Schotse missionaris, voor Koningin Ranavalona I, 1778-1861. Helaas raakte het paleis door brand zwaar beschadigd in 1995 waardoor het dak en veel van het nog overgebleven hout verloren ging. De lichamen van overleden koningen liggen hier begraven, de koningen in grijze tombes en de koninginnen in rode tombes.

 

Walvissen spotten Îlse Sainte Marie

Van juli-september komen grote bultruggen die onderweg zijn naar Antartica met hun pasgeboren jong in grote getale nabij het eiland Îlse Sainte Marie. De moeders gebruiken het warmere water om hun pasgeboren jong te verzorgen.Dit is een unieke ervaring die u niet mag missen!

 

Verder kunt u natuurlijk in het warme water snorkelen, zwemmen of gewoon relaxen op het strand met een goed boek. Wilt u meer van het eiland zien, dan is een wandeling naar het hoogste punt van het eiland misschien wel wat voor u. ’s Avonds kunt u heerlijk genieten van een glas rum, net zoals vroeger de piraten dat deden, want vergeet niet dat Îlse Sainte Marie ooit ook nog een pirateneiland was!

 

Magical Madagascar Bike Tour

De naam zegt het eigenlijk al. Bent u fit en avontuurlijk aangelegd, dan is dit misschien wel wat voor u. Er zijn hotelovernachtingen bij de tour inbegrepen. Voor meer informatie over deze rondreis kunt u hier klikken.

 

Piratenkerkhof Îls Sainte Marie

U kunt natuurlijk niet naar Madagaskar gaan en dan niet langs het piratenkerkhof gaan. Uiteindelijk vormde de piraterij een belangrijke onderdeel van de geschiedenis van het eiland. Piraten werden na hun overlijden hier begraven en u zult er dan ook een aantal echte ‘piratengrafstenen’ aantreffen waarin afbeeldingen van het kenmerkende piratensymbool zijn gegraveerd.

 

Tsiribihina Rivier

Een leuke manier om Madagaskar te zien is vanaf het water. Er zijn diverse maatschappijen die dit soort tours organiseren die tussen 2 dagen tot 7 dagen duren. Hierbij zult u samen met uw gids, de bemanning van uw boot en een kok per piroque, dit is eenvoudige vaartuig, over de rivier varen en ’s nachts kamperen langs de oevers. Overdag zult u krokodillen, maki’s, vleermuizen en diverse vogelsoorten zien. Misschien ziet u zelfs een boa! Aangeraden wordt om niet per motorboot deze trip te maken, vanwege de herrie die ze maken.

 

Tsingy de Bemaraha

Dit is een van de nieuwste natuurparken van Madagaskar, en het 1,520 km2 gebied staat sinds 1990 geregistreerd als Werelderfgoed. Het landschap van het park is zeer divers en de naam van het park is afgeleid van de tsingy (karstlandschap en kalkmassief) die u er kunt vinden. Verder wordt het park gekenmerkt door meren, mangroven en tropische wouden. Het park biedt ook een thuis aan een brede scala aan dieren waaronder maki’s, vleermuizen, reptielen, het vingerdier en de prachtige, maar helaas zeer bedreigde Afrikaans Zeearend.

 

 

Tenzing Travel - Madagascar

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED