Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

DE 'GROTE VIJF'

De ‘Grote Vijf’ zijn de krachtigste en sterkste dieren die Afrika kent. Ze zijn zeer geliefd bij trofee jagers en hun koppen sieren inmiddels al heel wat schoorsteenmantels.

 

Emoties kunnen hoog oplopen wanneer men het over de jacht krijgt, want zowel voor- als tegenstanders hebben hier een duidelijke mening over. Veel mensen vinden het vreselijk dat er zo op deze prachtige dieren gejaagd wordt en eerlijk is eerlijk, de jacht is ook een van de grootste boosdoeners geweest dat bepaalde dieren zijn uitgestorven.

 

Wij willen hier verder niet al teveel over kwijt, we vinden het namelijk veel belangrijker om te vertellen over deze prachtige dieren die vanwege hun uitzonderlijke eigenschappen een ereplek hebben weten te veroveren op de lijst van de ‘Grote Vijf’.

 

WAT IS 'DE GROTE VIJF'?

 

Waar komt de term ‘de Grote Vijf’ vandaan?

 

Nu, het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, want dit zijn volgens de kenners van de jacht de moeilijkste dieren om op te jagen. Een jager wordt pas echt gerespecteerd als hij kan aantonen dat hij alle vijf van deze dieren gedood heeft, uiteraard met het nodige bewijs!

 

De term ‘Big Five’ is terug te leiden naar een periode in de Afrikaanse geschiedenis toen veelal vermogende burgers, presidenten en de Europese adel op safari gingen naar Afrika om ‘te voet’ op groot wild te jagen. Een andere benaming voor deze vorm van sport heette de ‘Big Game’, een naam die de ‘great white hunters’ in de 19de en begin 20ste eeuw naar Afrika lokte.

 

Gelukkig maken mensen foto’s, of zoals ze in het Engels zeggen ‘ they shoot a photo’ met een camera. Dit is, zoals iedereen vandaag de dag zal toegeven, een stuk aangenamer voor mens en dier.

Mogen wij ze even aan u voorstellen?

 

Zoals gezegd, de Grote Vijf zijn de vijf moeilijkste en gevaarlijkste dieren in Afrika om op te jagen. Jagen op deze dieren is niet zonder gevaar voor de jager zelf. De dieren zijn bijvoorbeeld groot, kunnen snel zijn en heel onberekenbaar reageren als ze eenmaal gewond zijn of zich bedreigd voelen. Maar wie zijn dan deze ‘gevaarlijke’ dieren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De olifant

De olifant is het grootste zoogdier ter wereld.  Ondanks hun enorme afmetingen kunnen olifanten zich heel goed verstoppen in het wild. Normaal gesproken zal hij niemand kwaad doen, dat verandert echter heel snel als hij zich bedreigt voelt of als je aan hun jong komt.

 

Eenmaal boos zal een olifant er niet voor terugdeinzen om naar voren te stormen. Een razende olifant is zeer gevaarlijk want alleen al door zijn immense omvang, gewicht en slagtanden kan hij heel gemakkelijk een mens moeiteloos doden. U kunt meer over de Afrikaanse olifant lezen hier.

 

 

De leeuw

Wie aan Afrika en safari’s denkt, denkt allereerst aan leeuwen. De naam ‘Koning der Jungle’ spreekt erg tot de verbeelding. Leeuwen zijn namelijk groot, imposant, gevaarlijk en ze lusten je rauw. Beetje flauw misschien, maar dat is wel de algemeen geaccepteerde visie van dit roemrijke dier, alleen klopt het niet helemaal.

 

Nu zeggen wij niet dat de leeuwen nooit mensen aanvallen, want dat doen ze wel.  Men schat zelfs het aantal doden door leeuwen gepleegd op 100 gevallen per jaar. Echter, laten we het nu eens even in het perspectief van de leeuw bekijken. Het is namelijk een vastgesteld feit dat een leeuw die mensen aanvalt vaak ziek is. Hierdoor zijn ze niet meer in staat om normaal te jagen.

 

Dan komt er op een dag zomaar ineens een nietsvermoedende mens langslopen, en de leeuw die op dat moment zich ziek, zwak en ellendig voelt, ligt verstopt tussen het struikgewas. Hij ziet de mens en denkt op dat moment dat hij de jackpot heeft gewonnen. Het arme beest heeft honger en de mens ziet er zeer appetijtelijk uit. Kunnen wij het de leeuw dan echt kwalijk nemen dat hij in de aanvalsmodus gaat? Hij weet toch niet beter? In zijn wereld bestaat er maar één woord; overleven, en hij zal alles doen wat binnen zijn vermogen ligt om dit te bewerkstelligen, zelfs tot zijn laatste snik toe.

 

Ongelukken gebeuren en dat is niet leuk. Gehoopt mag worden dat zij die zich in de wereld van de wilde dieren begeven van tevoren weten wat de gevaren zijn. Bent u onzeker, luiste naar uw gids. Zit u in een auto, houd de ramen dicht. Altijd.

 

Als u meer wilt lezen over de Afrikaanse leeuw, klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De neushoorn

De zwarte neushoorn was vroeger de nummer 1 van meest geliefde dieren op de lijst van de Grote Vijf. Dit gevaarte evenaart een tank en is net zo desastreus. Heeft hij een slecht humeur, zorg dan dat je een boom of een andere tank in de buurt hebt, want er is verder niets wat je tegen deze aanstormende Goliath zal of kan beschermen.

 

Meestal hebben ze geen behoefte aan mensen en huppelen ze vrolijk weg, maar voor de jacht maakte het vroeger eigenlijk niet uit, een dode neushoorn was een dode neushoorn, simpel. En de kop van een dode neushoorn boven je open-haard was niet te versmaden. Zeker gezien zijn reputatie. Had je er een gedood, dan was je pas een echte kerel.

 

Helaas heeft dit forse gevolgen gehad voor de neushoorn en dan met name de zwarte, het afschieten ging namelijk sneller dan dat er nieuwe baby neushoorns werden geboren. Daarnaast, er wordt veel op ze gejaagd vanwege de hoorn op hun neus, en niemand maakt zich dan zorgen om de arme neushoorn, want zolang het geld lonkt staan de belangen van dit arme dier niet bijster hoog op iemands lijst.

 

Gelukkig beginnen er meer landen in te zien hoe belangrijk het is om de neushoorn te redden en wordt er geld geïnvesteerd in hun behoud. Reservaten en stichtingen doen wat ze kunnen om neushoorns te beschermen en er zijn zelfs fokprogramma’s in het leven geroepen om het aantal neushoorns groter te maken. Overigens met succes.

 

Voor meer informatie over de neushoorn, klik hier.

 

 

De luipaard

Wie krijgt nu een de naam zoals ‘luipaard’ toebedeeld? Wel, om te beginnen het gevlekte poesje hierboven. Nee, hij is niet echt een poesje, maar hij is wel graag lekker lui. Jagen voor een luipaard is hetzelfde als het aanliggen aan tafel was voor de Romeinen. Als je lang genoeg wacht komt het eten vanzelf wel naar je toe, maar niet helemaal.

 

Anders dan met de Romeinen komt de luipaard op een gegeven moment echter wel in actie, hij moet wel, want zijn maaltijd is dan nog lang niet dood. Het is ook zo vervelend, want het arme prooidier is echt niet van plan om op zijn rug te gaan liggen zodat de luipaard hem naar het hiernamaals kan helpen, wat de luipaard helemaal niet zo erg zou vinden overigens. Nee, de prooi heeft geen doodswens en dat is wel zo sneu voor de luipaard. De luipaard zal in actie moeten komen, of hij dit nu wel of niet wil.

 

Een luipaard jaagt op twee manieren. Hij besluipt heel zachtjes zijn prooi, soms over een lange afstand, of hij wacht totdat deze langs komt en springt er met een noodgang boven op. Hij mag dan lui zijn, maar hij rent daarentegen razendsnel, met een maximale snelheid van 60 km per uur. Het is dan ook meteen zijn ochtend, middag en avondgymnastiek voor de dag. Behalve dan het gewichtheffen, zijn prooi moet tenslotte wel mee de boom in, want hij wil zijn maaltijd graag alleen en in alle rust nuttigen. Hyena’s en andere belangstellenden zijn hierbij niet uitgenodigd. De luipaard is namelijk asociaal, als u begrijpt wat wij bedoelen.

 

Wilt u meer lezen over de luipaard? Klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kafferbuffel

Wanneer u een kafferbuffel ziet zal niemand het u kwalijk nemen als u denkt dat dit een goeie ouwe sul is. Hij kijkt lekker lui uit zijn dromerige ogen en graast ondertussen rustig door. Af en toe beweegt een oor vanwege een irritante vlieg, en voor de rest trekt hij zich van u en niemand anders wat aan. Een schatje dus.

 

Fout.

 

De kafferbuffel doodt namelijk per jaar gemiddeld 200 mensen. Hij heeft er zelfs een leuke naam aan overgehouden, ‘Black Death’. Wel erg passende naam als we heel eerlijk zijn. Zijn reputatie is dusdanig dat een ervaren gids zelfs met een grote boog om hem heen loopt.

 

Wandelt u door de wildernis en u komt de kafferbuffel tegen, blijf dan op een veilige afstand en doe geen onverwachte dingen, daar houdt hij namelijk niet zo van. O, en nog een ding, luister vooral goed naar uw gids.

 

Wilt u meer lezen over de kafferbuffel? Klik dan hier

 © BERNARD DUPONT

Tenzing Travel - Kenia

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED