Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

HAMAR

Elk land kent zijn eigen cultuur en gewoontes en als westerling vraagt dat soms een behoorlijke portie inlevingsvermogen van onze kant. Dit is zeker het geval als de tradities van een ander land of cultuur anders zijn dan wat wij ‘normaal’ of acceptabel vinden. Dit geldt in hoge mate bij de Hamar stam. Anders gezegd, een kennismaking met hun cultuur en tradities vraagt heel veel van onze kant. Je kunt deze of bewonderen, of je griezelt er letterlijk van.

 

 

LICHAAMSMARKERINGEN

 

De Hamar stam woont in een afgelegen en zeer moeilijk bereikbaar gebied bij het Omo, een rivier in Ethiopië. Om er te komen moet je een paar dagen over soms zeer moeilijk begaanbare wegen en paden rijden.

 

Het leven van de Hamar speelt zich geheel af om hun vee. De hoeveelheid vee die een persoon heeft weergeeft zijn status binnen de stam. Het eigen vee zorgt ook voor voedsel in barre tijden en wordt daarnaast ook gebruikt als bruidsschat. Vee is zo belangrijk dat het kwijtraken ervan zelfs gezichtsverlies betekent.

 

Veediefstal is een belangrijke traditie bij de Hamar. Het is niet alleen nodig om te kunnen overleven, maar het verhoogt ook iemands status. Bij tijd en wijle zal een man daarom alleen of samen met een jacht-vriend erop uit gaan om vee bij de buren te stelen.

 

Het tijdens deze tochtjes doden van iemand uit een andere stam en vervolgens het meenemen van de dode mans jachtspullen betekent voor een man heldendom en status.  Dit wordt gevierd door sneetjes of anders gezegd, ‘markeringen’ aan de huid toe te brengen. Elke markering betekent een dode vijand.

 

Wanneer achteraf blijkt dat een ‘gesneden’ man gelogen heeft en juist niemand heeft vermoord, dan wordt hij uit het dorp verbannen vanwege de schande aan zijn familie. Wanneer hij echter wel iemand heeft vermoord maar zich niet heeft laten snijden, dan wordt hij door de ouderen van het dorp uitgescholden voor het niet naleven van de tradities. Hij zal ook moeite hebben om een vrouw te vinden vanwege de schande van zijn familie. Men moet absoluut niet onderschatten hoe belangrijk deze markeringen zijn voor de Hamar.

 

Ook vrouwen hebben markeringen op hun lichaam. Een vrouw met veel markeringen is zeer begeerlijk voor mannen. Vrouwen laten zichzelf soms voor hun trouwen markeren om zichzelf zodoende aantrekkelijk te maken voor mannen. Ook laten ze zichzelf markeren als er geen ruimte meer op de huid van hun man meer is voor meer markeringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast de markeringen op het lichaam van de vrouw laten ze ook twee van hun onderste tanden uit hun mond slaan om zichzelf aantrekkelijker te maken.

 

 

UITERLIJK

 

Het uiterlijk is enorm belangrijk voor de Hamar stam. Vooral het haar moet goed zitten en hier wordt dan ook erg veel aandacht aan besteedt. Het haar van de vrouwen wordt rondgedraaid en met vet en rode oker ingesmeerd zodat ze een soort dreadlocks krijgt. Het haar wordt verder versierd met veren en andere versieringen.

 

Mannen die een vijand of een gevaarlijk dier hebben gedood dragen een hoofddeksel dat van modder is gemaakt. Deze hoofddeksels gaan maandenlang mee en het haar wordt beschermd tijdens het slapen door een borkoto te gebruiken. Dit is een houten steun dat als kussen dienst doet.

 

 

TRANSITIE NAAR VOLWASSENE EN BESNIJDENIS

 

In Nederland gaan jongens op een bepaalde leeftijd samen met hun vrienden naar de kroeg. Bij de Hamar stam vieren de jongens hun transitie naar volwassene op een op zijn zachts gezegd zeer merkwaardige, maar vooral unieke wijze. Ze rennen over de ruggen van een heleboel runderen heen.

 

Wederom moet niet worden onderschat hoe belangrijk deze traditie is voor de Hamar. Als het een man namelijk niet lukt om over de runderen heen te rennen zonder daarbij te vallen (!!), en dan hebben we het hier over soms wel 30 runderen, dan is zijn schande zo groot dat hij liever sterft dan nog verder te moeten leven met de enorme schande. Daarnaast, iedereen is er ook nog eens getuige van, want familie en vrienden komen overal vandaan om dit te zien.

 

Ook vrouwelijk familieleden spelen een belangrijke rol tijdens de ceremonie. Ze dansen en zingen totdat ze in een soort razernij verkeren en worden ondertussen met een zweep geslagen totdat hun hele rug open ligt van de wonden en hun bloed het zand rood kleurt. Dit is een belangrijke liefdesdaad voor de mannen, maar daar staat dan wel tegenover dat de mannen ze voortaan altijd te hulp moeten schieten wanneer dit nodig is.

 

 

HUWELIJK

 

Hamar mannen mogen meerdere vrouwen hebben, 4 in totaal, maar deze vrouwen moeten dan wel van hun eigen stam zijn. Getrouwde vrouwen dragen ijzeren ringen om hun nek en versieren zichzelf met schelpen, kralen, glas en zaadjes. Daarnaast dragen ze geitenvellen die versierd zijn met kralen.

 

 

AMBACHTEN

 

Een smid maakt rituele voorwerpen, gereedschap, wapens en alle versieringen die van metaal zijn. Verder brengen zij de markeringen aan bij de mannen en de vrouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           © Rod Waddington

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED