Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

DUIKEXCURSIES MET WITTE HAAIEN

Zwemt de witte haai in de Savanne? Nee, natuurlijk niet, u heeft meer kans een fiets tegen te komen dan een witte haai, al zwemmen stierhaaien wel degelijk in rivieren. Waarom wij dan aandacht aan deze haaiensoort schenken? Wel, feitelijk omdat ze nu eenmaal synoniem zijn met Afrika, en dan met name Zuid-Afrika. Dat wil niet zeggen dat ze nergens anders langs de kust van Afrika voorkomen, dat doen ze wel, alleen de meest duikexcursies met witte haaien bevinden zich in Zuid-Afrika.

 

Er zijn mensen die niets liever willen dan buiten de kooi om te kunnen zwemmen met witte haaien. Echter, dit soort excursies worden door de diverse touroperators vooralsnog niet aangeboden. Duiken met witte haaien is nu eenmaal niet zonder gevaar. Witte haaien worden altijd naar de boten toe gelokt met een speciaal mengsel van bloed en vlees. Het zou onder zulke omstandigheden dan ook zeer onverstandig zijn om zonder bescherming in het water te zijn met de haaien.

 

Er zijn daarentegen een aantal plekken langs de kust van Zuid-Afrika waar u alsnog kans hebt om zonder kooi een witte haai te zien. Witte haaien worden namelijk af en toe tijdens duiksessies gesignaleerd bij Kaapstad, Sodwana Bay en Umkomaas.

 

 

WERELD VAN DE WITTE HAAI

 

Wij gaan u nu niet lastig vallen met de anatomie en fysiologie van de witte haai, daarvoor verwijzen wij u graag door naar onze andere website, Wereld van de Haai, alwaar u alle informatie kunt vinden over deze en ook andere magnifieke zeedieren.

 

Zuid-Afrika doet er alles aan om zijn witte haaien populatie te beschermen, en dat is dringend noodzakelijk. In het verleden werden witte haaien dankzij de blockbuster film ‘JAWS’ gebombardeerd tot volksvijand nummer één. Helaas voor de witte haai, met alle gevolgen van dien. Zwemmen in het water werd voortaan gruwelijk eng gevonden en allemaal dankzij deze, toegegeven erg spannende, maar ook zeer onverstandige film. Een probleem, vond menig onnozele hals, dat grondig verholpen moest worden. Zij zagen het als hun ‘missie’ om het ‘probleem’ de wereld uit te helpen. Het gevolg hiervan was een wereldwijde slachting op de arme witte haai wat niet alleen beschamend was, maar wat ook ronduit barbaars was.

 

 

EEN DODE WITTE HAAI IS VOLGENS SOMMIGE MENSEN EEN VEILIGE WITTE HAAI

 

Duizenden witte haaien, soms zeer grote oude exemplaren, werden naar het hiernamaals geholpen vanwege de misconceptie van één Hollywood film. De gevolgen hiervan voor de natuur en het voortbestaan van de witte haai waren net niet desastreus en zouden de makers van JAWS voor eeuwig tekenen. Tegenwoordig ziet men de allergrootste witte haaien nog maar zelden. Let op, dan hebben we het hier wel over witte haaien met flinke afmetingen van ruim zes meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RED DE WITTE HAAI!

 

De witte haai was dus bijna uitgestorven, maar gelukkig niet helemaal. Er waren toch nog slimme mensen die inzagen dat het wegvallen van de witte haai nu echt niet zo gunstig was voor de kringloop der zee. Voordat het alsnog slecht dreigde af te lopen met de witte haai namen deze mensen meteen stappen om ze te beschermen. Immers, niemand zat wederom te wachten op nog een uitgestorven dier. De dodo was al erg genoeg, en dan hebben we het niet eens gehad over alle andere dieren die door inmenging van de mens voorgoed van de aardbodem zijn verdwenen.

 

Er moest iets gebeuren en gauw! Kennis is nog altijd macht en met die wetenschap gingen ze ook direct aan de slag. Nu had Australië Rob en Valerie Taylor (artikel te lezen op Wereld van de Haai) en Rodney Fox om voor de witte haai op de bres te springen, maar wie kwam er in hemelsnaam dan op voor de Zuid-Afrikaanse witte haai? Wie wilde er de spreekwoordelijke ‘roepende in de woestijn’ zijn? Wel, onder anderen Michael Rutzen.

 

 

 

SHARK DIVING UNLIMITED

Michael Rutzen is een begrip in Zuid-Afrika. Zijn kennis van de witte haai is zo groot dat hij zelfs door de Zuid-Afrikaans regering om hulp wordt gevraagd wanneer ze op zoek zijn naar informatie. Ooit werkte hij na zijn diensttijd als visser in Gansbaai, maar in 1994 ging hij gezellig duiken met haaien. Dit was echter niet genoeg voor Michael, hij wilde meer contact met de dieren en voelde zich door de kooi belemmerd. Het duurde niet lang of hij zwom met witte haaien buiten de kooi om, een ongekende gebeurtenis in de jaren negentig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende stap in Michaels carrière diende zich snel aan. Hij besloot een eigen bedrijf te starten waarbij mensen konden duiken met witte haaien, weliswaar alleen in een kooi. In 2000 gebeurde het heugelijke feit, want toen werd Michaels Shark Diving Unlimited geboren. Naast zijn expertise en fenomenale kennis aangaande witte haaien is Michael, intussen ook bekend als ‘Sharkman’, een graag geziene gast in documentaires. Verder werkt hij als gids voor fotografen en is hij ook nog beste maatjes met filmsterren zoals Leonardo di Caprio,  en koninklijke gasten die graag ook kennis willen maken met de haai. We willen u graag wijzen op de website van Michael Rutzen. Hier kunt u alle informatie vinden die u zoekt aangaande duikexcursies met witte haaien.

 

 

 

GREAT WHITE SHARK TOURS

Nog een weliswaar minder bekende witte haai expert, is Brian McFarlane. Brian begon ook ooit zijn carrière als visser, maar ruilde dit op den duur net als Michael Rutzen ook in om met ze te gaan duiken. Zijn vroegere ‘track record’ is weliswaar iets minder fraai. In de periode dat het nog werd toegestaan om op witte haaien te jagen was hij een fervente jager, iets waar hij nu enorm veel spijt van heeft. Zij vangsten omvatten toen een aantal flinke exemplaren, maar daar wil hij nu niet meer bij stilstaan, zoveel spijt heeft hij hiervan. Brian heeft de schade sindsdien ook ruimschoots ingehaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brian is eigenaar van Great White Shark Tours dat gevestigd is in Gansbaai. Hij werkt inmiddels circa 20 jaar met witte haaien en zijn kennis van deze dieren is meer dan genoeg om u een geweldige excursie te garanderen. Brian heeft maar een doel voor ogen en dat is, naast u een onvergetelijke dag met witte haaien te geven, u ook van een stukje degelijke informatie te voorzien aangaande deze onmisbare schakels in de wereld van de zee. Voor meer informatie over Brian en zijn excursie kunt u naar de website van Great White Shark Tours.

 

 

 

MARINE DYNAMICS SHARK TOURS

In Gansbaai vindt u nog een gerenommeerd bedrijf dat u graag kennis wil laten maken met witte haaien, Marine Dynamics. Eigenaar is Wilfred Chivell, naast toegewijde marine conservator ook speervisser en duiker naar wrakken. Naast Marine Dynamics is Wilfred ook eigenaar van Dyer Island Cruises dat excursies organiseert om de ‘big five’ van de oceaan te zien; walvissen, dolfijnen, zeehonden, haaien en pinguins.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door zijn kennis van de oceaan heeft Wilfred over de jaren heen gezien hoe de zee langzaam aan het veranderen is. Dit heeft ertoe geleid dat hij zich meer is gaan inzetten voor de bescherming van de zee en haar bewoners. Een aantal zaken die door Wilfred opgezet werden zijn de Dyer Island Consercation Trust, Marine Anti-Litter Campaign, WWF – Southern African Sustainable Seafood Initiative (SASSI) en Faces Of Need.

 

Wilt u meer informatie over Marine Dynamics? U  kunt hier klikken om naar hun website te gaan.

 

 

 

WHITE SHARK DIVING COMPANY

Zoals bij de hierboven genoemde bedrijven is ook bij White Shark Diving Company educatie en behoud van de witte haai een belangrijke factor. Zij zijn bijvoorbeeld onder anderen mede oprichter van de Great White Protection Foundation en moedigen ze andere duikbedrijven aan om middels samenwerking de witte haai te beschermen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het doel van White Shark Diving Company is het verlenen van kennis aan de plaatselijke bevolking en toeristen aangaande het behoud en het huidige toekomstperspectief van witte haaien. De witte haaien populatie wordt bedreigt en de aantallen haaien die nog in het wild leven is zorgelijk. Mensen kennis laten maken middels duikexcursies is een van de manieren om de witte haai uit zijn kwade daglicht te halen.

 

White Shark Diving Company heeft drie achtereenvolgende jaren de TripAdvisor Certificate of Excellence award gewonnen in 2014,2015 en 2016. Voor meer informatie, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WORDT VRIJWILLIGER

Vrijwilliger zijn bij White Shark Diving Company is een prachtige kans om haaien beter te leren kennen, zeker als je een toekomst ambieert als marine bioloog en uiteraard, mits je ook toegewijd bent aan het project. Naast duikexcursies aan toeristen bieden ze jongeren ook een unieke kans om vrijwilligerswerk te doen. Dit houdt in het zich inzetten voor het behoud van, voornamelijk, witte haaien. Hiernaast richt White Shark Diving Company hun onderzoek ook op andere haaiensoorten die endemisch zijn in Zuid-Afrika.

 

Geschat wordt dat er nu nog maar 300-500 witten haaien voorkomen in Zuid-Afrika, dus educatie, onderzoek en kennis zijn onontbeerlijk. De taken die jij als vrijwilliger toebedeeld krijgt zijn onder anderen het noteren van data, dagelijks duiken met haaien (mits de weersomstandigheden gunstig zijn), het aanbrengen van zenders, bijhouden van apparatuur, het meelopen met marine biologen waardoor je de mogelijkheid wordt geboden om jouw persoonlijk kennis te vergroten en, uiteraard, nog veel meer.

 

Wil je meer informatie over het werken als vrijwilliger? Je kunt hiervoor op de website van de White Shark Diving Company terecht. Klik hier om naar de betreffende pagina met informatie voor vrijwilligers te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           © BERNARD DUPONT

 

 

 

 

 

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED