Droomt u van Afrika? Wij begrijpen dat

Het Central Kalahari Game Reserve ligt in Botswana. Het is het grootste wildpark in dat land en beslaat ook een gedeelte van de Kalahari woestijn. Pas vijf jaar geleden werd het mogelijk voor toeristen om dit uitgestrekte gebied te bezoeken, hiervoor waren er geen voorzieningen beschikbaar.

 

Sinds het openstellen van het reservaat zijn er veel veranderingen geweest. Er zijn wegen aangelegd en rustplaatsen gekomen waar je kunt overnachten. Voor de wat grotere portemonee is er de Tau Lodge.

 

De Central Kalahari Game Reserve heeft een oppervlakte van 52,800 km2. Hiermee is het het op één na grootste natuurreservaat van de hele wereld. Het grootste gedeelte van het park is onbegaanbaar, behalve dan voor de San, of Bosjesmannen, een Afrikaanse volkerenstam die hier al zo’n 30.000 jaar leeft. Het reservaat is in 1961 feitelijk opgericht om deze mensen enigszins te beschermen.

Helaas, sinds de jaren negentig van de vorige eeuw probeert de regering van Botswana om deze mensen te herhuisvesten. In 1997 werd alleen al drie kwart van de gehele San populatie verhuisd om in oktober 2005 opnieuw een groot aantal San te verhuizen. Tegenwoordig leven er nog maar 250 Bosjesmannen. De Botswana gerechtshof gaf uitslag in 2006 en verkondigde dat het verplicht verhuizen van de San illegaal was, maar de problemen hielden hier niet op.

 

De jacht op wilde dieren werd verboden, de voornaamste bron van voedsel voor de San, terwijl er wel voor de betaalde jacht ruimte bleef. Om het nog iets erger te maken, in 2015 werd de San ook nog de toegang tot  hun traditionele gebieden geweigerd

 

De beste tijd om het reserveraat te bezoeken is aan het begin van het jaar, want dan is de vegetatie op zijn weelderigst. Veel diersoorten komen hier op af. Zo treft u de struisvogels, gnoes, gemsbokken, springbokken, giraffen, jachtluipaarden, luipaarden, hyena’s en de beroemde Kalahari leeuw met zijn zwarte manen hier aan.

In de regentijd heeft u de grootste kans om slangen te zien, maar spinnen en schorpioenen maken hier ook de dienst uit.

 

Deception Valley werd bekend door het boek Cry of the Kalahari van de Amerikaanse biologenechtpaar Mark en Delia Owens. Het boek beschrijft de ervaringen van Mark en Delia tijdens hun quest om vooral de olifanten, maar ook andere dieren te beschermen tegen stropers. Verder biedt hun boek ook inzage in het leven van de zeer arme San stam.

 

 

ACCOMMODATIE

 

U kunt op een aantal manieren in het reservaat logeren, zoals bijvoorbeeld in de hieronder genoemde Meno a Kwena Tented Camp en de Deception Valley Lodge.

 

 

De Meno a Kwena Tented Camp

Dit is een ouderwets safari tentenkamp dat echt tot de verbeelding spreekt. David Dugmore is hier de eigenaar van en hij is tevens ook een zeer ervaren gids. De naam Meno A Kwena is de naam van het gebied waar de tentenkamp zich bevindt. De vertaling hiervan is ‘tanden van de krokodil’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deception Valley Lodge

Deze lodge ligt aan de rand van de Central Kalahari Game Reserve en wordt gerund door een familie. Ze bieden uitgebreide wandeltochten aan onder de supervisie van gekwalificeerde gidsen en onder begeleiding van spoorzoekers van de San stam. Verder kun je nachtritten maken, de flora en fauna bestuderen en nog veel meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog een prachtige tweetal logeeradressen die wij u niet willen onthouden:

 

 

 

Kalahari Plains Camp

De Kalahari Plains Camp kijkt uit over eindeloze, adembenemende vlaktes. Het kamp heeft maar 10 kamers, maar qua luxe komt u echt niets tekort. Het kamp is eco vriendelijk, maar desondanks toch nog uitermate luxueus. U zult gedurende uw verblijf dan ook door de eigenaren heerlijk in de watten worden gelegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bonwa Phala Game Reserve

De accommodatie van Bonwa Phala varieert van rietgedekte chalets met eigen badkamer, koffie- en theefaciliteiten en een bush camp met tenten. Bonwa Phala Game Reserve ligt op 500 hectare, op 30 km van Bela-Bela, en u kunt er wild bekijken zonder dat u het risico loopt malaria op te lopen. De lodge heeft conferentiefaciliteiten, een zwembad en een overdekt eetgedeelte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDREIZEN

 

 

CENTRAL KALAHARI GAME RESERVE

BOTSWANA

WERELD VAN DE SAVANNE

 

AFBEELDINGEN

 

MADE WITH WERELD VAN DE SAVANNE © 2017 ALL RIGHTS RESERVED