Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

DE KAAPSE GIER

De gier wordt onderverdeeld in twee groepen: de Oude Wereld gier, waarvan o.a. de Ruppells gier en de Oorgier, en de Nieuwe Wereld gier, waarvan o.a. de Californische condor en de Andescondor. De Oude Wereld gieren leven in Afrika en de Nieuwe Wereld gieren in Amerika. Er zijn in Afrika 11 gier soorten te vinden.

 

Gieren zijn roofvogels en aaseters, zo ook de Kaapse gier, Gyps coprotheres. Deze vogel behoort tot de familie van de havikachtigen, Accipitridae. De Kaapse gier is nauw verwant aan de havik en de arend. Hieronder vind je een aantal vogels die tot die familie behoren.

 

Gieren eten van kadavers die door ander wild is achtergelaten of door de gieren wordt weggepikt. De Kaapse gier is een van negen giersoorten die je in het zuidelijke gebied van Afrika aantreft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOUW

 

De Kaapse gier is de grootste en zwaarste gier in Afrika. Hij is tevens ook de lichtste qua kleur. Een Kaapse gier kan 96-115 cm. lang worden en 7-11 kilo wegen. Zijn vleugelspanwijdte meet 2,2-2,6 meter.

 

Hij heeft een lichtbeige tot donkerbruine staart, 12 staartveren in totaal. Onderaan zijn nek is hij kaal, mogelijk om temperaturen mee te meten. Zijn keel is blauwgrijs, zijn ogen zijn honingbruin en hij heeft een zwarte snavel. Jonge Kaapse gieren hebben bruine ogen en een roze nek.

 

Kaapse gieren kunnen heel hoog vliegen. Zijn ogen zijn uitermate goed ontwikkeld, wat wel logisch is gezien de hoogtes waarop hij vliegt, 8,000 meter. Dit zijn vogels met een boeiend karakter. Ze zijn namelijk erg nieuwsgierig en leergierig. Het vrouwtje is groter dan het mannetje, maar daar houden de verschillen wel mee op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEEFGEBIED

 

De Kaapse gier leeft in grote delen van zuidelijk Afrika. Zo kom je ze in Agnola, Mozambique, Zuid-Afrika, Lesotho. Botswana, Congo, Zambia en Zimbabwe tegen.

 

Ze houden van grasvlaktes, bosgebieden en je treft ze aan op zeer hoge bergen, mits er rotsvlakken zijn waarop ze kunnen broeden, alsook op zeeniveau.

Voedsel

 

Kaapse gieren eten in grote groepen van pas gedode dieren. Ze kunnen binnen een paar minuten tijd een kilo vlees consumeren en dat is beslist een behoorlijke maaltijd voor een vogel. Ze eten voornamelijk groot wild, zoals antilope en kunnen zichzelf en hun maaltijd goed beschermen. Ze zijn bijvoorbeeld zelfs mans genoeg om andere aaseters zoals jakhalzen en een wild-zwijn op afstand te houden.

 

Wanneer ze op zoek zijn naar voedsel vormen ze een soort net in de lucht. Hierbij worden er soms grote afstanden gehouden en tijdens het zoeken houden ze elkaar altijd goed in de gaten. Als ze eenmaal een karkas hebben gevonden gaan ze deze met de groep eten. Dit kan er soms heftig aan toe gaan waarbij vechten niet uitgesloten is, zeker niet wanneer er andere gieren mee willen dineren.

 

Machtsvertoon wordt uitgebeeld door hun nek te strekken en hun vleugels uit te slaan. Heen en weer springen en luidkeels roepen moet dan hun rivalen imponeren.

 

Kaapse gieren kunnen hun lange nek onder het huid van een dood dier steken en soms kruipen ze zelfs tijdens het eten in het karkas van het dode dier. Na de maaltijd nemen de gieren een verfrissend bad. Dankzij hun bovenkant is het niet moeilijk om het bloed van hun hoofd en nek af te wassen. Ze drogen zich nadien in de zon door hun vleugels uit te strekken.

 

Wat veel mensen niet beseffen is dat de gier het verspreiden van infectieziektes zoals antrax en rabiës tegengaan doordat zij al het vlees van een kadaver eten. Hierdoor hebben ze een belangrijke taak binnen het ecosysteem.

 

 

VOORTPLANTING

 

Gieren leven in koloniën. Ze vormen grote groepen van gemiddeld 1000 paren en bouwen hun nesten bovenop klif plateaus. De nesten zijn opgebouwd uit stokken en afgewerkt met gras. Kaapse gieren zijn nooit ver uit de buurt van hun nest, wel vliegen ze afstanden van 100 km wanneer ze op zoek zijn naar voedsel.

 

Kaapse gieren planten zich tussen de leeftijd van 6-8 jaar voort. In de maanden april – juli wordt er een ei gelegd waar beide ouders 57 dagen lang om beurten voor zullen zorgen. Deze periode duurt gemiddeld 125 – 171 dagen al blijft de jonge Kaapse gier 221 dagen lang nog afhankelijk van zijn ouders voor voedsel.

 

Op een gegeven moment zullen de jonge gieren gaan samenleven in eigen leeftijdsgroepen en samen met elkaar op zoek gaan naar hun eigen voedsel. Interactie met andere soorten gieren is hierbij niet ongewoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATIE TOT DE MENS

 

De voortbestaan van Kaapse gieren is behoorlijk in het geding. Veel van deze magnifieke vogels vinden hun dood door elektrocutie veroorzaakt door elektriciteitskabels. Ook worden ze door stropers vergiftigd of sterven ze door windmolens. Verdrinking komt ook voor.

 

Door de inname van land door boeren raken ze langzaamaan ook hun voedselbron kwijt. Gelukkig zijn er veel boeren in Potberg Moutain en De Hoop Nature Reserve die hier rekening mee houden. Ze zien het voordeel van de gieren, o.a. doordat ze de verspreiding van ziektes helpen voorkomen onder hun vee. Veel boeren letten ook extra op gieren en waarschuwen als een gier hulp nodig heeft.

 

Sommig boeren hebben zelfs op eigen houtje een soort ‘karkas restaurant’ in het leven geroepen. Ze slepen hun dode vee naar deze veilige omgeving zodat de gieren er ongestoord kunnen eten. Dierenartsen in de buurt behandelen de gieren kosteloos.

 

Helaas wordt er ook op de Kaapse gier gejaagd. Hij is voor sommige volksstammen van onschatbare waarde vanwege zijn zogenaamd medische waarde, waaronder in het bijzonder zijn hersens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IUCN

Mambo reizen

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED