Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

HIMBA

De Himba stam is meteen herkenbaar aan hun rode uiterlijk. Ze wonen in het noordwesten van Namibië en zijn, net als veel andere stammen, nomaden. Ze spreken Zemba, een taal die erg veel lijkt op Otjiherero, de taal van de Herero stam.

 

De naam Himba betekent ‘bedelaar’ in de Otjiherero taal, de taal van de Herero. De naam ontstond toen ze zich hadden afgescheiden van de Herero stam. Gedurende een tijd hadden ze geen eten en geen vee. Hierdoor gingen ze om hulp bedelen bij andere volkerenstammen.

Leefgebied en voeding

 

De Himba’s wonen in een zeer afgelegen gebied, Kaokeveld geheten, waar het landschap erg droog en ruw is. Door de jaren heen is deze stam niet alleen onveranderd gebleven ondanks de grootschalige kolonisatie vanuit Europa, maar hun tradities zijn ook in stand gehouden.

 

Naast het voor hun vee zorgen verbouwen ze ook mais waar ze pap van maken. Ze doen dit door water te koken en bloem dat van de mais is gemaakt toe te voegen. Soms wordt de pap ook gemaakt van Mahangu, oftewel parelgerst bloem. Vlees wordt praktisch nooit gegeten, alleen bij speciale gelegenheden.

 

 

LICHAAMSVERZORGING

 

Himba vrouwen wassen zichzelf nooit, een gewoonte die terug te voeren is naar de grote droogtes, toen water erg schaars was. Het zichzelf niet wassen wordt wel weer gecompenseerd met een rook-bad. Ze mengen houtskool in een kommetje en mengen dit met allerlei kruiden gemaakt van bladeren en takken.

 

Als dit eenmaal gaat roken bukken de vrouwen zich over het kommetje waarna ze door de hitte van het mengsel gaan zweten. Dit heeft dan weer een reinigend effect. Om zichzelf helemaal te wassen wikkelen ze zichzelf in een deken zodat de rook geen kant op kan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ITJIZE

 

De Himba volk is, het mag gezegd worden, bijzonder mooi om te zien met hun rode verschijning, maar hun uiterlijk is dan van enorm groot belang voor ze. Ze nemen ook elke ochtend de tijd om zichzelf mooi te maken. Dit doen ze door hun hele lichaam in te smeren met crème, itjize, dat gemaakt is van een mengsel van oker, geitenvet en kruiden.

 

De itijze geeft de vrouwen hun prachtige rode kleur. Mannen smeren zich niet in met itjize, alleen de vrouwen. Het mengsel dient overigens niet alleen ter versiering, maar het beschermt ze ook tegen de hittestralen van de zon.

 

De Himba dragen veel leer en juwelen. Dit combineren ze veelal met schelpen. Alhoewel vrouwen altijd traditioneel gekleed gaan willen de mannen soms wel westerse kleding dragen. Traditionelere kleding bestaat uit geitenvellen rokjes of een lendendoek met ontbloot bovenlichaam. Haarkapsels en juwelen zijn niet alleen nuttig, maar geven ook aan wat iemands leeftijd en status is binnen de stam.

 

 

Erembe

 

Op de foto hieronder zie je een Himba kroon. Deze heet een Erembe. Meisjes krijgen een Erembe op hun hoofd als ze de puberteit ingaan. De Erembe is van geitenvel gemaakt. De meisjes mogen pas itjize gebruiken als ze oud genoeg zijn om zichzelf hygiënisch rein te houden. Otjize wordt gezien als een zeer gewild cosmetisch artikel dat niet alleen de schoonheid van een vrouw verhoogt, maar ook nog een symbolische waarde heeft. De rode kleur symboliseert de kleur van het bloed wat leven geeft.

 

Sieraden zijn ook heel belangrijk voor de Himbas. Sieraden worden gemaakt van leer, koper en schelpen. Om hun nek hangt een chumba, een belangrijk ornament voor vrouwelijke Himbas.

 

 

BESNIJDENIS

 

Zowel jongens als meisjes worden besneden voordat ze de puberteit ingaan. Jongens moeten dit zonder schreeuwen ondergaan, maar meisjes mogen en worden zelfs aangemoedigd om hard te schreeuwen. Door het schreeuwen zouden ze klaargestoomd worden voor het huwelijk.

 

De huwelijkspartner van een meisje wordt al bij haar geboorte bepaald. Ze zal trouwen als ze gemiddeld 14-17 jaar oud is.

 

 

DORPEN

 

Dorpen worden in een cirkelvorm rondom een kern gebouwd en bestaan uit hutten, werkplekken, okururo en een kraal waar het sacraal vee wordt gehouden. Himbas geloven in de oppergod Mukuru. Communicatie met Mukuru geschiedt door okururo, een heilig vuur dat doorlopend brandend wordt gehouden door de Himba. Hout voor het vuur wordt bewaard op een heilige steen die naast het vuur staat middenin het dorp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOCIALE STRUCTUUR

 

Bij de Himba bestaat ook een vastgestelde taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Vrouwen moeten het zware werk doen, zoals water halen, hutten bouwen, kinderen opvoeden, koken, maaltijden opdienen, kleding en juwelen maken, handgemaakte spulletjes maken en koeien melken. Vrouwen zorgen ook voor elkaars kinderen.

 

Mannen zijn vaak voor langere tijd van huis weg om het vee te hoeden. Andere taken van de mannen zijn het slachten van vee en vergaderen met de dorpoudsten.

 

 

 

 

 

             © WATZUP

 

 

 

 

 

Tenzing Travel - Namibië

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED