Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

LUIPAARDEN

De luipaard, Panthera pardus, is lid van de Filidae familie en tevens ook de kleinste lid. Zijn andere familieleden zijn de tijger, de leeuw en de jachtluipaard. De luipaard komt het meeste voor onder de katachtigen en woont in Afrika en Azië.

 

 

BOUW

 

Luipaarden zijn groot en gespierd. Ze hebben een brede kop, sterke kaken en snorharen. Hun poten zijn kort en hun staart lang. Een mannetje kan 1,30 – 1,90 meter lang worden, gemeten vanaf de kop tot aan het einde van de romp. Zijn staart is verrassend lang, gemiddeld 100 – 137 cm. Het gewicht varieert tussen de 35-90 kilo. De schofthoogte is 50-60 cm. Vrouwtjes worden iets minder groot met een kop-romp lengte van 1,04-1,40 meter en een gewicht van 28-60 kilo.

 

Luipaarden zijn onvoorstelbaar sterk. Ze kunnen ook nog heel goed zwemmen, zijn zeer flexibel en kunnen heel hoog springen, wel 3 meter hoog. Wanneer ze uit een boom klimmen doen ze dit met hun hoofd naar beneden.

 

Een luipaard is bijna onzichtbaar voor prooi dankzij zijn gevlekte vacht. Deze is zo ontwikkeld dat de luipaard moeiteloos opgaat in zijn omgeving. Hij is zandgeel tot lichtbruin van kleur en is helemaal bedekt met zwarte vlekken. Alleen de oren van de luipaard zijn aan de achterkant effen gekleurd en zijn zwart.

 

Luipaarden zijn geheel ontwikkeld voor de jacht. Hun ogen, gehoor en reuk zijn uitermate goed ontwikkeld. Ze kunnen heel goed zien als het donker is en dat is maar goed ook, want ze jagen voornamelijk ’s nachts om zodoende de ergste hitte van de dag te vermijden en omdat ze anders teveel op kunnen vallen.

 

Zwarte luipaarden komen ook regelmatig voor, net zoals witte tijgers en leeuwen. Dit is dus geen andere rassoort van de luipaard, maar een variant ervan.

 

 

LEEFGEBIED

 

Luipaarden zijn geen groepsdieren, ze leven voornamelijk alleen. Je vindt ze in Afrika, Arabië, Turkije, Iran, Sri Lanka, Java, Bali, de Sovjet Unie, China, India, Korea en Maleisië. Ze houden van grasland, naaldbossen, regenwouden en woestijngebieden.

 

 

LEUKE WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE LUIPAARD

 

  •     De naam Luipaard zou volgens PBS Nature, afkomstig zijn van het Griekse woord leon (leeuw) en pardus (panther)
  •     Luipaarden kunnen heel hoog springen, wel 3 meter!
  •     Tijdens de opnames van Eye Of The Leopard van National Geographic, doodde een luipaard een baviaan. De luipaard zag dat de baviaan een baby had, nam deze mee een boom in en zorgde ervoor alsof het haar eigen jong was.
  •     Luipaarden kunnen ook heel ver springen, wel 6 meter.
  •     Luipaarden halen al hun vocht uit het vlees van hun prooi, dus hoeven ze minder vaak water te drinken.
  •     Luipaarden zijn heel moeilijk te vinden
  •     Luipaarden zijn snelle renners met een top snelheid van 60 km per uur
  •     De vlekken van een luipaard worden rosetten genoemd omdat hun vlekken op rozen zouden lijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOEDING

 

Luipaarden jagen ’s nachts, ze vallen dan minder snel op. Veel voorkeur voor hun maaltijd hebben ze niet echt, als het maar vlees op de botten heeft. Dat houdt in dat vissen, reptielen, vogels, varkens en apen ook op hun menu voorkomen. Hun voornaamste bron van voedsel bestaat echter uit antilope, herten en vooral impala.

 

Gezien zijn vacht kan een luipaard zich uitstekend verstoppen. Hij gebruikt dit om zijn prooi te besluipen, maar niet altijd. Soms wacht hij totdat zijn prooi zowat voor zijn neus staat en springt er dan bovenop. Dit kan al gebeuren op 3 meter afstand.

 

Hij doodt zijn prooi door deze vast te grijpen met zijn lange klauwen en met zijn tanden de nek van het dier te breken. Als de luipaard eenmaal zijn prooi gedood heeft sleept hij deze mee een boom in om zodoende ongehinderd van zijn maaltijd te kunnen genieten.

 

Luipaarden hebben niet veel water nodig, ze halen genoeg vocht uit het vlees dat ze eten.

 

Een beetje enge gedachtte, maar luipaarden kunnen heel dicht bij mensen leven zonder dat ze dat ooit in de gaten hebben. Brr…

 

 

VOORTPLANTING

 

Vrouwtjes luipaarden kunnen het hele jaar door zwanger worden. De urine van een vrouwelijke luipaard is net parfum voor het mannetje. Waneer ze eenmaal gepaard hebben gaat het mannetje weer zijn eigen weg en zal het vrouwtje het jong in haar eentje grootbrengen. Na een draagtijd van 90-112 dagen worden de welpjes geboren en verstopt in een grot of tussen het struikgewas. Soms worden ze ook verstopt in een hol onder de grond.

 

De moeder krijgt gemiddeld 1-6 welpjes die 430-530 gram wegen bij de geboorte, Ze zijn net als de meeste katsoorten, blind en geheel afhankelijk van hun moeder. De oogjes gaan al na een week open. Ze worden drie maanden lang gezoogd.

 

De moeder zal haar welpjes telkens verplaatsen totdat ze oud genoeg zijn om te kunnen spelen en wanneer ze ze leert om te jagen. De welpjes zullen twee jaar bij hun moeder blijven leven tot ze geslachtsrijp zijn en op zichzelf gaan wonen. Luipaarden kunnen twintig jaar oud worden.

Relatie tot de mens

 

Het voortbestaan van de luipaard wordt in ernstig gevaar gebracht door de jacht op ze. Ook het systematisch verdwijnen van hun leefgebied vormt een serieuze dreiging voor hun voortbestaan.

 

 

IUCN

 

 

 

 

 

 

Informatiedag Activity International

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED