Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

HWANGE NATIONAL PARK

ZIMBABWE

Vanwege de politieke fragiele situatie van Zimbabwe komen er tegenwoordig nog weinig toeristen naar het Hwange National Park en dat is erg jammer. Het park is namelijk niet alleen het grootste, maar het is ook het bekendste wildpark in Zimbabwe. Hwanga ligt direct aan de grens van Botswana en heeft een oppervlakte van 14,651 km2. Het park dankt tegenwoordig zijn naam aan een Nhanzwa stamhoofd, maar heette ooit eens in het verre verleden het Wankie Game Reserve.

 

Hwange werd in het begin van de 19e eeuw als koninklijk jachtgebied gebruikt door de toenmalige Ndebele krijger-koning Mzilikazi en werd in 1929 omgedoopt tot een nationaal wildpark. U kunt meer over de Ndebele stam hier lezen. Er leven tegenwoordig ruim 100 diersoorten en 400 vogelsoorten in het park. Hwange staat verder bekend als ‘het land van de reuzen’. Deze naam heeft Hwange te danken aan de 35,000 olifanten die in het park vertoeven.

DIEREN

 

Hwanga National Park herbergt niet alleen 35,000 wereldberoemde olifanten, de grootste populatie waar dan ook ter wereld, het park staat ook goed bekend om de andere flinke populatie wilde diersoorten. U zult hier dus ook de ‘Grote Vijf’ aantreffen. Andere diersoorten zijn o.a. leeuwen, bavianen, neushoorns, elanden, luipaarden, jachtluipaarden, zebra’s, giraffen, antilope’s, impala’s, wrattenzwijnen en waterbokken.

 

Hwange is overigens ook een van de laatste parken waar u nog de zwarte neushoorn in het wild  kunt observeren. Dit dier leeft een vrij solitair leven waarbij alleen de vrouwtjes af en toe uit hun eigen gebieden willen wandelen. De zwarte neushoorn werd en wordt nog steeds door veel jagers gezien als een geweldige trofee. Neushoorns, net als olifanten, leeuwen, luipaarden en kaffer buffels, vormen de beruchte ‘Grote Vijf’. Dit is een groep dieren die vroeger door de eerste ‘big hunters’ gekenmerkt werden als niet alleen gevaarlijk, maar ook moeilijk om op te jagen. De naam is altijd blijven hangen. U kunt meer over ‘de Grote Vijf’ hier lezen.

Verder vindt u hier ook 400 soorten vogels waaronder de Bradfields tok, de bronsvleugelrenvogel, de spoorwiekgans, de roodnekleeuwerik, de roodsnavelfrankolijn en de bontzandhoen. Een ander veel voorkomende vogelsoort in Hwanga National Park is de geparelde dwerguil. Deze vogelsoort jaagt meestal in groepen van zes.

 

Tijdens de droge seizoenen trekken duizenden wilde dieren naar de verschillende waterpoelen die her en der verspreid liggen over het park. Een aantal van deze waterpoelen zijn kunstmatig aangelegd, meer hierover later. Het is voor toeristen ontzettend leuk om te zien hoe de dieren met soms grote groepen tegelijk water komen drinken en verkoeling zoeken in het water.

 

 

GEOLOGIE

 

Zimbabwe ligt grotendeels bovenop het Central Highlands Plateau. Het heeft een langgerekte bergrug dat een soort ruggengraat vormt met een natuurlijke watervertakking naar de Zambezi in het noordwesten en de Sabi en Limpopo rivieren in het zuidoosten. Hierdoor heerst er een drogere en koelere temperatuur dan je normaal gesproken zou verwachten in dit soort gebieden. Verder grenst Zimbabwe aan geen enkele zee, maar is het juist knusjes omringd door Zambia, Botswana, Zuid-Afrika, Mozambique, Malawi en een heel klein puntje van Namibië.

 

Hwanga national Park ligt aan de grens van Botswana en slechts anderhalf uur rijden bij de Victoria Falls vandaan. Het park bevindt zich dicht bij de Kalahari woestijn waardoor er een subtropische klimaat heerst en het er erg droog is. Hier leden de dieren vroeger erg onder waardoor hun populaties sterk bedreigd werd, maar in 1929, dankzij parkopzichter Ted Davison’s inzicht en inzet, kwam hier begin 20ste eeuw een einde aan. Verderop in dit artikel wordt hier meer aandacht aan besteedt.

 

Het park beslaat een vlak gebied dat 14,600 km2 beslaat. Vroeger zou dit stukje land een bloeiend eco systeem hebben gehad met welig stromende rivieren, moerassen en bossen. Tegenwoordig is de bodem echter minder vruchtbaar en zijn water en gewassen soms flink ondervertegenwoordigd.

 

Men treft her en der de mopane aan, een gewas dat voorkomt als struik of boom, in die gebieden van het park waar het warm en droog is. Ook vindt men hier de Baobab en rotsachtige gebieden en treft u acaciabossen langs de monding van de Lukosi Rivier.

 

Langs de grens van Mozambique zijn nog enkele regenwouden, maar voor de rest bestaat twee derde van het park uit droog Kalahari zand. Gelukkig zorgt het natte seizoen van november tot april voor verlichting, want dan veranderd het gebied tijdelijk in een fris grasland. Wilt u de meeste kans hebben om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te zien, dan is de beste tijd om dit te doen tijdens de droge periode, van april tot en met november. De temperatuur in het park kan ’s nachts onder het vriespunt dalen.

 

Ted Davison

 

Ted Davison was in 1928 de eerste park opzichter van Hwange National Park. Hij was nog maar 22 jaar, maar ondanks zijn jonge leeftijd was hij zeer begaan met de nood van de wilde dieren die in dat gebied leefden. Hij besloot dat er dringend wat moest worden gedaan en zette meteen de daad bij de woord.

 

Ted begreep dat de enige manier om de dieren van een goede toekomst te verzekeren water was. Hij bevriende de in Manchester geboren James Jones die stationhoofd was van de toenmalige Rhodesische Spoorlijn in Dete. Deze spoorlijn lag op een voor zijn plannen gunstige en strategische plaats, namelijk zeer dicht bij het park zelf.

 

Ted begon vervolgens om overal in het park gaten te boren en windmolens te plaatsen die middels diesel motoren kunstmatige waterreservoirs/putten creëerden voor voornamelijk gedurende het droge seizoen. Hierdoor nam de dierenpopulatie zienderogen toe. Zijn latere opvolgers namen een voorbeeld van Ted over en gingen zelf ook aan de slag met het bouwen van kunstmatige waterputten. Leuk om te weten is dat er bij diverse waterholes verborgen waarnemingsposten zijn waar u op u gemak de wilde dieren kunt observeren.

 

STROPERS EN CORRUPTE OVERHEIDSFUNCTIONARISSEN

 

In een gebied waar zoveel wilde dieren vrij rond lopen, blijven stropers helaas niet lang weg. Waar Ted Davison nog zijn best deed om de veiligheid en voortbestaan van Hwange’s bedreigde dieren te bevorderen, lukt het tegenwoordig veel stropers uitermate goed om hun aantallen weer te decimeren.

 

Door de politieke onlusten in Zimbabwe en de daaruit voortvloeiende armoede, zien veel Zimbabwanen zich genoodzaakt om op wilde dieren te jagen. Voor hen is de keus zo gemaakt, kiezen tussen verhongeren of voedsel te zoeken voor je gezin.

 

Net als in veel andere landen heerst er helaas ook in Zimbabwe een grote mate van corruptie. Veel overheidsfunctionarissen namen gretig geld aan in ruil voor zogenaamde ‘legale’ jachtvergunningen. Dit legde nog meer druk op de wilde dieren in Hwange.

 

Verder wordt er jacht gemaakt op olifanten en neushoorns voor hun ivoor wat veel geld in het laatje brengt.

 

 

WAT TE DOEN

 

Wie het Hwange National Park bezoekt hoeft zich niet te vervelen. Om het park te bezichtigen kunt u deelnemen aan een game drive in een open 4WD, maar u kunt het park ook wandelend verkennen.

 

Onder alle omstandigheden wordt vanzelfsprekend gekozen voor de veiligheid van toeristen en dieren. Daarom gaat er altijd een ervaren en deskundige gids met u mee.

 

Verder kunt u het Painted Dog Project Centre bezoeken. Deze stichting die in 1990 werd opgericht, richt zich op het in stand houden van wilde honden in Afrika. Ooit waren er 50.000 wilde honden in het wild te vinden, tegenwoordig zijn dat er nog maar 3,000. Middels het opvangen en herintroduceren van o.a. verweesde wilde honden in het wild, alsook een stukje educatie aanbieden richting de bezoeker, hoopt het Painted Dog Project Centre de voortbestaan van deze unieke dieren te kunnen garanderen.

 

Zeker een aanrader is een dagtocht richting Victoria Falls. De watervallen zijn op zijn zachts gezegd spectaculair om te zien. U kunt per helicopter een vlucht boeken over de watervallen. Verder, mits u durft, kunt u ook een bungee jump maken vanaf de Victoria Falls Bridge.

 

OVERNACHTINGEN

 

 

Elephant’s Eye  ****  Waardering 9,3/10

 

Dit is een luxueus camp dat bestaat uit acht super de luxe tenten-chalets die allen rondom een waterhole zijn gesitueerd. Verder treft u hier een open haard, en suite badkamer en buiten douche aan. Alles is uit de kast gehaald om de gasten van dit complex het tot in de puntjes naar de zin te maken.

 

Het park biedt door zijn afgelegen ligging een oase van rust waardoor men algauw het gevoel heeft midden op de savanne te verblijven. Wat dit park nog leuker maakt zijn de olifanten die graag langskomen. Voor meer informatie over Elephants Eye kunt u bij Trivago terecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hwange Safari Lodge ***  Waardering 8/10

 

Een wat goedkopere accommodatie is de Hwange Safari Lodge. Ook deze lodge is gebouwd in de nabijheid van een waterhole waardoor de kans dat u olifanten ziet wederom redelijk hoog is. Kamers bieden een mooi uitzicht over de savanne, het personeel is uitermate vriendelijk en hulpvaardig.

 

’s Avonds kunt u genieten van de rust bij de gloed van een kampvuur en ziet u wilde dieren in de directe omgeving. Voor meer informatie over Hwange Safari Lodge kunt u bij Trivago terecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDREIZEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AfricaPlus

 

17-daagse rondreis De Wildernis van Botswana & Zimbabwe

FOX VERRE REIZEN

 

26-daagse groepsrondreis Zuid-Afrika, Namibie, Botswana & Zimbabwe

JAMBO

 

11-daagse Safari Watervallen & Wildparken Zimbabwe

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED