Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

De savanne is een tropische, wijd verspreide grasland met een diversiteit aan hout- en grassoorten. Bomen liggen verspreid of vormen groepjes. Hierdoor ligt het landschap behoorlijk blootgesteld aan de natuurlijke elementen. De plantengroei is hier op ingesteld. Het gras is niet alleen divers, maar kan ook tot 3,5 meter hoog worden.

 

De Savanne is een enorm groot gebied. Het ligt in Guinee, Sierra Leone, Burundi, Zimbabwe, Soedan, Tanzania, Benin, Angola, Botswana, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Ghana, Liberia, Congo-Kinshasa, Kameroen, Oeganda, Malawi, Togo, Rwanda, Ivoorkust, Mozambique, Zambia en Zuid Afrika.

 

Dat het droog is in de savanne weet bijna iedereen. Deze periodes duren erg lang, van oktober tot maart. Er zijn echter ook gebieden met natte seizoenen waar de regenval pittig kan zijn. Als gevolg hiervan krijgen sommige gebieden heel veel water, wel 50 cm. per maand, terwijl andere gebieden het met veel minder moeten doen.

Als je aan de savanne denkt, denk je meestal niet zozeer aan het landschap, maar aan de dieren. Documentaires houden zich meer bezig met het leven van de olifanten, leeuwen, gnoes, neushorens en krokodillen die daar wonen dan met de natuur. Dat is ergens best wel jammer, want als je de tijd neemt om je er in te verdiepen, dan kom je al snel tot de ontdekking dat er veel verschillende soorten bomen en struiken groeien.

 

De Kapensis is een van de zes florarijken in de wereld. Dit gebied ligt in het uiterste puntje van Afrika, Zuid-Afrika. Botanici en plantenliefhebbers uit de hele wereld komen hier naar toe om de diversiteit aan flora te bestuderen. Het is misschien wel het kleinste florarijk van allemaal, maar daarentegen vind je hier de meest diverse plantensoorten van alle florarijken bij elkaar, in totaal 10% van alle plantensoorten op aarde.

 

Doornstruiken, apenbroodbomen en olifantsgras domineren het landschap in de savanne. Zo groeit de Acacia boom er met zijn stekelige takken. Deze boom kan ruim 18 meter hoog worden. Verder heb je de African Paraplu Acacia, de Baobab, de Reuzenlobelia, de Kokerboom en de Mongogo boom. Grassoorten die je hier ziet zijn bijvoorbeeld Afrikaanse Star gras, Rhodos gras (Chloris Gayana0, Konijn-Tail fontein gras en Rode haver gras.

De dieren die in de savanne leven zijn prima aangepast aan het landschap. Giraffen, geholpen door hun lange nek, eten bijvoorbeeld graag van de hoge acacia bomen. De planten zijn prima aangepast aan de weersomstandigheden. Zo kunnen bepaalde planten zichzelf beschermen tegen vochtverlies door hun huidmondjes te sluiten.

 

De savanne is een magische plek die al duizenden jaren oud is. Het is een plek waar natuur en dier, ieder op zijn eigen unieke manier, geleerd heeft om onder de soms zeer extreme omstandigheden van het gebied te overleven. De een helpt de ander en zo speelt zich dagelijks de cirkel van het leven af.

 

Reisbureau’s bieden vakanties aan naar Afrika waar, zeer terecht, safari’s worden georganiseerd naar dit stukje paradijs op aarde. Onder begeleiding van ervaren gidsen maakt u kennis met de savannedieren in hun eigen natuurlijke omgeving. Nu even niet de giraffes, leeuwen, hyena’s en zebra’s zien in een dierentuin. U krijgt een geweldige kans om van dichtbij te observeren hoe de dieren elke dag leven, hoe ze overleven, en helaas ook hoe ze sterven. Hoe zielig dit ook is, ook dat hoort bij het leven op de savanne.

 

 

RONDREIZEN

DE AFRIKAANSE SAVANNE

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED